Így szeresd meg az új munkádat, amit jelenleg még utálsz

szerző: Jobline
2016 január 08.

Ha utálod az új munkádat, előfordulhat, hogy veled van a baj, vagy néhány körülmény nem felel meg az igényeidnek. Ebben az esetben néhány változtatással elérheted, hogy megbarátkozz a helyzettel.

Megszoksz vagy megszöksz? Sokan szembesülnek ezzel a dilemmával az új munkahelyen, ha nem érzik jól magukat a szokatlan körülmények között. Mivel nem mindig egyszerű azonnal elmenekülni és másik állást keresni, érdemes lépéseket tenni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi a baj és hogyan lehet őket orvosolni.

1. Derítsd ki, hogy pontosan mit utálsz és miért
Nagyon kellemetlen, ha munkál benned valamilyen negatív érzés, de nem tudod pontosan, mi a bajod. Gondold végig, miért nem mész be szívesen reggelente a munkahelyedre. Unalmas a munkád? Jóval képzettebb vagy annál, mint amilyen felkészültséget a munka igényel, ezért nincsenek kihívások számodra? Vagy éppen ellenkezőleg, túl nehéz a feladat, esetleg összeomlasz a rengeteg tennivaló súlya alatt? Nem jössz ki a többiekkel? De még az is előfordulhat, hogy valamilyen egyéb, nem munkával kapcsolatos – például magánéleti – probléma foglalkoztat, és az ebből fakadó negativitást vetíted ki az élet minden területére. Mindenesetre ha sikerült azonosítani a problémát, rájöhetsz, hogy nem muszáj elmenekülnöd a jelenlegi helyedről, hanem ott kell megoldanod a problémáidat, ahol vagy.

Azt a szempontot is érdemes mérlegelni, hogy hátha maga a változás ténye a probléma, és nem is a munkával van a baj. Egy új állásban rengeteg dologhoz kell alkalmazkodni: például szokatlanok még a feladatok, az időbeosztás, az új emberek, a hely az irodában, másképp kell közlekedni, nem lehet kényelmesen ebédelni, túl erős a légkondi vagy nem lehet soha bekapcsolni a légkondit és így tovább. A szakemberek szerint ahhoz, hogy kiderüljön, a változás okozza-e a kényelmetlen közérzetet, legalább fél évet el kell tölteni az új munkahelyen. Ha ennyi idő alatt sem sikerül alkalmazkodni a viszonyokhoz, tényleg jobb odébbállni.

2. Keress új lehetőségeket
Ha az adott pozícióban úgy érzed, nem tudsz kiteljesedni, keress új lehetőségeket a cégen belül. Bizonyára vannak olyan izgalmas projektek, amelyekbe szívesen bekapcsolódnál, esetleg egy másik osztályon találhatod meg a számításodat. Érdeklődj, nézz körül, kutass fel új kihívásokat, esetleg vess föl olyan kreatív ötleteket, amelyeket a vezetőség szívesen fogad, és akkor magadénak érezheted a feladatot.


 

3. Beszéld meg a főnököddel
Lehet, hogy apró tévedés történt, amikor fölvettek a céghez: az álláshirdetés és az interjúk(k) alapján kialakult egy bizonyos képed arról, milyen munkát fogsz végezni, aztán másképp alakultak a dolgok. Amikor teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy az elképzelések nem találkoznak a feladataidat illetően, újra kell tárgyalni a dolgot. Ülj le a főnököddel, diplomatikusan meséld el neki, hogy nem egészen ilyen lovat akartál, és mondd el, a belépésedkor milyen célokkal és álmokkal láttál munkához. Sorold fel, mit nem szeretnél csinálni és miért, illetve melyik az a feladatkör, amely elégedettséggel töltene el. A legtöbb főnök rugalmasan kezeli az ilyen helyzeteket, de a siker függ attól, milyen fontos a pozíció. Alacsony beosztású, könnyen lecserélhető munkatárs esetén nem biztos, hogy a vezetés hajlandó kompromisszumot kötni, egy fontos, értékes kolléga érdekében azonban már inkább ráállnak, hogy újraszabják a szerepeket.

4. Tervezd meg a következő lépést
Nem lehet kiküszöbölni azt a lehetőséget, hogy teljes joggal utálod a munkádat és emiatt új állást kell keresned. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag kudarcot vallottál – olyan munkahelyre mentél, amely nem neked való –, ebben viszont az a jó, hogy tanulni tudsz belőle. Gondold végig, az események milyen láncolata vezetett a rossz döntéshez, és hogyan tudod legközelebb elkerülni a hasonló csapdákat. Irreális elképzeléseid voltak? A cég szándékosan elhallgatott fontos információkat? Az állásinterjún nem tettél fel olyan kérdéseket, amelyek nyomán kiderült volna, hogy a pozíció nem neked való, illetve a céges kultúra nem felel meg az igényeidnek? Amikor először jártál a cég épületében, a radarod nem riasztott, hogy milyen nyomott a hangulat és milyen sunyi alak a menedzser, aki körbevezetett? Esetleg csak most jöttél rá, hogy az egész szakma nem neked való és pályamódosítást kell végrehajtanod?

Mindezekről írj listát, aztán egy másikat arról, hogy friss tapasztalataid fényében hogy változtak a célkitűzéseid és a prioritásaid. Ezzel az új listával a kezedben láss neki az álláskeresésnek.

A FastCompany cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen