Mitől lesz igazán ütős egy önéletrajz?

szerző: Jobline
2015 november 27.

Hogyan lehet elérni, hogy egy mindössze 1-2 oldalas dokumentum felkeltse a potenciális munkáltató figyelmét? Sok szabály van, de leginkább egy dologra kell odafigyelni.

Ezerszer leírták már, hogy az önéletrajz legyen tömör, lényegretörő, esztétikus külsejű és helyesírási hibáktól meg elütésektől mentes, sőt még az ajánlott betűtípusoknak is külön szakirodalma van. Azt is szinte mindenki tudja, hogy a dokumentum felső harmadában kell feltüntetni azokat az információkat, amelyek remélhetőleg felkeltik a HR-es érdeklődését. Ezek mind lényeges momentumok – a legfontosabb tényező azonban a kutatómunka, legalábbis a terület szakértője, Michele Lando szerint.

A szakember abból indul ki, hogy minden önéletrajzot testre kell szabni az álláshirdető igényei szerint, s így szíve-lelke lesz. Úgy érdemes elkezdeni, hogy össze kell állítani egy alap-önéletrajzot, amely tartalmaz minden fontos információt a jelentkezőről. Ebből szerkeszthető majd meg a kitüntetett munkáltatónak szánt dokumentum.

A következő feladat: menj végig az álláshirdetésen, és húzd alá a kulcsszavakat, legfontosabb kifejezéseket, tanácsolja Lando. Ezeket írd be az önéletrajzodba a megfelelő helyekre. Bizonyosodj meg arról, hogy a képzettséged valóban megfelel a kívánalmaknak, az ezekre vonatkozó információkat gyűjtsd össze az önéletrajzban és csoportosítsd a dokumentum elején. (De az sem tragédia, ha nem felelsz meg egészen pontosan az elvárásoknak, erről később.)

Olvass utána a neten – céges honlap, cikkek, interjúk, fórumok kommentjei, fontos tisztségviselők LinkedIn-profiljai –, mi a cég küldetése, céljai, mit gondolnak a társadalmi felelősségválalásról, milyen a céges kultúra, mely értékeket tartják leginkább tiszteletben. Ezeket az információkat is integráld az önéletrajzba (például a felsorolt készségeid közül emelj ki olyan puha faktorokat, amelyek fontosak a céges kultúra számára).


 

Mindennek mi értelme van? Amikor a HR-es elolvassa az önéletrajzodat, olyan jelölt alakja fog kibontakozni előtte, aki annyira megfelelőnek tűnik a meghirdetett pozícióra, mintha már jó ideje a cég alkalmazottja lenne. Ugyanis nem csupán az állással kapcsolatban szerepel minden fontos tényező a szövegben, hanem maga a cég is megjelenik benne a jelölt demonstrált munkaerkölcsén és elkötelezettségén keresztül.

A módszer még akkor is működőképes Lando szerint, ha a jelölt képzettsége nem felel meg tökéletesen a hirdetésben közölteknek. Miért? A HR-esek túl gyakran kapnak általános önéletrajzokat, amelyekről azt lehet gondolni, hogy egy tucatnyi másik helyre is elküldték őket, abból a feltételezésből kiindulva, hogy valamelyik próbálkozás majd csak sikerrel jár. Felüdülést jelent, ha a kiválasztási szakemberek olyan jelentkezővel találkoznak, aki vette a fáradságot, hogy utánanézzen a legfontosabb információknak és ezeknek megfelelően testreszabta az önéletrajzát. Értékelik a hozzáállást és megbecsülik azt a jelöltet, aki igyekszik bebizonyítani, hogy beleillik a vállalati kultúrába. Gyakran akkor is felveszik a kapcsolatot a jelentkezővel, ha az adott pozícióra nem tartják alkalmasnak, de a pozitív és proaktív attitűdje alapján feltételezik róla, hogy esetleg egy másik posztot sikerrel tölthetne be, illetve a közeljövőben akadhat olyan állás a cégnél, amelyet majd érdemes lesz felajánlani neki.

A cég szempontjai szerint testreszabott önéletrajz tehát vagy megnyitja az utat az állás elnyerése felé, vagy távlati perspektívát ad, vagyis mindenképpen megéri a kutatásba és az önéletrajz gondos megszerkesztésébe fektetett többletmunka.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  önéletrajz  •  álláskeresés  •  testreszabás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen