Ezeken gondolkozz el, ha azonnal felajánlják az állást

szerző: Jobline
2015 szeptember 15.

Óriási sikerként könyvelheted el, ha az állásinterjú végén széles mosollyal gratulálnak, hogy ezennel meg is kaptad a munkát. Ám mielőtt boldogan a HR-es tenyerébe csapnál, gondolkozz el egy kicsit.

Ha már régóta hiába kerestél állást, most pedig azonnal sikerrel jársz, hajlamos lehetsz így felelni az ajánlatra: „Nagyszerű! Mikor kezdhetek!”.  A TheMuse.com szerint ez teljesen érthető, de mielőtt így tennél, fontold meg, minek köszönheted ezt a ritka szerencsét. Amikor valami túl könnyen sikerül, nem árt gyanakodni, hátha nem is olyan ragyogóak a kilátások, mint amilyennek tűnnek.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>>

Mi a teendő?

Először is ezen a néhány dolgon fuss végig gyorsan gondolatban:

Mi lehet a szinte példátlan gyorsaság oka?
Nagyon ritka eset, ha valakinek egy félórás beszélgetés után azonnal állást ajánlanak, minél felelősségteljesebb a pozíció, annál ritkább. Még a tökéletes jelölt feltűnésekor is ad még egy kis időt magának a HR-es, hogy alaposan megfontoljon minden szempontot, tehát rendkívüli oka lehet az azonnali állásajánlatnak.

Például:
A poszt olyan hosszú ideje betöltetlen, hogy most most már muszáj gyorsan fölvenni valakit, hogy vége legyen a kiválasztási folyamatnak.
Adódik a kérdés: vajon miért nem tudták olyan sokáig betölteni ezt a posztot? Tehát mert a cégnek nem túl jó a hírneve, és korántsem álommunkáról van szó?
Az is lehet, hogy trükközni próbál a HR-es, arra számítva, hogy hirtelen jött örömödben kisebb fizetésért is elfogadod az állást.
Akármi legyen is az azonnali ajánlat oka, a másik fél azt szeretné elérni, hogy minél hamarabb munkába állj náluk, mielőtt még olyan információra bukkannál a céggel vagy a munkával kapcsolatban, ami miatt elmenne a kedved tőlük. Tehát valami nem stimmelhet az ajánlattal kapcsolatban, amit akkor is tanácsos udvariasan visszautasítani, ha a HR-es nagyvonalúan felajánlja, hogy aludhatsz rá egyet.

 

Ha bízol az emberekben és adni akarsz egy esélyt a másik félnek és magadnak, tegyél fel kérdéseket azzal kapcsolatban, mi a nagy sietség oka.
Előfordulhat, hogy semmi turpisság nincs az ajánlatban, mert a HR-esnek fentieken kívül számos oka lehet még arra, hogy rövidre akarja zárni a kiválasztási folyamatot. A cég valamiért mindenáron téged akar, ezért diplomatikusan puhatold ki, mi lehet az oka. Ilyen kérdéseket érdemes föltenni:

 

Forrás: JoblineTalálkozhatnék-e a leendő munkatársakkal, hogy könnyebben tudjak dönteni?

Mi volt az a momentum, amelynek alapján úgy gondolta, hogy én leszek a legmegfelelőbb ember erre a munkára?

Ha elfogadom az ajánlatot, hogyan alakul majd a betanulási időszak? Milyen támogatást kapok majd, hogy minél hamarabb profi szinten tudjam ellátni a feladataimat?

Ezek a kérdések udvariasak és nem köteleznek semmire. Így nyitva marad a lehetőség, hogy a válaszok mérlegelése után elfogadd vagy visszautasítsd az állást.

Légy hálás, amennyire csak lehetséges
Legyen akármennyire szokatlan, esetleg gyanús az azonnali ajánlat, mégis csak nagy dologról van szó. (Különösen, ha régóta hiába próbálkoztál.) Ezért legyél rendkívül hálás, amiért ekkora megtiszteltetés ért – még abba az esetben is, ha ösztönöneidre hallgatva már tudod, hogy nem akarod elfogadni az ajánlatot.

A hála kifejezése egyben lehetőséget ad arra, hogy megpróbálj egy kis időt nyerni, hogy kinyomozd, áll-e valamilyen hátsó szándék a hirtelen ajánlat mögött, vagy egyszerűen csak nagyon megörültek neked.

Így érdemes köszönetet nyilvánítani és időt nyerni:
Hűha! Nem számítottam ilyen gyors eredményre. Szeretnék még egy kicsit gondolkozni a válaszon, mert nagyon hirtelen ért ez a megtiszteltetés.

Köszönöm szépen! Rendkívül nagyvonalú ez az ajánlat, de még szeretném kikérni néhány barátom véleményét, mielőtt döntök.

Ez tényleg nagyon kellemes meglepetés! Váratlanul ért, ezért szükségem van egy-két napra, hogy alaposan átgondoljam a dolgot. Ez nem lesz egyszerű feladat, de mindenképpen nagyon hálás vagyok.

Amikor döntést hozol, akár elfogadod az állást, akár nem, az legyen az egyik legfontosabb szempont, hogy ne add olcsón magad.

     

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen