Mit tehet érted a karriercoach, és mit nem

szerző: Jobline
2015 december 18.

Érdemes coach-hoz fordulni, ha úgy érzed, megrekedtél a pályafutásod adott szakaszában, és útmutatásra van szükséged, hogy tisztában legyél azzal, merre tovább. De egyetlen tanácsadó sem fogja helyetted megoldani a problémáidat. A sikerért neked kell megdolgoznod.

A karriercoach-ot gondosan kell kiválasztani. Legyen jól képzett, kellően tapasztalt, a honlapján alig férjenek el a hálás ügyfelek köszönetnyilvánításai, és persze az sem árt, ha szimpatikus személyiség, aki előtt teljesen meg tudsz nyílni. Egy jó karriercoach szinte csodákat tud művelni – de csak szinte. Akár a pszichiáternek, az ő dolga az, hogy okos kérdésekkel rávezessen a helyes megoldásokra, ám a cselekvés súlyos terhe a tiéd.

Mit várhatsz el a karriercoach-tól és mit nem tud helyetted elvégezni?

Személyre szabott karriertervet készít
A profi karriercoach meg tudja rajzolni a számodra optimális pályaívet, miután felmérte a képzettségedet, a tapasztalataidat és az igényeidet. Számos kérdést tesz fel azzal kapcsolatban, miért nem vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel (különben nyilván nem fordultál volna hozzá), mit szeretnél elérni az életben, milyen eddig kiaknázatlan képességeidet szeretnéd leginkább kamatoztatni. Segít neked szavakba önteni, mi a karriercélod, sőt esetleg az életcélodat is sikerül megfogalmaznia, mert ha eléggé rátermett, rendet tud vágni a fejedben gomolygó körvonalazatlan gondolatok között.

Amit nem tud helyetted elvégezni
Miután sikerült meghatározni, ki és mi szeretnél lenni, az új éned felépítése kizárólag a te feladatod. Neked kell megtanulnod az új készségeket, esetleg az új szakmát, a te dolgod, hogy új hálózatot építs és nekiláss a választott karrier megvalósításának.

Csökkentheti a stresszt és a szorongást
Amikor valaki munkanélkülivé válik vagy utálja az aktuális munkáját, nagy az esély arra, hogy lelkileg romokban hever. Alacsony lesz az önértékelése, önbizalomhiány gyötri és hajlamossá válik arra, hogy mindent gyűlöljön, önmagát is beleértve. Ilyen helyzetben túlérzékennyé válunk, idegesen reagálunk minden apró változásra és félünk a bizonytalan jövőtől.

A jó coach ilyen helyzetben segít feldolgozni és a helyükön kezelni a negatív érzelmeket, felkészít a támadások és elutasítások elleni védelemre, helyes önértékelésre tanít és megerősíti az éntudatot. Miután a gátló tényezőket sikerült kiküszöbölni, megtanít a megfelelő koncentrációra és arra, hogyan kell cselekvő üzemmódra kapcsolni.


 

Amit a coach nem tud gyorsan megoldani
A problémák feltárása viszonylag gyors folyamat, de az ezek felismerése nyomán bekövetkező változás elérése hosszú, gyötrelmes munka eredménye. Az éveken át megrögzült kártékony attitűd átalakítása nem egyszerű feladat: aki sokáig negatív és önbizalomhiányos személyiség volt, az nem fog keddről szerdára kirobbanóan boldog és sikeres emberré válni. Miután a coach kijelölte az irányt, neked kell kifaragnod magadból azt az új embert, aki tudja, mit vár el az élettől, és azzal is tisztában van, miképp fogja céljait elérni.

Őszinte véleményt tud mondani
Őszinte értékelésre mindenkinek nagy szüksége van, akkor is, ha ez esetleg kellemetlen, fájdalmas. A hétköznapokban leginkább szeretteink és barátaink véleményével találkozunk, ez azonban rendszerint pozitívabb a kelleténél, hiszen nem akarnak megbántani, rosszabb esetben még inkább fokozni lelki nyomorúságunkat. A jó coach viszont kerek-perec megmondja, mi a helyzet, elvégre ezért fizetjük. Könyörtelenül közli, ha aspirációink irreálisak, mert nincs meg a kellő képzettségünk és hiányoznak az alapvető készségek, esetleg a személyiségünk miatt nem ajánlott nekünk az a pálya, amely kiskorunk óta a lelki szemeink előtt lebeg.

A coach-nak elmondhatod a régóta dédelgetett titkos terveidet is, nem kell attól tartanod, hogy kinevet. Higgadtan értékelni fogja álmaidat, és legrosszabb esetben elnézően megkér, hogy szíveskedj végre felébredni, azt is elárulva, miért.

Nem fog munkát keresni neked
Miután minden jól haladt a coach-nál, azaz ülésről ülésre többet tudtál meg magadról és közelebb kerülték karriercéljaid megvalósításához, ne gondold azt, hogy az utolsó alkalommal átnyújt egy telefonszámot, mondván, hívd fel az illetőt, és másnap már munkába is állhatsz. A coach-nak nem ez a dolga. Hozzásegít ahhoz, hogy tisztábban lásd önmagadat és a határozottabban el tudd képzelni a jövődet, de ezek után neked kell megtalálnod a számodra ideális munkát. A coach ekkor már elengedte a kezedet, mert a mandátuma idáig szólt.

A The Muse cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

karrier  •  álláskeresés  •  coach
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen