Ebben a 4 esetben teljesen észszerű, ha úgy mondasz fel, hogy nincs másik állás a láthatáron

szerző: Jobline
2016 szeptember 05.

Optimális helyzetben úgy távozik az ember egy munkahelyről, hogy máshol már tárt karokkal várják. De ez nem mindig jön össze: van, amikor azonnal fel kell húzni a nyúlcipőt.

A legjobb karriertanácsot néha akkor kapod, ha az ösztöneidre hallgatsz. Amikor valami azt súgja, hogy most már szélsebesen el kell húzni minél messzebbre, ne tétovázz. Hallgass arra az emberre, aki alighanem a legjobbat akarja neked: ez te vagy magad.

Négy esetben mindenképpen indokolt, hogy latolgatás és indőhúzás helyett azonnal pakolj és a kijárat felé vedd az irányt, ahogyan a Business Insider is tanácsolja.

Az egészséged látná kárát
A stressz alattomos gyilkos, lassan, de biztosan rágja bele magát az életedbe. Régóta nem aludtad ki magad, és képtelen vagy bármire komolyan odafigyelni? Tömöd magadba az üres kalóriákat, vagy éppen ellenkezőleg, egy falatot sem tudsz lenyelni? Legszívesebben torkon harapnád, aki hozzád szól, és lassan nem vagy képes senkivel normálisan kommunikálni? Néha ki kell szaladnod a folyosóra, mert úgy érzed, nem kapsz levegőt? Ez mind arra utal, hogy elkezdett maga alá gyűrni a stressz, és sürgősen olyan új közegre van szükséged, ahol rendezni tudod a soraidat, és fel tudsz töltődni.
Ilyenkor búcsút kell venni a megszokott környezettől, mert minél tovább maradsz, annál nyomorultabbul fogod magad érezni, és ennek hosszú távon katasztrofális egészségügyi következményei lesznek. Menj, ha minden arra utal, hogy menned kell.


Másképp képzeled a jövődet

Megesik, hogy beüt a megvilágosodás pillanata: nem ilyen lovat akartam! Eltöltöttél bizonyos időt az adott területen, de rájössz, hogy nem érdekel a téma, soha nem értettél hozzá igazán és egyébként is szívből utálod az embereket, akik körbevesznek. Ilyenkor lépni kell. Ha teheted, lépjél nagyot. Próbálj kitörni a komfortzónádból, amire kiválóan alkalmas egy új szakma felfedezése, a külföldi munka vagy az önkénteskedés olyan területen, ahol korábban el sem tudtad volna képzelni magadat. A menet közben megszerzett tapasztalatok segíthetnek abban, hogy rátalálj arra az irányra, amerre haladni szeretnél, megismerkedj olyan emberekkel, akik új perspektívákat tudnak felvillantani előtted.
Ne aggódj amiatt, hogy ez a hirtelen kitérő furán fog mutatni az önéletrajzodban. A legjobb munkahelyeken értékelik, ha valaki nekiindul, hogy új horizontokat fedezzen fel és közben megtalálja saját magát.

 


Gyökeresen megváltozott az életed
Bármilyen nagy magánéleti változás figyelmeztető jel lehet arra, hogy szakmailag is meg kell újulnod. Talán már régóta mocorgott is benned a gondolat, hogy az új társ vagy az új lakóhely mellett valami egészen másba kellene fognod, például elővehetnéd dédelgetett hobbidat, hogy ezentúl neki hódolj főállásban. Valósítsd meg azt a célt, amire igazán vágysz már egy ideje, és hagyd magad mögött a múltbeli robotot, hiszen már régóta csak fárasztó ballasztot jelentett.


Van elég tartalékod

Nem elhanyagolandó szempont, ha úgy vághatsz neki az új életnek, hogy nem kell filléres gondokkal küzdened. Mert egy korábbi komolyabb projekt elegendő tartalékot biztosít, vagy ki lehet adni a nagyi lakását, esetleg van egy olyan mellékes munka, ami szerény, de biztos jövedelmet nyújt. Persze ez a helyzet sem ad okot könnyelműségre, de óriási előnyt jelent, hogy magabiztos lehetsz: bőségesen van időd a lehetőségek mérlegelésére, ezért kisebb a valószínűsége, hogy elhamarkodottan választasz, amikor új célok mellett döntesz.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen