7 biztos jele annak, hogy problémás dolgozó vagy (és lassan kezdhetsz is csomagolni)

szerző: Jobline
2015 november 13.

Nehéz esetnek számítasz a munkahelyeden? Lehet, hogy már az elbocsátandó alkalmazottak listáján szerepelsz, ha ezek a dolgok jellemzőek rád.

Nem elég, ha érted a dolgodat, ennél jóval több elvárásnak kell megfelelned a munkahelyeden. Például ki kell jönnöd a többiekkel, és különösen a főnökeid előtt kell jó színben feltüntetni magadat, ha vannak bizonyos terveid a jövődet illetően. Mindent elronthatsz azonban, ha problémás dolgozónak minősítenek – a kevéssé megtisztelő cím elnyeréséhez elég az alábbi hét feltétel valamelyikét teljesíteni.

1. Ellenségednek tekinted a vezetőséget
Ha úgy gondolod, hogy csak azok boldogulnak a munkahelyeden, akik hízelegnek a főnököknek, és a vezetőség kizárólag azért van, hogy megkeserítse az életedet, könnyen ellenséges beállítottságú alkalmazottnak fognak tekinteni. Egy ellenséggel pedig senki nem szeret együtt dolgozni, és ez a tény megpecsételheti a sorsodat a cégnél.

2. Gyakran mondogatod, hogy „ez nem az én dolgom”
Időnként kötelező nemet mondani, ha teljesíthetetlen feladattal kerül szembe az ember, de ha rendszeresen visszautasítod a munkák elvégzését, kezelhetetlen dolgozónak fognak tartani. Ami benne van a munkaköri leírásodban, azt bizony el kell végezni, sőt gyakran azt is, ami nincs benne. Nem baj, ha a tevékenységed átfedésben van mások feladataival, és néha túllépsz a szigorúan vett hatáskörödön, mert ezáltal gördülékenyebbé válik a közös munka, és adandó alkalommal beválthatod a csekket, amit korábban önzetlenül kitöltöttél, vagyis segítséget kérhetsz a többiektől, miután te is segítettél nekik.

3. Pusztán javaslatnak tekinted a vezetők kéréseit
A vezetők néhanapján kérhetnek olyan dolgokat, amiket a dolgozók vagy teljesítenek, vagy nem, ám a vezetői elvárásokat általában érdemes halálosan komolyan venni. Amikor a főnök mond valamit, az nem véletlen, ne vedd semmibe és ne is ellenkezz, ha csak nincs nyomós okod rá. Hogyha a menedzsered arra a következtetésre jut, hogy folyton ellenállásba ütközik részedről, a nyakadra fog járni, hogy ellenőrizzen, és ha ennek sincs eredménye, előbb-utóbb megszabadul tőled.


 

4. A korábbi főnökeid nem akarnak referenciát adni
A vezetők számára roppant kínos, ha vissza kell utasítani valakit, amikor referenciát kér, ezért nagyon rossz jel, ha nem tudsz ajánlásokat szerezni a korábbi főnökeidtől. Ez azt jelenti, hogy valamit nagyon rosszul csináltál a korábbi munkahelyeiden, és nagy az esélye, hogy most is baj van a hozzáállásoddal.

5. A megoldás helyett annak indoklására koncentrálsz, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni
Ismerős ez a mantra: „úgyse fog sikerülni”? Amennyiben te is gyakran ismételgeted, rossz hatással vagy a környezetedre, a saját munkádról nem is beszélve. Gondolj csak bele, hogy annyi energiával, amennyit annak megmagyarázására fordítasz, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni, akár a probléma megoldásán is dolgozhatnál.

6. Folyton frusztrált vagy
Van úgy, hogy az ember bal lábbal kel fel, mogorván megy be a munkahelyére és a háta közepére sem kívánja a munkáját meg a kollégákat, de ha neked ez az alapvető hozzállásod, akkor komoly baj van. Nem csak a munkádat nem tudod rendesen elvégezni, de az egész életminőséged is sokkal rosszabb lesz, mintha pozitívabban állnál hozzá a dolgokhoz. Arról nem is beszélve, hogy egy állandóan morc és negatív munkatársat senki nem kedvel, ezért nem szívesen dolgozik vele, nem segít neki, nem osztja meg vele a fontos információkat – mindenki várja a leépítést., amikor a kerékkötőnek számító dolgozó könnyen elküldhető.

7. Minden egyes főnöködet utáltad
A munkakapcsolat nem a szeretetről és a felhőtlen boldogságról szól, de nem árt, ha az ember ki tud jönni a főnökeivel. Amennyiben te soha semmilyen vezetőddel nem tudtál dűlőre jutni, valószínűleg nem bennük lehetett a hiba, hanem benned. Előfordulhat, hogy irreális elvárásaid vannak a munkáddal vagy a körülményekkel kapcsolatban, talán nem tudod elviselni, ha utasításokat kapsz, nehezen kezeled az érzelmeidet, nem tudod feldolgozni a korábbi súlyos sérelmeket – bármi is legyen a baj, tarts önvizsgálatot, és változtass a hozzáállásodon. Sokat segíthet külső szemlélő bevonása, aki lehet hozzátartozó, barát vagy terapeuta.

A US News & World Report cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen