Hogyan spórolj az álláskereséssel töltött idővel?

szerző: Jobline
2016 március 24.

Szeretnéd megtudni, hogyan tudnál sok időt spórolni az álláskeresésen? Ezek a tanácsok nem garantálják, hogy pár nap alatt révbe érsz, de megtanítanak, hogy hatékony légy és jól időzíts.

1. Kérdezni szabad
Az első dolog, amire egy sikeres álláskeresőnek rá kell ébrednie, hogy olykor segítséget kell kérnie másoktól. Felnőttként van egy téves képzetünk arról, hogy nem számíthatunk másokra, ha segítségre van szükségünk. A pszichológusok megállapították, hogy amikor az emberek másokon segítenek, erősebbnek és boldogabbnak érzik magukat. Segítséget kérni nem azt jelenti, hogy közelébe férkőzünk jó kapcsolati tőkével rendelkező embereknek, és folyamatosan kunyerálunk tőlük, mert ettől mindenki csak feszengeni fog, és juszt sem jön a segítség. Ezért először:

2. Segíts magadon, az isten is megsegít
Mielőtt másokhoz fordulnál, a következőt kell észben tartanod: nem fogod megszerezni a segítségüket, ha nem vagy hajlandó magadon segíteni, ami ebben az esetben annyit tesz, hogy magabiztosságot sugárzol, és optimista maradsz. Ehhez megfelelő érzelmi intelligenciára van szükség, vagyis képesnek kell lenned irányítani az érzéseidet, felvidítani, esetleg lenyugtatni más embereket és önmagadat. Természetes, hogy lehangolt vagy, ha már régóta keresel állást ereménytelenül, de nem ragadhatsz bele ebbe az állapotba. Az emberi természet olyan, hogy inkább az optimistákhoz húz, mintsem a pesszimistákhoz.

3. Másoknak is segíts
Az empátia az a képesség és hajlandóság, amely által figyelembe vesszük mások érzelmeit és igényeit, és érzékenyen reagálunk rájuk.  Azok az álláskeresők, akik empátiával rendelkeznek, könnyen tekintetbe veszik mások érzéseit, és nagyon jó emberismerők. Amit adsz, azt kapod vissza – régi népi bölcsesség, és a karma törvénye is egyben, de próbálj meg minél kevesebbet elvárni, mert senki sem köteles viszonozni a segítségedet.


 

4. Mutasd meg, mennyit érsz
Természetesen érdemes kipofozni az önéletrajzodat és a LinkedIn-profilodat. Ezek a dokumentumok a kirakatba teszik azt, ami a legértékesebb benned a karrier területén, ezért azokat a valós képességeidet tüntesd fel, melyek megfelelnek az álláshirdetésben leírt követelményeknek. Ám egy jó önéletrajz vagy LinkedIn-profil nem elég – lépj személyes kapcsolatba az emberekkel, de ne támadd le őket rögtön a kéréseiddel, először csak építsd és ápold a jó kapcsolatot.

5. Lépj kapcsolatba másokkal
A marketingkampányod szerves része a szóbeli kommunikáció, ezért törekedj arra, hogy széles kapcsolati tőkéd legyen. A felületes kapcsolataid – akikkel maximum egyszer vagy kétszer találkoztál – is jól jöhetnek. Ne feledd, olyan magabiztosnak kell tűnöd, hogy az emberek szívesen segítsenek neked.

6. Készülj, készülj, készülj
Gondosan készülj fel a cégből, mielőtt interjúra mennél. Miközben a pozíció, a cég után kutatsz, egyre tájékozottabb leszel, ami több önbizalmat ad neked. Nem elég, ha csak online irodalmat olvasol, ha ismersz valakit, aki ott dolgozik a cégnél, inkább személyesen vedd fel vele a kapcsolatot, hogy belső információkat szerezz, hiszen így apróbb részleteket is megtudhatsz a pozícióról, a cégről, és esetleg olyan felelősségi körökről, melyek meg sem voltak említve a pályázatban.

Az álláskeresésed végeredményeként küldj a munkáltatónak egy levelet, amelyben megköszönöd a rád szentelt idejét, és visszautalsz az interjú során elhangzott fontosabb pontokra. A munkáltatók megjegyzik azokat, akik nem köszönik meg a lehetőséget. Semmiképpen se küldj internetről letölthető sablonos üzenetet, különbözz a többiektől, hogy emlékezzenek rád.

Bár mindez még nem garantálja, hogy pár napon belül tiéd lesz a legjobb állás, de biztos, hogy kevesebb időt fogsz idegőrlő kutatással tölteni.

A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen