Mit tegyél, ha állást keresel, és lebuksz a főnököd előtt

szerző: Jobline
2015 november 26.

Közhely, hogy az álláskeresés állandó tevékenység, és akkor is folytatandó, ha az embernek van munkája, ám az aktuális főnököd ennek nem feltétlenül örül. Ha észreveszi, hogy a háta mögött másfelé kacsingatsz, bajba kerülhetsz. A helyzet azért nem reménytelen.

A főnököd bizonyos jelekből sejtheti, hogy állást keresel – például elárultad magad a közösségi médiában vagy túlságosan elegánsan jelensz meg reggel, aztán ebédidőben szó nélkül eltűnsz egy órára. Sőt egyenesen le is buktathat, ha éppen akkor settenkedik mögéd, amikor álláshirdetéseket böngészel az interneten. (Az is előfordulhat, hogy megfigyelteti a munkaidőben általad látogatott oldalakat, bár ez jogi szempontból aggályos, ha nem szól erről előtte.) Ilyenkor mi a teendő? Jacquelyn Smith biztató tanácsokkal szolgál.

1. Latolgasd az esélyeidet
Lebuktál, így jártál. De nincs még minden veszve. A főnök szól, hogy szeretne veled beszélni, erre neked rögtön az jut eszedbe, hogy mindjárt ki fog rúgni. Csak nyugalom, van még pár dolog a pakliban. Gondold végig:

* Mennyire vagy értékes dolgozója a cégnek? Ha eléggé fontos vagy a szervezet számára, nem kerülsz lapátra, a főnök valószínűleg arról akar elbeszélgetni veled, miért keresel állást, mire vágysz, esetleg mivel nem vagy elégedett a jelenlegi pozíciódban.

* Fontos-e neked a mostani állásod? Ha nem túlságosan, és biztatóak az álláskeresési kilátások, a beszélgetés jó alkalom arra, hogy előkészítsd a távozásodat. Ha fontos az állásod, igyekezz kimagyarázni magadat.

* Meg akarod-e mondani őszintén, miért keresel állást? Ezzel a főnök térfelére kerül a labda, és az ő reakciójától függ, merre kanyarodik a beszélgetés.

* Van-e olyan ok, ami legitimálhatja, hogy állást keresel? Például leépítések folynak vagy fúzió előtt áll a cég, ami bizonytalanná teszi a helyzetet, ilyenkor bárkinek joga van alternatívákat keresni.

2. Maradj nyugodt
A főnök feltehetően feszült lesz, ezért az a dolgod, hogy nyugodtabb vizekre tereld a beszélgetést. Légy konstruktív és diplomatikus, hogy ne kerüljön sor éles konfrontációra.

3. Vedd elő az empátiádat
A főnök úgy érezheti, hogy kígyót melengetett a keblén, ami komoly frusztrációt okozhat. Értsd meg, hogy elárulva érzi magát, szomorú, dühös, és próbáld ennek mefelelően kezelni a szituációt.


 

4. Egyszerűen válaszolj
Ha bonyolult magyarázatba bocsátkozol, azzal csak rontasz a helyzeten. Mondd meg, miért keresel állást, kitérők és kifogások nélkül.

5. Szolgálj észszerű magyarázattal
Nem jó magyarázat: Nem érzem jól magam ennél a cégnél, ezért elkezdtem más megoldások után nézni.

Jobb magyarázat: Kíváncsi lettem arra, mennyire vagyok piacképes, ezért utánanéztem néhány ajánlatnak, de nem keresek aktívan más munkát. Nem akarok elmenni a cégtől, bár akad néhány probléma, amit jó lenne megoldani. (Itt szóba hozhatod, hogy örülnél, ha kedvezőbbek lennének a munkakörülmények, nagyobb fizetést kapnál, bővülne a cafeteriád.)

Legjobb magyarázat: Az utóbbi időben megkerestek pár cégtől (felhívott néhány fejvadász), és ajánlatot tettek. Kíváncsi lettem, milyen lehetőségeim vannak, ezért úgy döntöttem, kicsit körülnézek az álláspiacon. Minden jel arra mutat, hogy nincs okom elmenni innen. (Megint csak sort keríthetsz arra, hogy megemlíts néhány dolgot, amin javítani lehetne.)

6. Ne égesd fel a hidakat magad mögött
Ha úgy fest a helyzet, hogy a lebukásod után nem nyerhetsz bocsánatot, ne válj el haragban a főnöktől. Bármikor kérhetnek tőle referenciát vagy belebotolhatsz pályafutásod későbbi szakaszában, ezért nagyon fontos, hogy a búcsú diplomatikus és professzionális legyen.

7. Szerezd vissza a bizalmat
Amennyiben sikerült megmagyaráznod, miért nézegetsz álláshirdetéseket, és a cégnél maradsz, mindent tegyél meg azért, hogy feledésbe merüljön az „árulásod”. Legyél megbízható, kreatív és proaktív – és ezentúl vigyázz arra, le ne bukj, ha állást keresel.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen