Mihez kezdjünk a lógós munkatárssal?

szerző: Jobline
2015 október 09.

Hihetetlenül frusztráló tud lenni, ha észreveszed, hogy a kollégád leginkább telefonálni, pletykálni meg kávézni jár be a munkahelyére, és az ő feladatainak jó részét is neked kell elvégezned. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mindenki ismer olyan lusta, érdektelen vagy inkompetens kollégát, akit nem érdekel a munkája, és nem bánja, ha helyette is dolgozik valaki. A helyzet roppant bosszantó, de valahogyan kezelni kell, amíg a vezetőség megfelelő lépéseket nem tesz. Erre is van megfelelő stratégia.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

1. Ne ítélj elhamarkodottan...
Amikor a munkatárs nem húzza a közös szekeret olyan elánnal, mint elvárható lenne, legjobb lenne alaposan megrázni és felvilágosítani, hogy ideje összekapnia magát. Mégsem szabad rögtön támadásba lendülni, mert lehetnek olyan rejtett tényezők, amelyeket figyelembe kell venni.

A lógós munkatársról a legyszerűbb azt feltételezni, hogy szimplán lusta, pedig az is lehet, hogy olyan magánéleti problémái vannak, amelyek miatt nem tud a feladataira koncentrálni. Az is előfordulhat, hogy nem a neki való pozícióban próbál boldogulni, azaz hiányoznak bizonyos készségek és tapasztalatok ahhoz, hogy sikeresen végezhesse a dolgát. Mielőtt tehát bármilyen bélyeget rásütnél, tegyél fel neki tapintatosan néhány kérdést, hogy kiderüljön, pontosan mi vele a probléma.

 

Forrás: Jobline

 

2. ...de ne is halogasd sokáig a megfelelő lépéseket
Tolerancia és tapintat ide vagy oda, a lógós munkatárssal gyorsan kezdeni kell valamit, mert árt a többi kollégának és a szervezetnek is. Ráadásul ha elmarad a megfelelő intervenció, a feszültség nőttön nő, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a probléma egy látványos dühkitörés keretében kerül felszínre. (Nem a lógós kolléga kiborulásáról van szó, hanem a tiédről.) Amikor valaki borítja azt a bizonyos edényt, általában olyan kifejezések hangzanak el, amelyek megbocsáthatatlanok és nem lehet őket elfelejteni, ezért az ilyen helyzeteket meg kell előzni.

Tehát miután a fentiek szerint óvatosan kipuhatoltad, mi a gond a kollégával, ajánld fel a segítségedet. Ha tényleg valamilyen probléma akadályozza a rendes munkavégzésben, valószínűleg örülni fog az ajánlatnak, ám ha csak lusta, kevésbé lesz boldog. Így további lépések szükségesek.

3. Ne fedezd tovább
A lógós munkatárs kihasználja, hogy a többiek kénytelen-kelletlen elvégzik az ő dolgát is, hiszen a határidőket tartani kell. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, mert csak megerősíti a lógóst abban, hogy nyugodtan alulteljesíthet, a balekok majd úgyis dolgoznak helyette.

A megoldás egyszerűbb, mint az ember elsőre gondolná: egyszerűen nemet kell mondani. Amikor tökéletlen kolléga legközelebb azzal jön, hogy sajnos nem tudta időben elvégezni a feladatát, ezért segítségre van szüksége, udvariasan el kell hárítani a kérést, mondván, te is nagyon el vagy havazva. Ehhez hasonlóan, ha eddig csöndben, néma alázattal elvégezted az ő munkájának egy részét is, amit ő szintén némán tudomásul vett, ezt gyorsan fejezd be, és a kolléga rá fog jönni, hogy egy korszak sajnos lezárult.

4. Szólj a főnöknek
Ez a végső lehetőség, amihez csak akkor szabad folyamodni, ha a lógós kolléga az eddigiek alapján nem fogta föl, hogy változtatnia kell a hozzáállásán. Mivel ez a lépés könnyen árulkodásnak tűnhet, szorítkozz szigorúan a szikár tényekre és teljesen iktasd ki az érzelmeket. Semmiképpen ne legyél személyes: a helyzet bemutatásakor ne azt emeld, hogy neked milyen kellemetlen a kolléga lustasága, és általában mennyire idegesít a szituáció, hanem a csapat és a cég érdekeire hivatkozz.

Miután ezt meglépted, a labda már a főnök térfelén pattog, és az ő döntésén múlik, hogyan tovább. De egyvalamit még tarts szem előtt.

5. Ne pletykálj az esetről
Bármilyen a véleményed a szóban forgó kollégáról, ne beszélj róla másoknak, mert ez csak tovább mérgezi a légkört. Ha valaki rákérdezne, kizárólag tényeket említs, ne minősítsd se az illetőt, se az adott szituációt. Mindenki értékelni fogja, hogy professzionálisan és felnőtt módjára kezeled a helyzetet.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen