Így válaszolj a kérdésre: miért akarja ezt az állást?

szerző: Jobline
2015 október 08.

A „Meséljen magáról” mellett a fenti az egyik leggyakoribb kérdés az állásinterjún. Mindenképpen érdemes felkészülni rá, mert ha véletlenül nem teszik fel, a téma biztosan felbukkan valamilyen formában a beszélgetés során.

Sokszor a legszerűbb kérdésre a legnehezebb tömör, jól strukturált választ adni. Mondataid szétfolyhatnak, lényegtelen részletekbe mehetsz bele, aztán érezvén, hogy nem jó irányba haladsz, elveszíted a fonalat, és ezzel már az elején elronthatod az állásinterjút. Koncentrálj arra, hogy a kérdésre adott válaszban két dolgot kell megvilágítani: miért jó neked, ha megkapod az állást, és mit nyer a cég, ha felvesz a munkatársai közé. A The Muse egyszerű és logikus, hármas tagolású megoldást ajánl.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

1. Lelkesedj a cégért
Kiváló lehetőség adódik arra, hogy számot adj a céggel kapcsolatos tudásodról. Ehhez természetesen alaposan fel készülnöd. Keress rájuk az interneten, tanulmányozd a honlapjukat, tárd fel a vállalat múltját, jelenét és jövőjét, olvasd el a vezetőkkel készített interjúkat és a róluk készített portrékat.

Amikor a cég kiváló voltát ecseteled, sződd bele a mondandódba, miért illesz bele a vállalati kultúrába és mik azok a döntő tényezők, amelyek felkeltették az érdeklődésedet.

Ha ügyes vagy és szerencséd is van, a LinkedInen találsz olyan profilt, amelynek tulajdonosa a cégnél dolgozik vagy dolgozott. Értékes információk szerezhetők tőle, ha sikerül kapcsolatba lépned vele.

 

Forrás: Jobline

 

2. Ecseteld, milyen készségeid és tapasztalataid vannak
A cégért lelkesedve már utaltál arra röviden, miért neked való az állás, most fejtsd ki ezt kicsit bővebben, azaz add el magadat. Nem kell belemenni a részletekbe, erre bőven lesz lehetőség az interjú folyamán, amikor beszélgetőpartnered rákérdez az önéletrajzod legérdekesebb momentumaira.

Két megoldás adódik: vagy a tapasztalataidat emeled ki, mert már dolgoztál hasonló pozícióban, vagy a készségeidet. Ez utóbbi különösen akkor fontos, ha pontosan nem felelsz meg ugyan a megadott feltételeknek – például mert éppen pályamódosítást szeretnél végrehajtani –, de kiváló transzferálható készségeid vannak és gyorsan tanulsz.

Ideális esetben mind a tapasztalataid, mind a készségeid arra predesztinálnak, hogy megkapd az állást; ha így van, röviden emeld ki a legfontosabb tényezőket, amelyek maguklért beszélnek.

3. Magyarázd meg, miért fontos ez az állás a karriered szempontjából
Az adott pillanatot érdemes tágabb kontextusba helyezni, azaz megvilágítani, hogy a vágyott állás milyen fontos lépés a pályafutásod szempontjából. Rajzold meg elképzelt karrierívedet, illeszd bele az adott pozíciót, majd fejtsd ki megint csak röviden, hogyan képzeled a jövődet a cégnél. Ez azért fontos, nehogy az interjúztató attól tartson, hogy csak addig akarsz a cégnél maradni, amíg nem kapsz tíz százalékkal magasabb bérajánlatot máshonnan. Add tudtára, hogy érdemes beléd fektetni, mert további karrieríved jelentős szakaszában a cég javára szeretnél munkálkodni, mivel itt látod biztosítva a jövődet. Terveidet majd akkor fejtheted ki bővebben, ha megkapod az újabb obligát kérdést: hol látja magát öt/tíz év múlva?

Fentiek alapján készíts jegyzetet, amelyben rögzíted a kérdésre adott válasz szerkezetét. Ne tanulj be kész szöveget, mert amit az interjún mondasz, leckefelmondásnak fog tűnni. Elég, ha a struktúra ott van a fejedben, és jól fog indulni a fontos beszélgetés.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen