5 módszer, amivel legyőzheted az imposztor-szindrómát

szerző: Jobline
2016 február 01.

Mindenkin erőt vehet az imposztor-szindróma, azaz a bénító félelem, hogy nem eléggé kompetens azon a területen, ahol dolgozik, és előbb-utóbb le fog bukni. Nem mindegy hát, milyen gyorsan tesszük túl magunkat ezen a nyomasztó érzésen.

A legsikeresebb emberek is szenvedhetnek az imposztor-szindrómában, hát még azok, akik gyakran kisebb-nagyobb kudarcokat kénytelenek elszenvedni. Az Inc.com 5 módszert ajánl a jelenség kezelésére. (A nők és az imposztor-szindróma kitüntetett viszonyáról ítt írtunk.)

1. Beszéld meg másokkal
Ez a legkézenfekvőbb megoldás, és elképesztő megkönnyebbülést okoz. A beszélgetőpartnered ugyanis valószínűleg elneveti magát, amikor megosztod vele az aggodalmaidat, és azt kérdezi: „te most viccelsz?”. Utána meg fog győzni arról, hogy igenis jól értesz ahhoz, amit csinálsz, és semmi okod arra, hogy kételkedj önmagadban. Ne csak egy emberrel beszélj, mert minél több pozitív visszajelzést kapsz, annál joban fogod magad érezni.

Kérd ki mások véleményét azzal kapcsolatban is, szerintük mi a legnagyobb erősséged és vajon mely területeken kellene még fejlődnöd. A vélemények alapján kidolgozhatsz magadnak egy önfejlesztő programot, amelyre koncentrálva már nem lesz késztetésed arra, hogy azon rágódj, mely területeken és miért vagy inkompetens.

2. A tényekkel foglalkozz, ne az érzéseiddel
A félelem, az aggodalom nehezen megfogható, bizonytalan dolgok, a tények viszont önmagukért beszélnek, ahogy mondani szokták. Gondold végig, mi mindent értél el eddig, milyen elismerésekben részesültél, milyen nehézségeket sikerült legyőznöd, és meg fogod látni, mennyire impozáns listát lehet összeállítani. Legyél büszke magadra ahelyett, hogy negatív dolgokkal stresszeled magad! Minél többet gyakorlod ezt, annál pozitívabban tudsz majd tekinteni önmagadra és arra, amit elérsz, és egyre inkább elhalványulnak a teljesítményeddel kapcsolatos baljós gondolatok.


 

3. Nyilvánosan beszéld ki a hibáidat
Az imposztor folyamatosan attól retteg, hogy lelepleződik, és ennek folytán nem csak közmegvetés tárgya lesz, de el is veszíti a munkáját. Ettől a félelemtől a nyilvános vallomás szabadíthat meg: vélt vagy valós gyengéidet ismerd be mások előtt. Több dolog is ki fog derülni. Egyrészt hogy a hiányosságaid jó részét valójában csak beképzeled magadnak, és nem is vagy inkompetens. Másfelől a bevallott tényleges hiányosságokról ki fog derülni, hogy fölöslegesen nagyítod fel őket magad előtt. Mindenkinek vannak hibái és gyengeségei, mert emberek vagyunk. Nyilván te sem vagy tökéletes, de ettől még nem kell magadat egy sorstragédia főszereplőjének képzelned. Miután őszintén leleplezted magadat, már fölösleges attól tartanod, hogy valaki más akar majd rámutatni a hibáidra, tehát megnyugodhatsz.

4. Ne azt mondd másoknak, hogy mit csináljanak, hanem hogy te mit csinálsz
Ha mindig neked kell másokat arra kérned, mit és hogyan csináljanak, és miért, nagy nyomás alá helyezed magadat, mert úgy fogod érezni, tökéletesnek kell lenned, hogy megfelelhess ennek a feladatnak – ez pedig lehetetlen. Érdemes váltani: azt mondd és mutasd másoknak, te hogyan végzed a dolgokat, és többiek ehhez viszonyulhatnak, eldöntve, hogyan reagálnak. Ezek után nem kell többé úgy érezned, hogy magas igényeknek kell megfelelned, ami hosszú távon nem működik, ezért előbb-utóbb le fogsz bukni.

5. Tanulj meg nevetni magadon, de jóízűen
Nevess magadon őszintén, ez is segít elűzni az imposztor-szindrómát. Ám ez a nevetés ne keserű legyen, mert pont ellenkező hatást érsz el vele, hanem vidám: fogadd el, hogy néha nem sikerül minden, de ettől még nem jön el a világvége.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen