Így fejleszd az érzelmi intelligenciádat

szerző: Jobline
2016 augusztus 15.

Rosszul reagálsz a dolgokra, és nem tudsz előrelépni? Szerezd meg a hatalmat az érzelmeid felett!

Az érzelmi intelligencia (EI vagy EQ) az egyén képessége arra, hogy felismerje az érzelmeket, megértse annak hatásait, és ezt az információ arra használja, hogy irányítsa a gondolkodását, viselkedését. Mindez abban segíti, hogy jobb döntéseket hozzon és gyorsabban elérje a céljait.

Ma már teljesen elfogadott tény, hogy az érzelmi intelligenciánk fejlesztésével a karrierünkben is sokkal sikeresebb lehetünk. Kutatások bizonyítják, hogy azokon a munkahelyeken, ahol magasabb a dolgozók emocionális intelligenciája, a motiváció és a teljesítmény is nagyobb. Nem elhanyagolható az sem, hogy az EQ a kommunikációs szituációkban, az emberekkel való bánásmód terén is döntő szerepet játszik, és nemcsak a stresszes helyzetek feldolgozásában segít, hanem a problémák megoldásában, a kihívások kezelésében is. Az érzelmi intelligencia legalább olyan fontos része a műveltségnek, mint az olvasás vagy a számolás képessége; Amerikában már az iskolai oktatás részét képezi az EQ fejlesztése. Magyarországon is egyre inkább elterjed az úgynevezett EQ-alapú érzelem menedzsment akkreditált képzés formájában, melynek témája a negatív érzelmek felismerése, kezelése és elengedése.

Úgy tűnik, hogy hatékony vezetés sem létezhet magas érzelmi intelligencia nélkül, sőt a munkahelyi hierarchiában előrehaladva egyre fontosabbá válnak az EQ-n alapuló személyes és szociális kompetenciák, és egyre kevésbé lényegesek az IQ-hoz köthető képességek.  Egy jó vezetőnek sokkal inkább kell rendelkeznie az érzelmi tudatosság, az önszabályozás, a kifejezés, a felismerés, a ráhatás és az empátia képességeivel, mint a szakmai ismeretekhez köthető kompetenciákkal.

Az érzelmekkel való helyes bánásmód, a mások érzelmeinek megértése, szabályzásra és az ezekre adott helyes reakció egyre inkább elvárássá válik a munka világában is, és tesztelése már állásinterjúkon is lényeges szempont. Az úgynevezett értékelőközpont (assessment center) módszerével a kiválasztandó jelöltek beválását mérik fel úgy, hogy a munkakörre jellemző feladatok elé állítják őket, és viselkedésükből, reakciójukból igyekeznek arra következtetni, hogyan boldogulnak majd az adott munkakörben.

 

 


A Business Insider 7 gyakorlati tanácsa most abban segít, hogyan tökéletesítsük az EQ-nkat. Mert bár érzelmi intelligenciánk szintje nagymértékben gyermekkorunk, neveltetésünk hozadéka, és korunk előrehaladtával a megélt tapasztalok is növelik kb. 25%-kal, mi magunk is tehetünk azért, hogy fejlesszük ezt a képességet:

1. Válaszolj a saját érzéseidre
Például gondolj arra, hogyan válaszolsz egy e-mailre, amely feldühített téged. Az érzelmeid és reakcióid azonosításával sokkal tudatosabbá válsz, és ellenőrzésed alá veheted az érzelmeidet.

2. Szerezz tágabb perspektívát
Egészen másképp látjuk magunkat, mint mások minket. Kérdezd meg egy barátodat vagy egy közeli kollégádat arról, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben. A válasz segíteni fog abban, hogy sokkal pontosabb képet kapj magadról.

3. Legyél figyelmes
Ezzel a két újonnan megszerzett tudással sokkal figyelmesebb lehetsz aktuális érzelmeidre. Az önreflexió segíteni fog abban, hogy összhangban legyél a saját érzelmeiddel.

4. Tarts szünetet
A szünet annyit jelent, hogy megállsz egy pillanatra és gondolkozol, mielőtt beszélnél vagy cselekednél. Ezzel a képességgel hátráltathatod azokat a tényezőket, melyek stresszt okoznak. Gyakorold a szünetet, mielőtt válaszolnál egy nyugtalanító e-mailre vagy dühös kommentet írnál a közösségi média felületein.

5. Az érzelmekre fókuszálj, ne az eseményekre
Az empátia azt jelenti, hogy a történteket mások nézőpontjából próbálod meg értelmezni. Lehet, nem tudhatjuk, miért érzi magát valaki kényelmetlenül, mérgesen vagy megbántva, de mivel más szituációkban már magunk is megéltük ezeket az érzelmeket, kapcsolódhatunk hozzájuk, általuk pedig magához a személyhez is közelebb kerülünk.

6. Ne támadj
A kritikát sosem könnyű fogadni, de amikor mégis megkapjuk, két választásunk van: hagyhatjuk, hogy az érzelem a legrosszabbat hozza ki belőlünk, vagy tanulhatunk belőle. Ne hagyd, hogy az érzelem bezárja az elmédet valamilyen negatív visszacsatolás esetén, hanem használd arra, ami a legjobb neked.

7. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj
Mint ahogy más készségek esetén, itt is fontos a gyakorlás. Tökéletes kontroll alatt tartani az érzelmeket persze nem lehetséges, de nem is ez a cél. Ha az előző lépéseket követet, megszerzed a hatalmat a csapongó érzelmek felett, és arra használhatod őket, hogy érted dolgozzanak, és ne ellened.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen