10 tipp, mire figyelj egy videóinterjú során

szerző: Jobline
2016 június 28.

Olyan alaposan fel kell készülnöd, mintha személyes beszélgetésre mennél.

A vállalatok folyamatosan csökkenteni szeretnék költségeiket, így egyre több új technológiát vezetnek be. Sok nyugati cég már nem is érintkezik személyesen azokkal a jelöltekkel, akik külföldről vagy az ország más régióiból jelentkeztek, hanem videóinterjúkkal próbálják helyettesíteni a hagyományos face-to-face beszélgetéseket, amivel rengeteg költséget és időt tudnak megspórolni maguknak. Azonban nem csak nyugaton, nálunk is egyre elterjedtebbé válik ez a forma, hiszen a cégek így tényleg csak azokkal a jelöltekkel fognak személyesen is találkozni, akik nemcsak bravúros önéletrajzukkal, hanem a kamera előtt is bizonyították rátermettségüket.

A videóinterjúknak két fő típusa van: az élő interjú, melynek során például Skype-on keresztül beszélgethetsz az interjúztatóval, valamint az előre felvett interjú, amikor írásban már megkapott kérdésekre válaszolva töltöd fel az interjúdat egy erre a célra megalkotott netes felületre. Mindkét típusra igaz, hogy minél jobban tudod, hogyan aknázd ki a technológiában rejlő lehetőségeket, annál több előnyre tehetsz szert. A videófelvételen tűnhetsz okosnak, hozzáértőnek, de megbízhatatlannak és lustának is. Ez a néhány tanács segít abban, hogyan tudod a legjobb hatást elérni.

1. Helyezd a kamerát a fejed tetejével egy magasságba
A szelfik elterjedésének köszönhetően bizonyára te is megtapasztaltad, hogy sokkal jobban nézel ki, ha a kamera lenéz rád, mert vizuálisan jobban kiemeli az arcod karakterét, nagyítja a tekintetedet, és nem utolsó sorban vékonyít. Ha nagyjából a hajad vonalába helyezed el a kamerát, akkor nemcsak a kinézeted tűnhet megnyerőbbnek, hanem a tartásod is.

2. Nézz egyenesen a kamerába
Ahogy a személyes interjúkon, itt is fontos, hogy szemkontaktust létesíts a kérdezővel, még akkor is, ha felvételt készítesz. Ehhez viszont nem a kijelzőt/képernyőt kell nézned, hanem a kamerát. Ezt gyakran el szoktuk téveszteni, pedig a szemkontaktus hiánya még a képernyőkön keresztül is bizalmatlanságot sugall.

3. Ha szemüveget hordasz, ügyelj arra, hogy a lencse ne tükröződjön
Ha nem látják a szemed, akkor nem fognak megbízni benned. Ha nincs a szemüvegeden tükröződésmentes bevonat, inkább használj kontaktlencsét, vagy pár perc erejéig válj meg a szemüvegedtől, ha azt szeretnéd, hogy az interjúztató ne érezze kellemetlenül magát azért, mert nem tud rendesen a szemedbe nézni.

4. Használj olyan szoftvereket, melyek javítják a képet
Manapság a legtöbb számítógép és okostelefon rendelkezik videokamerával. Az olyan alkalmazások, mint például az iGlasses, lehetőséget nyújtanak arra, hogy esetleg körülvágd és ellenőrizd a képet. Elég, ha csak a válladig rögzít a kamera, mert ez erősebbé, magabiztosabbá teszi a megjelenésedet.

 

 


5. Ne hadonássz
A gesztikulálás akár megnyerő is lehet személyesen vagy egy baráti társaságban, de a videón elvonja a figyelmet az üzenetről, melyet közvetíteni szeretnénk.

6. Ügyelj a viselkedésedre
Mivel a videóinterjú otthon, kényelmes környezetben készül, hajlamos lehetsz elfeledkezni arról, hogy ez továbbra is egy hivatalos interakció közted és a HR-es között. Vagyis ne görnyedj, ringatózz, ásíts, iszogass, fészkelődj…

7. Használj matt alapozót
Vagy ha férfi vagy, mosd meg az arcod alaposan, hogy ne legyen zsíros a bőröd. A videón keresztül ugyanis igen nehéz megállapítani, hogy csak fénylik a bőröd, vagy keményen izzadsz az idegességtől, ráadásul a videó csak felerősíti a bőrödre eső fényt.

8. Viselj egyszínű ruhát és tartózkodj a fehértől
A fehér ugyanazt a csillogó, fényes hatást éri el kamerán keresztül, amitől az előbbiekben már tartózkodni óhajtottunk. Ám még ennél is rosszabb hatást érhetsz el azzal, ha mintás pólóban feszítesz a kamera előtt. A minták ugyanis a mozgás optikai illúzióját keltik, te viszont azt szeretnéd, ha az interjúztató rád és nem a ruhádra figyelne.

9. Gondolj a háttérre is
Az interjúztatót nem érdekli, milyen könyveket olvasol vagy milyen háziállatokat tartasz. Keress valamilyen egyszerű hátteret, ami elé beteheted a kamerádat. A legjobb kép mindig az, ahol csak a válladig látszol egyszerű (nem fehér) háttér előtt.

10. Ne feledd, itt te vagy a „rendező”
Míg a hagyományos, személyes interjúk alkalmával neked kell alkalmazkodnod egy idegen környezetben, és önmagadon kívül semmit nem áll hatalmadban megkomponálni, a videóinterjúk során lehetőséget kapsz arra, hogy az egész beszélgetés atmoszféráját meghatározd, kezdve a mikrofonbeállításoktól a gesztikulációidon át a környezetig. Sőt arra is lehetőséged van, hogy az interjú előtt csinálj pár próbafelvételt, és ellenőrizd, hogy jó-e az összhatás, így kívülről, az interjúztató szemével is magadra tekinthetsz.

Végül ne feledd, hiába fogadod meg ezeket a tanácsokat, a professzionális bemutatkozás a legfontosabb, vagyis pont úgy készülj fel, mintha személyes interjúra mennél.


A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen