Ezért ne temessük még az önéletrajzot

szerző: Jobline
2015 október 21.

Miközben egyre több szakember vélekedik úgy, hogy az online jelenlét különféle formái gyorsan ki fogják szorítani a hagyományos önéletrajzot, az ellentábor is hallatja a hangját. Íme egy vélemény, amire érdemes odafigyelni.

A fejlett technológia alkalmazása rendkívül fontos az álláskeresés során, ám ettől még nem szabad megfeledkezni az átgondolt, mélyreható és célzott klasszikus módszerekről - szögezi le Jacqui Barrett-Poindexter karrierszakértő.

A technológia teljes negligálása is káros, de ugyanilyen ártalmas, ha csak az általa nyújtott lehetőségekre fókuszálunk.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Miért ne felejtsük el az önéletrajzot?
Azok a szakértők, akik azt tanácsolják, hogy felejtsük el az önéletrajzot, és helyette mindenki csinosítgassa inkább a saját honlapját, vagy azok a toborzók, akik szerint a LinkedIn-profil fontosabb, mint egy Wordben szerkesztett önéletrajz, megfeledkeznek az álláskeresés teljes spektrumáról.

Az igazság az, hogy bármilyen nyelven is folyjon az állásinterjú, a vezérfonál mindig az önéletrajz (vagyis a karrier összegzése), az pedig teljesen másodlagos, hol „tároljuk” ezt a dokumentumot (a honlapon, a LinkedIn-profilon, esetleg a Facebook-oldalon).

Mi több, a kiindulási alap az önéletrajz számára továbbra is a Microsoft Word dokumentum, és ez így lesz az előrelátható jövőben is. És ha sikerül kiaknázni minden lehetőséget, ez a Word dokumentum ugyanolyan dinamikus, érdekes és személyes tud lenni, mint bármilyen típusú online jelenlét.


Forrás: Jobline

 

Fókuszált üzenetbe csatornázd az energiádat
A legfontosabb cél, amely érdekében minden energiádat koncentrálnod kell: egy történet keretében átgondoltan rajzold meg értékeid ívét, amely keresztezi a megcélzott munkáltató igényeit. Csak e munka elvégzése után érdemes energiát fektetni abba, hogy mérlegeld, milyen csatornát választasz a történeted közvetítése számára; például Word dokumentumot, LinkedIn-profilt vagy saját honlapot, amelyek mind digitálisan kommunikálhatók a megcélzott munkáltató számára.

Az álláskeresés számos eszközt és módszert elegyít
"Az álláskeresés számos eszközt és módszert elegyít - írja Dawn Bugni önéletrajz-szakértő. - Mindig jót mulatok azon, ha valaki kijelenti, hogy az önéletrajz halott, különösen ha meglátom egy kétségbeesett jelölt posztját, akinek sürgősen hagyományos önéletrajzra van szüksége - nem LinkedIn-profilra vagy online portfólióra -, hogy előbbre jusson a jelenlegi, tehát még csak nem is a potenciális munkáltatójánál."

"Az online tartalom kiegészíti és megerősíti a hagyományos módszerek hatását - folytatja Bugni. - Az álláskeresőknek széles eszköztárral a tarsolyukban kell nekivágniuk az álláspiacnak, és némi bölcsesség sem árt annak eldöntése érdekében, hogy az egyes helyzetekben melyiket érdemes használniuk.

Az álláskeresés bonyolult feladat. Ha valaki elhiszi az olyan lehengerlő általánosításokat, hogy "csak így lehet csinálni" vagy "csak erre az egy eszközre van szükséged", nagyon beszűkülnek a lehetőségei. Nem csak kalapácsra van szükség, ha házat akarunk építeni. Az online profil sem elég az álláskereséshez."

Tehát mielőtt sutba vágnád a hagyományos önéletrajzodat, mert megjelent egy újabb hihetetlen alkalmazás vagy csodatévő online stratégia, vegyél mély levegőt. Előbb alkoss egy sokatmondó történetet magadról, aztán válaszd ki a megfelelő eszközöket, amelyekkel kommunikálni fogod.

Az önéletrajz és a LinkedIn-profil közötti különbségekről itt írtunk, a LinkedIn jövőjéről az álláskeresésben pedig itt.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen