7 biztos jele annak, hogy nem fogod betartani be az újévi fogadalmaidat (de ne legyen igazunk)

szerző: Jobline
2015 december 24.

A dohányzásról gyerekjáték leszokni, nekem is már négyszer sikerült – hangzik a nem is annyira vicces poén, amelynek súlyos valóságtartalmát azonban nehéz elvitatni. Hiába fogadjuk meg, hogy jövőre minden másképp lesz, ha számos hibát vétünk, amelyek miatt nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat.

Január elseje szimbolikus dátum, tiszta lappal rebootolhatjuk magunkat – legalábbis ebben reménykedünk. Aztán visszazökkenünk a megszokott kerékvágásba, és minden megy tovább, mint azelőtt. Most még időben vagyunk ahhoz, hogy felfigyeljünk az intő jelekre: ha nem vigyázunk, 2016-ban sem változik majd semmi. Mik a jelei annak, hogy valószínűleg nem fogjuk betartani az újévi fogadalmakat?

A régi fogadalmakat porolod le
A fenti példánál maradva, ha ötödször is le akarod tenni a cigit, biztosan baj van a hozzáállásoddal. Teljesen új megközelítésre, valószínűleg életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy ilyen komoly változást tudj elérni. A példától elrugaszkodva: bármin szeretnél változtatni, de eddig nem sikerült, és sejted, hogy ezután sem fog menni, fordulj szakemberhez vagy keress egy közösséget, ahol a hasonló problémával küzdő emberek egymás biztatásából merítenek erőt.

Nem is akarod igazán
Régen rossz, ha azért teszel újévi fogadalmat, mert mások ezt várják el tőled, miközben hiányzik a valódi belső késztetés. A külső elvárások rövid távon hatásosak tudnak lenni, de a tartós változáshoz komoly elszántságra van szükség. Próbálj erőt meríteni magadból, különben 2016 is a kudarc éve lesz, legalábbis a fogadalmakat illetően.


 

Túl általános a fogadalom
Kevesebbet dolgozom, hogy többet lehessek együtt a szeretteimmel, leadok pár kilót, többet mozgok – ezek nem fogadalmak, hanem homályos körvonalú vágyképek, ezért nagy az esély arra, hogy a célkitűzéseknek nem lesz semmilyen eredménye. Konkért haditervet kell készíteni, dátumokkal és adatokkal, amikhez tartanod kell magadat. (Például: X idő alatt Y kilót adok le heti Z órányi futás segítségével. ) Ha nagy változásra készülsz, a folyamatot oszd kisebb, betartható lépésekre, így mindig csak a következő rövid táv teljesítésére kell koncentrálnod.

Nem akarsz a megszokott dolgokon változtatni
 A dietetikusok által is helyeselt fogadalom, ha valaki elhatározza, hogy ezentúl kevesebb cukrot és finomlisztet fog fogyasztani. Igen ám, de ehhez abba kell hagyni a péntek délutáni rituális cukrászdalátogatást Irénnel, és el kell kerülni hazafelé azt a pékséget, ahol mindig isteni kakaós csigát lehet kapni, vigaszként a nap közben elszenvedett megaláztatásokért. A változás eléréséhez, legyen szó bármilyenről, felül kell vizsgálni az életmódodat, és ki kell iktatni azokat a tényezőket, amelyek akadályt jelenthetnek.

Senki nem támogat
Egyedül nem megy, hangzik a Ripacsok című film híres dalának refrénje, és a próféta szól a veterán bohócok hangján. Nagyon nehéz úgy gyökeres változást elérni, ha nincs egy társ, barát, szülő, mentor, coach, pszichológus a közelben, aki bátorít, útmutatást ad és szüség esetén kijózanít, arra figyelmeztetve, hogy maradj a helyes úton. Ráadásul amikor mások is ismerik a nagy fogadalmat, a saját büszkeséged is arra sarkall, hogy ne add fel menet közben.

Túlságosan a feladatra koncentrálsz
Paradoxonnak tűnik, de sokszor az akadályozza meg a fogadalom betartását, ha valaki görcsösen rá koncentrál. Sokkal jobb eredményt hoz, ha a várható előnyöket tartod szem előtt. Például ha leadsz tizenöt kilót, jobb lesz a közérzeted, javul a teljestményed és vonzóbb lesz a külsőd – érdemes ezt mantrázni kalóriaszámolgatás és mérlegre meredés helyett.

Rövid távú célnak tekinted a fogadalmat
Az igazi fogadalmak gyökeres és tartós változásokról szólnak, vagyis a szavatosságuk nem jár le folyó év december 31-dikével. (Ha már ezzel kezdtük: a cigarettáról is csak egyszer kell leszokni, de akkor már örökre.) Ahhoz, hogy a dolog működjön, reális és kis lépésekre bontott akciótervet kell kidolgozni, amelynek megvalósítása nem igényel mérhetetlenül nagy erőfeszítést – csak makacs kitartást nap nap után.  

Innen merítettünk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen