Ilyen súlyos hibákat követhet el egy tech szakember, amikor állást keres

szerző: Jobline
2016 május 09.

Még a legjobbak is hajlamosak alapvető hibákat elkövetni álláskeresés közben. Lássuk, hogyan botolhat meg egy jól képzett tech szakember!

Kalauzunk Clint Hawkins, az HT Group HR-tanácsadócég tech kiválasztási vezetője, aki hat alapvető problémára hívja fel a figyelmet, amelyek révén a jelöltek „lábon lőhetik magukat”.

Csak a legnevesebb cégekre koncentrálsz
Ha tech cégek kerülnek szóba, mindenkinek természetesen olyan jól csengő márkanevek ugranak be, mint az Apple, a Google, a Facebook vagy a Microsoft. Ezek a vállalatok folyamatosan keresnek is új munkatársakat, és aki náluk helyezkedik el, tényleg nem szokta megbánni. Az sem megvetendő szempont, hogy ezek a márkanevek később milyen jól fognak mutatni az önéletrajzodban.

Mégis hiba lenne kizárólag a tech világ sztárjaira koncentrálnod. Egy kisebb vagy kevésbé ismert cégnél is fontos tapasztalatokat szerezhetsz, ott is kaphatsz jó fizetést, és mivel kevesebb munkatárssal dolgoznak, gyorsabban haladhatsz felfelé a ranglétrán.

A márkanév tehát messze nem minden. Pár éve például a Business Insider összegyűjtött tíz olyan tech céget, amelyek innováció tekintetében a világ élvonalába tartoznak, milliárdos forgalmat bonyolítanak le és kisvárosnyi munkatársat foglalkoztatnak, de még Amerikában is kevesen ismerik őket, pedig remek perspektívákat kínálnak.

Vagyis ne korlátozd a lehetőségeidet. Ha rábukkansz egy no name tech cégre, nyomozd ki, milyen lehetőségeid lennének náluk, mert lehet, hogy rejtett gyémántot fedeztél fel.

 

 


Ne bízz abban, hogy majd úgyis improvizálsz
Sokaknak a túlzott magabiztosságuk lesz a vesztük: úgy gondolják, az állásinterjún majd valahogy feltalálják magukat. Ez súlyos tévedés! Nem szabad lazán nekifutni egy olyan feladatnak, amely talán döntő fordulatot jelent a pályafutásodban. Hawkins azt tanácsolja, ne arra alapozz, hogy az interjún majd felmondod, amit az önéletrajzodban amúgy is dokumentáltál, hanem rakj össze egy izgalmas történetet, amelyben kiemeled lagnagyobb eredményeidet, összegzed tapasztalataidat és rávilágítasz, miként győzted le az akadályokat. Mindezt írd le, készíts belőle egy tömör vázlatot és az interjú előtti napon gyakorold be a szöveget. Amikor már gördülékenyen és természetesen megy a történet előadása, készen állsz az interjúra.

 

Találd meg a neked való munkát! Több száz tech állásajánlat közül válogathatsz a Jobline-on!

Soha ne eressz le
Ha hosszabbra nyúlik az interjúztatási folyamat, és már negyedszer teszik fel ugyanazokat a kérdéseket, bárki hajlamos lehet arra, hogy leeresszen. Ilyenkor óhatatlanul meglátszik az emberen a frusztráció, pedig a kiválasztási folyamat már csak ilyen, különösen pályakezdők számára. Tudnod kell, hogy azért teszik fel sokadszor ugyanazokat a kérdéseket, mert arra kíváncsiak, mennyire következetesek a válaszaid, tehát mindig ugyanolyan lelkesen és elkötelezetten kell válaszolnod, mint első alkalommal.

Ne becsüld túl magad
Hiú ábránd, hogy ha valakinek patinás egyetemen szerzett diplomája van, ez önmagában előnyt jelent az álláskeresés során. Persze egy harvadi summa cum laude oklevél sok kaput meg tud nyitni, de a munkáltatónak a tapasztalatok is rengeteget számítanak. Érdemes sokat gyakornokoskodni még az egyetemi évek alatt, részmunkaidős feladatokat vállalni, mert ezek a praktikus ismeretek mind összeadódnak, amikor a pályázó értékét kell felmérni.

Ne viselkedj ugyanúgy minden networking oldalon
Egy tech szakember számára alapvető követelmény, hogy otthonosan forgolódjon a közösségi médiában, de tudni kell az illemszabályokat. A szakmai oldalakon (GitHub, Kaggle) professzionálisabb stílust illik felmutatni, mint a Facebookon vagy a Snapchaten, mert a kiválasztási szakemberek első dolga, hogy rákeresnek a jelöltre, és messzemenő következtetéseket vonnak le abból, amit találnak. Eleve mindenhol érdemes a szolidabb oldaladról bemutatkoznod, ezért a szűrők beállításával időben gondoskodj arról, hogy a személyes tartalmakhoz csak a közeli ismerősök férhessenek hozzá.

Kinek áll ez érdekében?
Az teljesen rendben van, hogy érdekes munkát szeretnél magas fizetésért. De ez pusztán a te érdeked, mellette azt is figyelembe kell venned, hogy mik a munkáltató prioritásai. Készülj fel arra, hogy hangsúlyoznod kell, mi mindent nyer a cég, ha téged alkalmaz, vagyis milyen közös előnyök származhatnak az együttműködésetekből.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen