7 ötlet, hogyan tanulj tovább ingyen a munka mellett

szerző: Jobline
2016 június 17.

Mi a teendő, ha fejlődni akarsz, de a munka miatt nem tudsz visszaülni az iskolapadba?

A tanulás fontos szerepet játszik az előrejutásban, de csak kevesek tudnak visszaülni az iskolapadba a karrierjük mellett. Hiszen egy-egy képzés, tanfolyam nemcsak rengeteg pénzbe kerülhet, de időigényes elfoglaltság is. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne más utakat találni új képességek megtanulására, hiszen lássuk be, mindig szinteket kell ugranunk ahhoz, hogy fejlődhessünk. Ki alkalmazna olyasvalakit, aki már jó ideje csak azt tudja nyújtani, amit még évekkel korábban, az egyetemen sajátított el?

Ahhoz, hogy áthidaljuk a továbbtanulás hátrányait, mint a sok költség és az idő tényezője, olyan lehetőségeket kell észrevennünk, melyek eddig is az orrunk előtt voltak, ráadásul teljesen ingyen. Ez a hét tanulási mód segít új utakat nyitni a karrieredben, ráadásul nem kerül semmibe, és még a munkaidő alatt is elsajátítható:

1. Barátkozz vezetőkkel a munkahelyeden
Sokan szeretnek arról beszélni, amit csinálnak. Így van ez a vezetőkkel is, akik értékelik, ha a szakértelmüket megoszthatják másokkal, elismerik tudásukat, szakmai tapasztalatuk tovább élhet másokban. Mi pedig nemcsak sokat tanulhatunk tőlük, de olyan tanácsokat is kaphatunk, melyeket kamatoztatni tudunk majd. Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha találunk magunknak egy jó mentort, a szakmai és problémamegoldó képességeink gyorsabban fejlődnek, és ezáltal a szervezet teljesítménye is növekszik

2. A munkakörödön kívül is oldj meg feladatokat
Ha nap mint nap ugyanazt a meghatározott feladatot végzed el, egy idő után fásult leszel és kiégett, a képességeid pedig nem fejlődnek. Azonban minden cégnél akad olyan feladat, mely bár nem a te reszortod, de sokat tanulhatsz belőle, ha segítesz a kivitelezésében. Gyakran a legjobb megoldások akkor születnek, ha más szemszögből nézünk az adott problémára, vagyis a te kívülálló hozzáállásod segíthet a következő lépés megtételében, vagy olyan ötletekkel szolgálhatsz, melyekre eddig senki nem gondolt. Nemcsak segítesz a cégednek, de új oldaláról is megismerheted a működését. Ha kiterjeszted a képességeidet és tudásodat, sokkal értékesebbé válsz.

3. Vegyél részt szakmai eseményeken
Workshopokból, céges konferenciákból, szakmai találkozókból mindig Dunát lehet rekeszteni. Ezek a rendezvények nemcsak kapcsolatépítés szempontjából lehetnek fontosak, de új dolgokat is tanulhatunk általuk.

4. Olvass több könyvet
Persze egy könyv sincs ingyen, de biztos, hogy hever a lakásban számos olyan példány, amit még sosem vettél a kezedbe, ahogy a könyvtár is mindig nyitva áll előtted, az internetről nem is beszélve. Az sem gond, ha nem feltétlenül szakmádba vágó irodalmat lapozgatsz, hiszen egy jó könyv fejleszti a szókincsedet, a helyesírásodat és a fogalmazási képességeidet.

 


5. Vegyél részt online tanfolyamokon
Még ha nincs is elég pénzed és időd ahhoz, hogy beiratkozz egy heti több óra ráfordítást követelő programba, találhatsz a neten olyan online tanfolyamokat, melyek segíthetnek a készségeid fejlesztésében. Csupán keress rá a Google-ban az „ingyenes online tanfolyam” kifejezésre, és máris rengeteg lehetőség tárul eléd az angol nyelvtanulástól kezdve a gépírást oktató tanfolyamon át a marketinges alapokig.

6. Iratkozz fel szakmai blogokra és hírlevelekre
Az e-mail remek módja annak, hogy mindig felkészült legyél, mi folyik az adott iparágban. Nyilvánvalóan az sem jó, ha válogatás nélkül minden hírlevélre feliratkozol, hiszen tele lesz a postaládád, és úgyis a kukában végzi majd a legtöbb. Elég heti három, maximum öt hírlevélre feliratkozni, hogy ne maradj le semmiről, illetve kövess olyan cégeket a Facebookon, melyeket naprakésznek és relevánsnak tartasz a területeden.

7. Vegyél részt rövid távú projektekben a munkaidőn kívül is
Egy egyszerű maszek projekt segítségével olyan készségeken dolgozhatsz, melyeket a munkád során nincs lehetőséged gyakorolni, vagy teljesen új oldalaidat fedezheted fel általuk. Nem kell nagy dologra gondolni: például csinálhatsz egy online közösségi felületet régi csoporttársaidnak, ahol kicsit beletanulhatsz a tartalommenedzsmentbe és a közösségi médiába, ami igencsak jól jöhet akkor, ha például a munkahelyeden digitális tartalmakat kell létrehoznod, ráadásul a vezetői készségeid is fejlődnek.


A The Muse cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen