Így törj ki nőként a munkahelyeden

szerző: Jobline
2016 szeptember 19.

Szövetkezzetek a munkatársaitokkal, és ne hagyjátok, hogy remek ötleteitek kárba vesszenek, ahogyan Obama stábjában is teszik.

Barack Obama gárdájának női dolgozói zseniális stratégiát alkalmaznak annak érdekében, hogy hallatni tudják a hangjukat.

Amikor Obamát először elnökké választották, a Fehér Ház nem igazán volt barátságos hely a női dolgozók számára, szögezi le cikkében az NYMag. Obama vezető pozícióban lévő emberei – mint Rahm Emanuel korábbi kabinetfőnök és Lawrence Summers egykori gazdasági tanácsadó – férfiak voltak, akik először a kampányában dolgoztak, majd megtöltötték a kabinetjét is.

„Ha nem vettél részt a kampányban, akkor kemény menet volt érvényesülni” – mondta Anita Dunn, aki a Fehér Ház kommunikációs igazgatójának dolgozott 2009 végéig. „Márpedig a kampányban sokkal több férfi játszott szerepet, mint nő”– árulta el a Washington Postnak. Susan Rice, aki jelenleg is nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozik, szintén úgy véli, hogy neki és a többi nőnek szinte be kellett tolakodniuk a fontos megbeszélésekre: „Nem kellemes megkérni egy férfit arra, hogy részt vehess a találkozókon”. És még ha be is jutottak a terembe, ahol a megbeszélés zajlott, akkor is sokszor figyelmen kívül hagyták a hozzászólásaikat.

Ez vezetett végül ahhoz, hogy a Fehér Ház női dolgozói végül egymással szövetkezve olyan rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé tette végre, hogy őket is számba vegyék. A stratégiájuknak a „megerősítés” nevet adták: amikor egy nő fontos megjegyzést tett, a többi nő azonnal megismételte azt, hogy hitelt adjon a felszólaló szavának. Ezzel rávették a férfiakat arra, hogy észrevegyék és felismerjék a nők építő közreműködését is, és megakadályozták őket abban, hogy az ötletet a sajátjuknak tulajdonítsák. „Rendszeressé vált ez a stratégia, mert minden egyes nap így tettünk” – emlékszik vissza Obama egykori közeli munkatársa, aki névtelenséget kért, hogy őszintén tudjon nyilatkozni. A stratégia hatására Obama végre figyelt arra, amit ő és a többiek mondtak, és egyre gyakrabban hívott be nőket és alacsonyabb beosztású munkatársakat is a tárgyalásokra.

 


Mint a Post rámutat, a női stábstagok szempontjából sokat javult a helyzet Obama második hivatali ideje alatt. A Fehér Ház immár odafigyel arra, hogy kiegyenlítődjön a nemek aránya, azaz a minisztériumok felét nők vezessék. „Sokat számít, ha sikerül elérnünk a kritikus tömeget – mondja Valerie Jarrett vezetőtanácsadó. – Nem túlzás kijelenteni, hogy annak idején a levegő tele volt tesztoszteronnal. Ma már érződik az ösztrogén fuvallata, és ez megfelelő ellensúlyt biztosít.”

A megerősítés ötletét valószínűleg Joan C. Williams feminista jogászprofesszor, a téma egyik legelismertebb kutatója Mi működik a nőknek a munkahelyen (What Works for Women at Work) című könyvében olvashatták a Fehér Ház női munkatársai. A könyv 127 sikeres dolgozó nővel készült interjúra épül, és olyan eszközkészletet ad az olvasók kezébe, amelyekkel sikeresen vehetik az akadályokat. A professzor szerint a női dolgozóknak különféle stratégiákat kell használniuk a különböző kihívások megoldására, épp ezért sokkal intelligensebbnek kell lenniük, mint a férfiaknak. A női dolgozók a következő akadályokkal néznek szembe:

  1. A nyomással, hogy folyamatosan bizonyítaniuk kell szakmai rátermettségüket a munkában.
  2. Azzal az igénnyel, hogy megtalálják a helyes egyensúlyt a férfiasság és a nőiesség között.
  3. A régóta vitatott kérdéssel, hogy vajon az anyák hogyan tudják egyensúlyba hozni az otthoni és munkahelyi feladatokat.
  4. Illetve azzal, hogy az ezen problémák alkalmazott stratégiák gyakran ellentmondásosak, és emiatt sokszor szembe kell kerülniük más nők módszereivel, ha ki szeretnének állniuk magukért.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


stratégia  •  nők a munkahelyen  •  Obama  •  feminizmus
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen