Szereted a munkádat? 8 tipp, hogy válaszolni tudj a kérdésre

szerző: Jobline
2016 február 03.

Háromféleképpen állhatunk a munkánkhoz: szerethetjük, közömbösek lehetünk iránta vagy kimondottan utálhatjuk. A határok azonban nem mindig élesek e kategóriák között. Bizonyosodj meg arról, hogy őszintén szereted-e a munkádat!

Ha nem vagy egészen biztos abban, milyen viszont ápolsz ápolsz a munkáddal, bizonyos jelekből lehet következtetni arra, hogy pozitív-e a kapcsolatotok. Ha az alábbi kérdésekre adott válaszok alapján úgy tűnik számodra, hogy nem szereted a munkádat, vond le a kellő köveztetéseket, és lépj tovább!

A Jobline-on több mint 4000 ígéretes álláslehetőség közül választhatsz.

1. Milyenek a vasárnap estéid?
Ez komoly indikátor. Ha vasárnap este idegesen, frusztráltan mész aludni, mert már látod a lelki szemeid előtt, hogy másnap reggel bemész a munkahelyedre, ahol nemszeretem dolgokkal kell foglalkoznod ellenszenves kollégák között, akkor enyhén szólva ellentmondásos viszonyban vagy a munkáddal. Ám ha úgy teszed el magad másnapra, hogy fejben már azt tervezed, milyen izgalmas kihívásokkal fogsz találkozni, és hogyan hidalod át egyetlen lendülettel a felmerülő problémákat, valószínűleg szereted a munkádat és jól érzed magad a csapatban, ahol dolgozol.

2. Mennyi energiát fektetsz a munkádba?
Kemény, kitartó problémamegoldó vagy, vagy inkább megúszós fajta, aki igyekszik elkerülni minden nehézséget, és úgy áll a munkához, hogy más is bőven hozzáférjen? Ha előbbi eset áll fenn, vagyis elkötelezetten beleveted magad a munkába, arra lehet következtetni, hogy jó helyen vagy, ahol lelkesen végzed a dolgodat, utóbbi esetben azonban érdemes a váltáson gondolkodni. (Hacsak nem vagy elégedett azzal a helyzettel, hogy mindennap csak kibekkeled a nyolc órás munkaidőt.)

3. Mit mondasz a munkádról, amikor nem dolgozol?
Az ember a családtagjaival és a barátaival őszinte szokott lenni – legalábbis a munkáját illetően –, ezért ha panaszkodsz nekik a karriered alakulásával, a főnököddel, a kollégákkal vagy általában az egész céggel kapcsolatban, valami biztosan nincs rendben. Ellenkező esetben, vagyis ha büszke vagy a szakmai eredményeidre és boldog vagy, hogy pont az adott vállalatnál van szerencséd dolgozni, természetesen nincs ok aggodalomra.

4. Hogyan állsz a munkádhoz?
Szinte elröppen a nap a sok feladat megoldása közben, vagy órákat töltesz a Facebookon és nem győzöd ötpercenként a postafiókodat ellenőrizni? Ha unatkozol a munkahelyeden, és igyekszel minél szórakoztatóbb módon elütni az időt, nyilván nem neked való az adott feladatkör és hosszú távon csak szenvedni fogsz ebben a pozícióban.


5. Átéled-e néha a flow-t?

A flow-élmény akkor keríti hatalmába az embert, ha úgy bele tud feledkezni a munkájába – az alkotásba –, hogy semmi mással nem törődik, észre sem veszi, hogy szalad az idő és még enni-inni is elfelejt. Amennyiben néha te is a flow hatása alá kerülsz, gratulálunk, mert ez azt bizonyítja, hogy izgalmas és értékes munkát végzel, amelyben maximálisan ki tudsz teljesedni, és ez boldogsággal tölt el. Természetesen akkor sem kell csüggedned, ha nincs ilyen élményed munka közben, egyszerűen csak jól végzed a dolgodat, de azért egy kis flow sosem árt.

6. Szeretsz a munkatársaiddal barátkozni?
A munkájukkal elégedett emberek általában a kollégáikat is kedvelik, élvezik a társaságukat, szívesen beszélgetnek velük, esetleg este elmennek együtt sörözni vagy bowlingozni. Amikor egy munkahelyi kollektíva egy baráti társaságra hasonlít, valószínűleg rendben vannak a dolgok.

7. Sokat gondolsz a munkádra az irodán kívül is?
Kétféleképpen gondolhatsz a munkádra, amikor máshol vagy: pozitívan vagy negatívan. Előbbi esetben például azon agyalhatsz otthon is, milyen lépés következik az aktuális projekt kivitelezése során, mert annyira izgat, hogy megtaláld az optimális megoldást. Ha viszont a sérelmeiden rágódsz vagy azon sóhajtozol, mennyire eleged van már mindenből és mindenkiből, gondold újra a karrieredet.

8. Félsz egy kicsit?
Aki a megfelelő helyen a neki való feladatokat végzi, általában egy kicsit aggódik amiatt, hogy rendszeresen ki kell mozdulnia a komfortzónájából, amikor szembesül az újabb és újabb kihívásokkal. Ez a csekély a félelem vagy stressz tehát – amit a pszichológusok pozitív pszichikai tenziónak hívnak –, jó dolgot jelez, vagyis paradox módon ha kicsit ideges vagy a munkád eredményességét illetően, megnyugodhatsz, mert minden rendben.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen