5 pályakezdőknek való munka, amelyek nagyban segíthetik a karrieredet

szerző: Jobline
2015 október 06.

Gyorsétterem, ügyfélszolgálat, pénztároskodás több műszakban a hiperben – valahogy muszáj kitermelni a tanulás költségeit, aztán fizetni kell a számlákat az álláskeresés időszakában is. Azt hiszed, ezek mind haszontalan munkák a karriered szempontjából? Korántsem.

Egy leendő tanár, mérnök, orvos, programozó ugyan mit tanulhat a pult mögött vagy headsettel a fején egy ügyfélszolgálati központban, ahol tízpercenként egy frusztrált ügyfél artikulátlan üvöltését kell végighallgatnia? Nagyon is sokat, ami később busásan kamatoztatható, amikor sikerült végre ráállni a régóta tervezett pályára. Vegyük sorra, mi mindennel gazdagíthat ez a sok utálatos munka.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Gyorsétterem
Finoman szólva is az élet sűrűjébe csöppen, aki beáll gályázni egy gyorsétterembe, teljesen mindegy, hogy milyen munkakörben. Amit itt meg lehet tanulni: figyelj oda, reagálj gyorsan, a feladatokat maximális hatékonysággal végezd el. Az idő szorít, a mozdulatokat emiatt tökéletesre kell csiszolni, bármilyen csúszás vagy kisiklás azzal a veszéllyel jár, hogy elvéted a ritmust, és nemhogy nem leszel a hónap dolgozója, de levonnak a fizetésedből.

Fegyelem, összpontosítás, kitartás – ezek olyan transzferálható készségek, amelyeket egész életedben kamatoztatni tudsz, és hálával gondolhatsz majd vissza arra a gyorsétteremre, amit a pokolba kívántál, amikor még ott dolgoztál.     

Telemarketing, értékesítés
Szintén embert próbáló feladatkör, amelyben előszeretettel alkalmaznak frissdiplomásokat. A kiégési ráta igen magas, tényleg csak az tudja hosszabb ideig csinálni, akinek acélsodronyból vannak az idegei. Mégsem haszontalan belevágni és folytatni, ameddig észszerűnek tűnik. Miért? Egész életünkben el akarunk adni valamit, elsősorban magunkat, aztán ötleteinket, gondolatainkat, vagy rá akarunk venni valakit arra, hogy valamit elvégezzen, és ebben a feladatkörben meg lehet tanulni a meggyőzés pszichológiáját. A meggyőzés a munka és általában az élet területén egyaránt az egyik leghasznosabb készség, értéke felbecsülhetetlen.

 

Forrás: Jobline

 

Továbbá megismerhetők e szektorban azok a pszichiátriai alapesetek (= ügyfelek), amelyekkel feltehetően gyakran dolgunk lesz rögös pályafutásunk során, így aki legalább egy-két évet eltölt ezen a területen, elmondhatja magáról, hogy már soha nem érheti meglepetés.

Startupok
Napjaink üzleti életének sztárjainál azt lehet megtanulni, hogy a legvadabb ötletből is lehet életképes üzlet, hogy mindenki mindent csinálhat annak megfelelően, hogyan hozza a szükség, és minden gyakornok a tarsolyában hordja a marsallbotot, ahogyan Napóleon mondta nem egészen erre a szituációra vonatkoztatva. Minden változik, minden pörög, semmi sem lehetetlen – ezek életre szóló tanulságok, amelyekért érdemes egy startuphoz szegődni.

Kiskereskedelem
Az ügyfél szava szent, és pontosan kidolgozott rendszer alapján kell kielégíteni az igényeit. Folyamatosan alkalmazkodni kell a változó feltételekhez és menedzselni kell az embereket a logisztikától a teljesítményértékelésen át a csapatépítésig. Itt is olyan transzferálható készségek sajátíthatók el, amelyek hasznosak lesznek bárkinek egész pályafutása során.

Ügyfélszolgálat
A feldühödött ügyfél lecsillapítása nem kellemes feladat, de közben nélkülözhetetlen készségek sajátíthatók el (annak, aki bírja idegekkel). Játszani kell egy másik ember érzelmeinek húrjain, hatékonyan képviselni kell a cég érdekeit (akkor is, ha a termék, szolgáltatás valóban komoly kívánnivalókat hagy maga után), miközben a végső cél az, hogy a magából kifordult ügyfél a meggyőzés hatására elégedett legyen.  

A jó ügyfélszolgálati munkatárs nem inog meg, nem adja fel és eléri, hogy az illető a vonal másik végén boldog legyen, amennyire a körülmények engedik. Ilyen készségekkel később szintén bármilyen területen boldogulni lehet, a magánéletet is beleértve.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>> 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen