Van kérdése? – Ezt feleld, hogy meggyőzd a HR-est, te vagy az ő embere

szerző: Jobline
2016 március 01.

Az állásinterjú végén már levezető lazításnak tűnik, amikor elhangzik a „Van kérdése?”, pedig ez ugyanolyan fontos mozzanat, mint a beszélgetés korábbi részei. Még ekkor is simán el lehet szúrni az egész interjút, de a válasz arra is alkalmas, hogy végképp megerősítsd nyertes pozíciódat.

A legtöbb munkavállalót természetesen az érdekli leginkább, milyen fizetést érhet el, hogyan fest a cafeteria és mennyire rugalmas a munkaidő, vagyis hogy számára milyen előnyöket kínál az állás. Az állásinterjú etikettje szerint azonban hagyni kell, hogy a pénz és a juttatások kényes témáját a felvételiztető hozza fel, nehogy mohónak, anyagiasnak tűnjünk. Ezért sokan valamilyen ártalmatlan álkérdést tesznek föl, amikor a HR-es felkínálja a lehetőséget, és ezzel akár el ronthatják az összbenyomást, hiszen látszik, hogy csak meg akarják úszni a helyzetet. Bevágódni viszont olyan valódi kérdésekkel lehet, mint például az alábbi öt.

1. Mit várnak el tőlem a harmadik hónapban?
Az elszánt munkaválaló nem fél azonnal a lényegre térni szakmai értelemben. A harmadik hónapra általában már mindenki beletanult a feladatába, összejött a csapattal, tehát terhelhető, letelt a türelmi idő az újonc számára. Ezzel a kérdéssel azt árulja el a jelentkező, alig várja, hogy minden tudásával érdemi munkát végezhessen a cég számára, ehhez azonban ismernie kell az elvárásokat.

2. Melyek a legjobb alkalmazottaik kiemelkedő tulajdonságai?
Minden szervezetben eltérő tulajdonságok szükségesek a különféle pozíciók betöltéséhez, és mindenki a képességeinek megfelelően hozza az elvárt teljesítményt. Ha erre kérdezünk rá, egyszerre érdeklődünk a cég működése és az iránt, hogy beleillünk-e majd a szervezetbe, és gyorsan  felemelkedhetünk-e a legjobbak közé. A HR-es válaszából ráadásul az is kiderülhet, tényleg neked való-e a pozíció: hátha olyan tulajdonságokat említ, amelyek nem jellemzők rád, és nem is szeretnéd, ha ilyen emberré válnál.

 

 

3. Ön/ök szerint leginkább mi a cég sikeres működésének az oka?
Ezzel a kérdéssel azt demonstrálod, hogy azokon a területeken szeretnéd a céget erősíteni, amelyeken a legnagyobb eredményeket éri el, és úgy, ahogyan a leghatékonyabban érhetsz el eredményt. Elvégre a cég sikere a záloga annak, hogy a munkavállaló karrierje is felíveljen.

4. Mit csinálnak a munkatársak a szabadidejükben?
Ez inkább kis cégeknél hasznos kérdés, nagyvállatok esetében a HR-es nyilván csak általánosságokban tud beszélni a több száz alkalmazottról. Itt az érdeklődés arra irányul, hogy milyen emberek közé kerülünk, ha elnyerjük az állást. A jó munkavállaló be akar illeszkedni a közösségbe, mert hatékonyan dolgozni csak úgy lehet, ha kedveljük a munkatársainkat (vagy legalábbis elfogadjuk őket, de semmiképpen nem utáljuk).

5. Hogyan akarják kezelni azt a problémát, hogy...
Itt bizonyos előtanulmányok szükségesek, hogy megtudjuk, milyen kihívásokkal néz szembe a cég, ahová jelentkezünk. Például ha már kezd túltelítődni a piac, amelyet a vállalat megcéloz, ez legyen a kérdés tárgya, ha pedig elapadóban vannak egyes eddig igénybe vett források, akkor az. A jó pályázót ugyanis erősen érdekli, mit tervez a cég, hiszen hozzá akarja kötni a jövőjét.

 

 

 


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen