3 hobbi, ami veszett jól mutat az önéletrajzodban

szerző: Jobline
2015 október 05.

Van pár szabadidős tevékenység, ami legalább annyit ér az önéletrajzban, mint egy elit egyetemen szerzett diploma vagy a releváns gazdag tapasztalat.

Szeretek olvasni, kirándulni, komolyzenét hallgatni, van két hörcsögöm – amikor az önéletrajz hobbiszekciójában ilyen megjegyzések szerepelnek, legfeljebb elnéző mosolyt fakasztanak a kiválasztási szakember megfáradt orcáján. Néhány kedvtelés azonban komoly pluszpontokat jelenthet, mert azt sugallja, a jelölt megbízható, sokoldalú és rejtett energiákat tud mozgósítani.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Blogolás
Nem lehet elégszer mondani, hogy a blog egyedülálló lehetőség arra, hogy megmutasd szakmai és személyes kvalitásaidat. Legyen szó programozásról, arculattervezésről, kreatív írásról vagy egyszerű naplóvezetésről, a blogból kiderül, mi iránt érdeklődsz szenvedélyesen, milyen színes és gazdag életet élsz az irodán kívül, azaz mennyire összetett egyéniség vagy.

Aki intenzíven blogol, arról ráadásul joggal feltételezhető, hogy otthon van a közösségi média világában, ügyesen menedzseli követőinek táborát, hallott már a keresőmotor-optimalizálásról, képes ütős szlogeneket megfogalmazni és általában rendkívül fejlettek az online kommunikációs készségei. Mindezek a készségek és tapasztalatok igen vonzóvá tesznek egy jelöltet még akkor is, ha nem kimondottan internethez kötődő feladatokkal jár a meghirdetett pozíció.

További nyomós érv a blogolás mellett, hogy a potenciális munkáltató személyes benyomásokat szerezhet veled kapcsolatban még jóval az előtt, hogy egyetlen szót is váltottatok volna. Egy amerikai kutatás szerint az elit tanácsadócégeknél a munkáltató olyan leendő kollégát keres, aki kulturálisan passzol hozzá (cultural match), azaz hasonló értékeket vall, közel áll egymáshoz az ízlésük, és még számos egyéb faktort figyelembe véve feltételezhető, hogy jól kijönnének egymással. Ez valószínűleg nem csupán az adott szektorra igaz, hanem egyéb területekre is, nyilván változó mértékben.


 

Forrás: Jobline


 

Világjárás
Aki egy szál hátizsákkal fél év alatt bejárta Délkelet-Ázsiát vagy az Ibériai-félszigetet, és közben angoltanításból tartotta fenn magát vagy idénymunkát vállalt, az gazdag tapasztalatokat szerzett, megismerkedett más kultúrákkal és megszokta, hogy gyakran váratlan helyzetekhez kell alkalmazkodni. Megtanulta az unortodox kommunikációs stratégiák alkalmazását és azt, hogy a derűs tekintet és a mosoly a világ minden részén ugyanazt jelenti, sőt gyakran a túlélés záloga lehet.

Jelen sorok írójának barátja életkorából adódóan nem lehetett honvéd a Magyar Néphadseregben. Hátizsákos világjáróként mégis megtanulta, hogyan lehet 45 másodperc alatt felöltözni és összecsomagolni, amikor a nepáli kormányhadsereg az éj közepén rajtaütött a falun, és teherautókra pakolta az összes ott lakót. Ki kellett mindenkit telepíteni, mert a kommunista gerillák támadást indítottak a völgyben a folyónál, és a térség egy pillanat alatt háborús övezetté vált.

Az ilyen veszélyes kalandorságok korábban inkább negatívumnak számítottak, a mai munkáltatók viszont úgy értékelik a hasonló tapasztalatokat, hogy a jelöltnek akkor sem száll inába a bátorsága, ha váratlanul kizökkentik a komfortzónájából – esetleg ordibáló katonák puskatussal.

(Az említett hátizsákos turista jelenleg egy amerikai cég magyar leányának elégedett csoportvezetője.)

Csapatjátékok
Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy aki valamilyen csapatjátékot űz amatőr vagy profi szinten, az valószínűleg jó csapatjátékos. Azaz úgy próbál kimagasló egyéni eredményeket elérni, hogy közben maximálisan segíti a többieket és minden saját ambíció mellett végsősoron a csapat boldogulása a legfontosabb cél számára. A csapatjátékos tökéletesen alkalmazkodik, jól gazdálkodik az energiáival, pontos, önzetlen, lehet rá számítani és mer hibázni, mert tudja, hogy a többiek segítségével tud majd szépíteni.  

Azért a magányos maratoni futóknak sem kell szégyellniük a hobbijukat, hiszen ez a sport többek között a kitartásról, a fegyelemról és a hosszú távú célok kitűzésének képességéről szól, ami úgyszintén kedves a munkáltató szívének.

A Business Insider cikke nyomán. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>> 

CV  •  önéletrajz  •  hobbi
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen