Frusztrál az elhúzódó álláskeresés? Vállalj átmeneti munkát!

szerző: Jobline
2016 augusztus 31.

Nem is gondolnád, milyen sok előnye van. Ezek közül most hirtelen hetet említünk.

Sokan kapásból elutasítják az átmeneti állás lehetőségét, mondván, ők megfontoltan, hosszú távra terveznek, s ebbe nem férnek bele ilyen-olyan kényszerkitérők. Pedig ha ügyesen választasz, igencsak megéri, mégpedig az alábbiak miatt.


Fejleszted a készségeidet
Nyilván olyan területen érdemes átmeneti, tehát határozott időre szóló szerződéses munkát vállalni, amelynek van köze ahhoz a szakmához, ahol hosszú távon érvényesülni szeretnél. Így gyarapítani tudod a szakmai tapasztalataidat, mielőtt rákanyarodsz karriered főcsapására,  és értékes iparági ismeretségeket is szerzel.

De ez a felállás sem feltétlenül kötelező. Van olyan szakértő, aki a gyorséttermi vagy ügyfélszolgálati munkát nevezi minden szakmák alapiskolájának: ha valaki naponta kénytelen kezelni a háklis vendégek/ügyfelek minden búját-baját, az olyan gazdag tapasztalatokat szerez a puha faktorok terén, amelyeket később nagyszerűen hasznosíthat bármiylen területen, ahol sokat kell kommunikálni. Márpedig alig van olyan rendes munkahely, ahol nem kell sokat kommunikálni.

Persze nem muszáj rögtön beállni a pult mögé: ha például a reklámszakmában akarsz érvényesülni, de egyelőre nem találsz megfelelő ajánlatot, elmehetsz szerződéses újságírónak vagy szerkesztőnek, mindig keresnek megfelelő embereket.


Generalista lehetsz
Ha nem a karriercéljaidnak pontosan megfelelő területen helyezkedsz el, azért sem kell csüggedned, mert az sem elhanyagolható tényező, hogy később sokat profitálhatsz abból, ha átlátod, hogyan működnek a különféle szervezetek, a franchise-tól a kkv-ken és a multikon át egészen a családi mikrovállalkozásokig.

A Jobline is írt arról korábban, hogy a generalisták manapság előnyt élveznek a specialistákkal szemben: aki széles körű tapasztalatainak köszönhetően több szektorban, különféle pozíciókban is bármikor feltalálja magát, értékesebb munkaerőnek számít, ezért jobban megbecsülik.

Nem lesz hézag az önéletrajzodban
Sok munkáltató nem szereti, ha nagy hézagok tátonganak a jelölt önéletrajzában (azon lehet vitatkozni, hogy ennek van-e értelme, mindenesetre ez a helyzet). Az átmeneti állás alkalmas a hiátusok eltüntetésére, azt pedig mindig meg lehet magyarázni, hogy miért éppen olyan munkát vállaltál viszonylag rövid időre, amilyet.

 Nem leszel annyira frusztrált és a rezsit is tudod fizetni
Aki megtapasztalta már, milyen érzés, amikor az ember hiába vár választ az elküldött jelentkezésére vagy nem kap semmilyen visszajelzést az állásinterjú után, az jól tudja, hogyan környékezi meg az embert csöndes kétségbeesés, esetleg a növekvő harag. Az álláskeresés hosszú hónapjai alatt csökkenti a frusztrációt, ha az átmeneti munkának köszönhetően mindennap van hová bemenni, ahol értelmes tevékenységet lehet végezni, ahelyett, hogy szobád magányában átkoznád a világot.

Fontos szempont az átmeneti munkával szerezhető jövedelem is. Nem kell felélned a tartalékaidat vagy a szeretteid nyakán élősködnöd, hanem, ha nem is túl fényesen, de valahogy meg tudsz élni.


Növelheted a hálózatodat
Általában igaz, hogy minél több embert ismersz, annál nagyobb az esélyed arra, hogy megcsípj egy jó állást. Amikor átmenetileg elhelyezkedsz egy bizonyos területen, ami esetleg nem is áll túl közel az érdeklődési körödhöz, mindenképpen profitálhatsz abból, hogy az új munkatársaknak is van networkje, amelyekben szakadatlanul áramlanak az információk.

Rádásul az átmeneti munkahelyen megsimert kollégák később akár kedvező referenciával is a segítségedre siethetnek, ki tudja, mit hoz a jövő.


Átmenetiből állandó lehet
Gyakran előfordul, hogy a szerződéses munkatársnak állást ajánlanak (ahogyan gyakornokok esetében sem ritka), olyan nagyra értékelik az erőfeszítéseit. Ez persze akkor igazán előnyös, ha azonos vagy rokon területről van szó, ahol a karrieredet egyébként is elképzelted, ilyenkor rövid megfontolás után érdemes elfogadni az ajánlatot. Ám ha nincs kedved állandóra ott elhelyezkedni, ahol éppen szívesen látnának, a gesztus akkor is komoly megerősítést ad és pozitív energiával tölt fel.


Segíthet abban, hogy kiderüljön, mit szeretnél – vagy mit nem
Nézzünk szembe a kegyetlen tényekkel: sokan akár még diplomával a tarsolyukban is úgy vágnak neki a munka világának, hogy nem tudják pontosan, mivel szeretnének hosszú távon foglalkozni. Az átmeneti munka munka segíthet a tájékozódásban, mert kiderülhet, hogy az adott terület megfelel-e az elképzeléseidnek, illetve megfordítva: megbizonyosodhatsz arról, hogy ilyen munkát biztosan nem szeretnél végezni, ezért új horizontok felé kell venned az irányt.


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen