Épp kirúgtak? Így kezdj el munkát keresni!

szerző: Jobline
2015 október 29.

Érzelmileg és anyagilag is padlóra kerülhet az ember, miután elbocsátották. Ezt mindenképpen el kell kerülni, mert csak még nehezebb lesz az újrakezdés. Azonnal lendülj akcióba!

Több oka is lehet annak, ha valakit elbocsátanak, de a következő potenciális munkáltató óhatatlanul görbe szemmel nézhet az ilyen jelöltre. Abból a feltevésből indulhat ki, hogy a legjobb munkatársakat nem szokás elbocsátani, tehát te nyilván nem tartoztál közéjük. Pedig néha a legjobbaktól is megszabadulnak takarékossági vagy személyes, esetleg egyéb okokból. Az első dolog, amit el kell döntened, hogy beleírod-e az önéletrajzodba a sajnálatos incidenst.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Amikor frissíted az önéletrajzodat, gondold át a következőket:

Relevánsak-e a legutóbb szerzett tapasztalatok az új munka szempontjából?
Ha egyáltalán nem vagy csak nagyon kevéssé jöhetnek számításba a legutóbb szerzett tapasztalatok, simán ki lehet hagyni a rossz emlékű állást az önéletrajzból. A leendő potenciális munkáltatót a releváns tapasztalatok és készségek érdeklik, nem a karriered egyes állomásainak kronologikus felsorolása. A megfelelő hatás érdekében csoportosítsd így a korábbi állásaidat: Releváns tapasztalatok, Egyéb tapasztalatok. A HR-es nem fogja részletesen elemezni a dokumentumot, van ezer egyéb dolga, kizárólag az önéletrajz elején feltüntetett, a meghirdetett állás szempontjából fontos dolgok fogják érdekelni.

Mennyi időt töltöttél a legutóbbi munkahelyeden?
Ha egy évnél kevesebb időt dolgoztál a cégnél, mielőtt kirúgtak volna, megint csak ki lehet felejteni ezt az epizódot az önéletrajzból. Manapság nem rendkívüli, ha valakinek hónapokig nincs munkája. Ha az állásinterjún netán rákérdeznek, mivel foglalkoztál a kérdéses időszakban, az aktív munkakeresés mellett egyéb reálisan hangzó tevékenységet is meg lehet említeni az idős rokon ápolásától kezdve a regényírásig, de valóban ügyelni kell arra, hogy a válasznak legyen némi valós alapja, ne legyen hazugság.

Miért bocsátottak el?
Nagyon fontos kérdés, hogy a te hibádból rúgtak-e ki, vagy rajtad kívülálló okok miatt. Amennyiben az utóbbi esetről van szó, nyugodtan beírhatod az önéletrajzba az okot: nagyobb leépítést hajtottak végre; a cég kivonult az országból; komoly átszervezés történt, és megszűnt a munkakör.

 

Forrás: Jobline

 

Maradj aktív...

Gyakran azt tanácsolják a frissen utcára került dolgozóknak, hogy adjanak maguknak egy kis időt, pihenjenek, foglalják el magukat magukat valami érdekes dologgal, ami feledteti a traumát. Biztosan vannak olyanok, akiknél ez működik is, de nagy a veszélye annak, hogy amint telik az idő, a munkanélküli leereszt, erőt vesz rajta a csüggedés és egyre kevésbé tartja valószínűnek, hogy egyhamar állást talál magának. Ezért aktívnak és pozitívnak kell maradni: tekintsd úgy, hogy új, izgalmas munkád van, ez pedig az álláskeresés.

...de ne kapkodj!

Makacsul tartja magát egy téves nézet, hogy munkanélküliként minden lehetőséget meg kell ragadni. Valóban léteznek olyan élethelyzetek, amikor az utolsó szalmaszálba is bele kell kapaszkodni, tehát muszáj elmenni a fatelepre éjjeliőrnek, ám ha megteheted (vannak tartalékaid vagy a rokonok, barátok adnak kölcsön), ne küldözgesd szét a frissített önéletrajzot a szélrózsa minden irányába, mert semmi értelme olyan munkára fecsérelni az idődet és az energiádat, ami nem neked való. Ehelyett gondold át, hogyan szeretnéd folytatni, majd vesd be az álláskeresés teljes arzenálját.

Az álláskeresés leghasznosabb módszereiről itt tájékozódhatsz.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen