6 egyszerű gyakorlat, amelyek révén könnyebben tudsz kapcsolatokat építeni

szerző: Jobline
2016 augusztus 12.

A networking pont olyan tevékenység, melyet élesben, különféle találkozók alkalmával lehet a legjobban tökéletesíteni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy kis otthoni gyakorlással és az ebből adódó magabiztossággal ne lehetnénk egyre jobbak és jobbak a mélyvízbe dobva.

Minél többet gyakorlunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a networkingtevékenységünknek a karrierünkre is jó hatása lesz. Ezekkel az egyszerű lépésekkel közelebb juthatsz ehhez a célhoz.

1. Gyakorold a bemutatkozást
Sokan azért sem használják ki az üzleti partnerek, kapcsolatok megismerésére teret adó szakmai konferenciák, kiállítások, vásárok, workshopok lehetőségét, mert félnek bemutatkozni. Itt nem a köszönés és a kézfogás illemszabályaira gondolunk, hanem arra, hogyan tudunk összeállítani egy olyan bemutatkozó szöveget, mely felhívja a beszélgetőpartnerünk figyelmét ránk, és egyértelműen kiderül belőle, mivel foglalkozunk. Mindezt úgy, hogy azzal nem untatjuk a másik felet. Épp ezért nem érdemes azzal fecsérelnünk az időt, hogy elmondjuk, melyik cégnél dolgozunk pontosan, hány éve, illetve azzal sem, hogy közhelyeket mondunk a minőségről, felelősségről, versenyképességről és hasonlókról. Fogalmazzunk meg inkább – akár egy mondatban – azt, hogy mit, hogyan és kinek dolgozunk, vagyis mivel foglalkozunk, hogyan tesszük ezt elérhetővé mások, az ügyfeleink, partnereink számára, és ki a célcsoportunk. Mindegy, milyen sorrendben, de ez a három elem mindenképpen szerepeljen a bemutatkozásban, lehetőleg néhány mondatba foglalva, mert a rövidség sokkal jobban érthető és célravezető, mintha túlmagyarázzuk a feladatunkat. Gyakoroljuk a bemutatkozó szövegünket, amíg gördülékenyen nem megy. A gyakorlás magabiztosságot ad, ami kritikus pontja a kapcsolatépítésnek.


2. Vedd fel a szemkontaktus
A szemkontaktussal az érdeklődésünkről és a figyelmünkről teszünk tanúbizonyságot. Azonban nem árt tudni, hogy a szemkontaktusnak is vannak módozatai, és mindegyiknek más és más az üzenete: a hosszan fenntartott szemkontaktus például izgalmi állapotot okoz a másik félnél, akár még fenyegetően is hathat. Épp ezért nem kell farkasszemet nézned a másikkal, nyugodtan elkalandozhatsz a szemeddel, csak arra figyelj, hogy mindig térj vissza a másik tekintetére.


3. Emlékezz a nevükre
Az emberek nagyobb hányada (pontosan 70%-a) nem tudja megjegyezni a másik nevét a bemutatkozás alkalmával. Ennek oka azonban nem az, hogy a saját nevünk kimondására és a megfelelő szemkontaktus felvételére koncentrálunk. Egy kutatás megállapította, hogy ennek a névamnéziának szemantikai, vagyis jelentéshez kapcsolódó oka van, ugyanis a nevek tetszőlegesek, jelentés nélküliek, nem utalnak semmire a másik tulajdonságával, hivatásával kapcsolatban, ezért nem tudjuk mihez rögzíteni őket. Ezért érdemes a bemutatkozásnál tudatosan figyelni erre, és valamiféle asszociációs kapcsolatot létesíteni a kimondott névvel, mert az emberek kifejezetten szeretik, ha a nevükön szólítják őket, hiszen az a figyelmességről árulkodik. Ne csak tanuld meg a másik nevét, emlékezz is rá, és használd gyakran, szólítsd meg őt minél többször.

 

 


4. Tudj hallgatni
Gyakran fordul elő, hogy míg a másik beszél, mi közben arra várunk, hogy végre közbeszóljunk az első adandó alkalommal, és valami oda való bölcsességet, véleményt osszunk meg. Ezzel azonban nem figyelünk a mondandójára, és akár az is előfordulhat, hogy nem rá reagálunk, hanem csak a magunkét hajtogatjuk. Ez pedig igen zavaró és sértő dolog. Adjunk teret arra, hogy a másik elmondhassa, amit akar, és csatlakozzunk hozzá a figyelmünkkel.


5. Kérdezz
Nemcsak attól válsz jó hallgatóssággá, ha csendben maradsz, hanem attól is, ha vannak kérdéseid, melyekkel arra bátorítod a beszélőt, hogy ossza meg veled, mit szeret, mi a hobbija. Amint látják rajtad az érdeklődést, szimpatikus embernek fognak tartani.


6. Mosolyogj
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a mosoly a legtöbb pozitív érzelem szimbóluma, ezért egy mosolygó ember látványa szimpátiát ébreszt a legtöbb emberben. Mosolygáskor két izom lép működésbe: a szánk sarkában lévő izom, valamint a körkörös szemizom. Ha ez utóbbi nem aktiválódik, azt nevezik „szociális mosolynak”, ami nem valódi mosoly. A valódi mosoly az úgynevezett Duchenne-mosoly, amelynél összeszűkül a szem, szarkalábak jelennek meg annak külső sarkaiban. Ebből akár mi magunk is eldönthetjük, hogy beszélgetőpartnerünk csak tetteti magát, vagy valóban boldog attól, hogy velünk beszélget. Ráadásul mivel arcunk automatikusan utánozza a mosolyt, mi magunk is érezzük, hogy igazi vagy hamis-e a másik mosolya, amit abból tudunk leszűrni, hogy visszamosolygunk-e az illetőre. Jó hír a morcosoknak, hogy a mosoly tanulható: Andrew Newberg tudós sok évig gyakorolta a tükör előtti mosolygást, majd megállapította, hogy a mosolygás pozitív visszajelzést küld az agyba, azaz stimulálja az agy jutalmazó mechanizmusait, ha pedig az agyunk jól érzi magát, többet mosolygunk. Ezért nem árt gyakorolnunk, nemcsak a kapcsolatépítés érdekében, hanem a saját testi és lelki egészségünkért is.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen