5 fontos készség, amikről számot kell adnod, hogy megkapd az állást

szerző: Jobline
2015 október 22.

Minden szakmában más és más technikai készségekre van szükség, de van 5 olyan alapvető kvalitás, amelyeket semmiképpen nem nélkülözhetsz, ha boldogulni akarsz a munka világában.

1. Képes vagy csapatban dolgozni
Nagyon kevés olyan munka van, amit teljes magányban lehet végezni, leggyakrabban együtt kell működni másokkal a siker érdekében. A kiválasztási szakemberek nagyon kíváncsiak arra, a jelölt jó csapatjátékos-e, azaz hozzá tudja-e tenni a megfelelő értéket a közös eredményhez.

Fentieken felbuzdulva természetesen ne azt írd az önéletrajzodba, hogy "jó csapatjátékos vagyok", mert ez semmitmondó közhely. Ehelyett határozd meg pontosan, miként nyilvánult meg ez a készséged. Például: "négyfős csapat tagjaként vittem sikerre egy xx értékű projektet".

Ami az állásinterjút illeti, készülj olyan példával, amikor egy csapat tagjaként megoldottál egy konfliktust. Ez érzékletesen mutatja, hogy jól kiismered az embereket és sikeresen dolgozol velük együtt.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

2. Önállóan megoldod a problémákat és döntéseket tudsz hozni
Senki nem akar bizonytalan és döntésképtelen jelölteket alkalmazni, olyan munkavállalókra van szükség, akik kezdeményezők, nem ijednek meg a problémáktól és meg tudják mondani, mi legyen a következő lépés.

Hogyan demonstrálhatod, hogy birtokában vagy ennek a készségnek? Az önéletrajzodban említs meg egy jelentős eredményt, amelyet a te részvételeddel sikerült elérni, és készülj fel arra, hogy az állásinterjún kifejted a részleteket is. A következőket ecseteld: Mit kellett elérni? Miért volt fontos? Hogyan mérlegelted a különböző lehetőségeket? Miként oldottad meg a menet közben felmerülő problémákat? Milyen tanulságokat tudtál leszűrni az egész folyamatból?

 

Forrás: Jobline

 

3. Képes vagy tervezni, szervezni és rangsorolni a feladatokat
Itt gyakorlatilag minden olyan tevékenység számít, ahol meg kellett tervezni és össze kellett fogni a dolgokat. Tehát a munkahelyi projekteken kívül akár egy olyan esemény is megemlíthető, amikor részt vettél nyári tábor szervezésében határon túli gyerekeknek vagy karácsony előtti adománygyűjtést szerveztél a lakótelepen.

Mindez csak röviden említhető meg az önéletrajzban, de készülj arra, hogy az állásinterjún részletekbe bocsátkozol, előadva, milyen lépéseket tettél és milyen kommunikációs eszközöket alkalmaztál a cél elérése érdekében.

4. Hatékonyan kommunikálsz (akár laikusokkal is)
Létfontosságú, hogy a munkatársaiddal és a fönőkeiddel meg tudd értetni magad, különben nem tudsz eredményesen dolgozni. Az is fontos, hogy például egy a témában járatlan ügyfélnek el tudd magyarázni a mondandódat. (Arról, hogy a programozóknak is meg kell tanulniuk érzékeltesen kifejezni magukat, itt írtunk.)

Az önéletrajzban megint csak példákkal illusztráld, miért vallod magad büszkén ügyes kommunikátornak. Az állásinterjún pedig eljön a performansz ideje: itt minden megnyilvánulásoddal azt kell demonstrálnod, hogy érthetően és pontosan tudod közvetíteni a gondolataidat és meg tudod győzni a hallgatóságot.

5. Képes vagy önállóan megszerezni és feldolgozni a szükséges információkat
Gyorsan tanulsz és erősen odafigyelsz mindenre – ezt kell megfelelő példákkal bizonyítanod. Bármilyen eset alkalmas erre, amikor valami új dologgal találkoztál és ki kellett ismerned magad egy addig ismeretlen környezetben. Az eredményesen elvégzett munkahelyi feladatok mellett a hobbik is alkalmasak e készség demonstrálására, például ha megtanultad a honlapkészítés alapjait vagy pár hónap alatt félprofi fotóssá képezted ki magad önállóan.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen