4 végzetes hiba, amiket ne kövess el, amikor az egyik legfontosabb interjúkérdésre válaszolsz

szerző: Jobline
2016 január 03.

Miért akar nálunk dolgozni? A kérdés amilyen logikus, olyan könnyű elrontani a rá adott választ. Egy kis felkészüléssel azonban elkerülhető a katasztrófa.

A fenti kérdés majdnem minden állásinterjún elhangzik, mert a válasz több alapvető dologra világíthat rá. A jelölt a képességei és a tapasztalatai alapján alkalmas-e a feladatra? Lelkesedik-e eléggé a meghirdetett pozícióért, azonosulni tud-e a cég céljaival és értékeivel? Régen rossz, ha az álláskereső másról kezd el beszélni.

Íme a négy leggyakoribb hiba és pár jó tanács, hogyan lehet őket elkerülni.

Egy szót sem ejtesz a cégről
Természetes dolog, hogy mindenki magából indul ki, ezért sokan olyasmit válaszolnak, hogy szeretnek emberekkel foglalkozni, imádnak programozni vagy ügyesen írnak reklámszöveget, ezért örültek meg az adott álláshirdetésnek. Pedig a kérdés arra vonatkozik, hogy az illető miért PONT ANNÁL a cégnél szeretne dolgozni, és nem a másik tíznél, amely hasonló posztokat hirdetett meg. Tehát a válaszban szerepelnie kell a céggel kapcsolatos lelkesítő pozitívumoknak – például piacvezető, elnyerte a Legjobb Munkahely díjat, két volt évfolyamtársad is itt dolgozik, és nagyon szépeket meséltek.

Csak arról beszélsz, neked miért éri meg
Rengetegen esnek abba a hibába, hogy lelkesen ecsetelni kezdik, miért lenne jó nekik a cégnél dolgozni. Mert sokat tudnának fejlődni, gyors előrelépési lehetőségre számítanak, sőt, az igazán amatőrök kerek-perec közlik, hogy szeretnének sokat keresni, és úgy hallották, a cafeteria juttatásai sem rosszak ezen a helyen. Pedig mindez vajmi kevéssé érdekli az interjúztatót: neki az a fontos, miért lesz jó a cégnek, ha fölvesznek. Tehát elsősorban arról kell beszélni, hogy szeretnél minél jobban hozzájárulni a cég sikeréhez, mert kellően tapasztalt és lelkes vagy, és esetleg ezek után lehet zárójelben megmlíteni, hogy persze nem bánod, ha közben fejlődni is tudsz.


 

Lényegtelen dolgokat említesz
Akit meglep a fenti kérdés, zavarában hajlamos őszintén rávágni azt a választ, ami először jut az eszébe. Például hogy ez a munkahely sokal közelebb van a lakóhelyéhez, ezért nem kell majd napi két órát bumlizni a tömött buszon féllábon állva, vagy hogy a rugalmas munkaidő miatt könnyebb lesz elhozni a gyereket az óvodából, illetve ha beteg lesz, nem okoz majd túl nagy gondot a helyettesítés. Az ilyen válasz megint csak arról szól, neked miért jönne jól az állás, ráadásul abszolút lényegtelen dolgok hangzanak el, amik elveszik az időt a fontos információk elől. Ráadásul nő a valószínűsége, hogy az interjúztató ezen a ponton kezd már egy kicsit ideges lenni.

Nem a kérdésre válaszolsz
A felkészületlen jelölt hajlamos arra, hogy a kérdés hallatán csapongva elkezdjen különféle dolgokról mesélni. Például ilyen és ilyen okokból sürgősen el kell jönnie az eddigi munkahelyéről, és a meghirdetett állás megfelelőnek tűnik (amíg nem találsz magadnak jobbat, gondolja ekkor az interjúztató), vagy hogy milyen kemény munkával szerezte meg azokat a képesítéseket, amelyek a pozíció betöltéséhez szükségesek. Ezek jelen esetben szintén érdektelen dolgok, de ami a legnagyobb baj, a múlttal foglalkoznak, holott a kérdés kimondatlanul is a jövőre vonatkozik. Ha már a képesítések szóba kerültek, történelemóra helyett inkább azt kell előadnod, tudásodat miként szeretnéd a cég javára fordítani, azaz hogyan képzeled el náluk a jövőd.  

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen