Így állítsd be a legnagyobb erősségedet gyengeségként az interjún

szerző: Jobline
2016 augusztus 23.

Mi a legnagyobb gyengesége? – Nem is olyan nehéz megválaszolni ezt a kérdést, amennyiben tudjuk, miben vagyunk igazán jók.

Régebben azt tanácsolták, hogy ha az állásinterjún felbukkan ez a panelkérdés, egy pozitív tulajdonságot állítsuk be negatívnak: mondjuk azt például, hogy maximalisták vagyunk (akárcsak az előttünk és utánunk jövő több tucat jelentkező), hátha a HR-es teljesen lenyűgözve érzi majd magát, hogy egy tökéletes emberrel beszélgethet. A kérdés helyes megválaszolásához azonban túl kell jutnunk a közhelyeken, fel kell ismernünk a valódi erősségeinket, majd megvizsgálnunk, milyen hátrányokkal jár ez az amúgy pozitív tulajdonság. Mert az éremnek mindig két oldala van.

Vegyünk egy példát: olyan munkaerő vagyok, akinek nagy érzéke van a sürgős dolgok megfelelő kezelésére, és szereti gyorsan elvégezni azokat. Ennek hátránya viszont az, hogy túl türelmetlenné válhatok, és kirekeszthetem a többieket a feladatból. A tanulnivalóm az, hogy kontrolláljam magam, esélyt adjak a kollégáimnak a közös ötletelésre, és hátra tudjak tekinteni a nagy előrerohanásban.

A Business Insider összegyűjtötte az 5 leggyakoribb pozitív személyiségtípust a munkában, és azok hátrányait. Azonosíts be magad, ezután pedig gondold végig, milyen akadályokkal jár a legnagyobb erősséged, és ezeket tüntesd fel az állásinterjún gyengeségként:


A sikerember
Keményen dolgozol, és nagy állóképességgel rendelkezel. Mérhetetlen elégedettséggel tölt el, ha elfoglalt és produktív vagy. Szereted teljesíteni a követelményeket. 

Hátrányod: A munka sokkal fontosabb, mint az emberek, és néha a túlzott szorgalom a kapcsolatépítés útjában áll.


A hívő
Szenvedélyes és rendíthetetlen vagy az értékeidet illetően, és hajlandó vagy áldozatokat hozni a számodra fontos dolgokért.

Hátrányod: Úgy gondolod, hogy csak egyetlen helyes út van, és ennek eredményeként rugalmatlan leszel, bezárulsz más megoldási módok előtt.


Az optimista
Pozitív az életszemléleted, bizakodó és vidám vagy. Energiád és lelkesedésed másokra is átragad, ezért jól tudod motiválni a csapatot, és stresszes helyzetekben lelket öntesz az emberekbe.

Hátrányod: Naivvá és komolytalanná válhatsz mások szemében.

 A tanuló
Élvezed a tanulást, kíváncsiságod olthatatlan. Azokat a dolgokat kíséred figyelemmel, melyek érdekelnek, és mindig szeretnél valami új dolgot tanulni.

Hátrányod: Kíváncsiságod miatt nem vagy elég produktív olyan feladatok elvégzésénél, melyek lényegtelenek a számodra, vagy túl általánosak és rutinszerűek ahhoz, hogy lekössék a figyelmedet.


A következetes
Az egyenlő bánásmód bajnoka vagy. Tudatosan egyformán kezeld az embereket, tiszta és kiszámítható szabályokat alkalmazol mindenkire vonatkozóan.

Hátrányod: Nem ismered a mondást, hogy a kivétel erősíti a szabályt, ezért nem tudsz idomulni a váratlan helyzetekhez, és rugalmas megoldásokat találni rájuk.


Ahhoz, hogy egy állásinterjún a legjobban jöjjünk ki ebből a kérdésből, elengedhetetlen, hogy őszinték legyünk, és tisztán meg tudjuk fogalmazni, mi esik a nehezünkre, mit nem csináltunk úgy eddig, ahogy kellett volna, illetve, hogy az amúgy pozitív tulajdonságunk milyen akadályokat jelenthet a munkavégzésben.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen