5 roppant kellemetlen dolog, amibe óhatatlanul belefutsz a pályafutásod során (és hogyan kezeld a helyzetet)

szerző: Jobline
2016 szeptember 20.

Az élet buktatóit nem lehet elkerülni, de fel lehet rájuk készülni. Vegyük azt az ötöt, amit valószínűleg mindenki megtapasztal a szakmai pályafutása során.

Fertelmes főnök

Nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb olyan főnököt fogsz ki magadnak, aki egy vagy több szempontból is elviselhetetlen. Talán mikromenedzser, esetleg rosszindulatú, buta, megközelíthetetlen, inkompetens, lekezelő és vég nélkül folytatható a sor.

Hogyan kezeld? A legkézenfekvőbb megoldás, ha új munkahelyet keresel, de sok esetben ez nem választható opció. Túl jó a fizetésed, a szektorban túlkínálat mutatkozik a hozzád hasonló dolgozókból, ezért nehezen találnál másik állást, netán olyan pletyák terjednek, hogy a rossz főnököt hamarosan áthelyezik, ezért érdemes kibekkelni azt a kis időt, ami még hátravan. Tehát ha az a helyzet, hogy egy darabig ki kell bírnod a rossz főnököt, először próbáld a lehető legtárgyilagosabban áttekinteni a helyzetet. Tehetsz-e bármit is annak érdekében, hogy javuljon köztetek a kapcsolat? Ha igen, javíts a viszonyotokon. Ha nem, érdemes azzal próbálkozni, hogy cégen belül keresel magadnak megfelelő pozíciót. Amennyiben várható az áthelyezése, sajnos nincs más megoldás, mint csöndben tűrni. A munkádat végezd a lehető legjobban, hogy ne lehessen beléd kötni, és számold a hátralévő napokat.


Nem kapod meg az állást

Az első pár alkalommal sokan tragédiának fogják fel, ha nem sikerül megkapni az állást (amiről vagy értesítenek, vagy nem), pedig ez teljesen természetes dolog, még ha nem is kellemes tudomásul venni. Különösen akkor fáj az elutasítás, ha sikerül több interjúkörön túljutni, és a HR-esek metakommunikációjából azt lehetett leszűrni, hogy egyenes úton haladsz a siker felé. Aztán puff – kiderül, hogy mégsem te vagy a befutó.

Hogyan kezeld? Egyszerű: tedd túl magad rajta. Semmi értelme, hogy sokáig rágódj a kudarcon (ami valószínűleg nem is a te hibád). Vedd úgy, hogy ismét keserű leckét kaptál az élettől, és nyilván nem az utolsót. Fuss neki a következő állásinterjúnak, hátha több szerencsével jársz.


Mást léptetnek elő helyetted

Biztos voltál benne, hogy te leszel a csoportvezető, mert nagyon keményen dolgoztál, számos dicséretet kaptál és a főnökök ráutaló magatartása is azt sugallta, hogy nagyon érik az előléptetés. Aztán másvalakit részesítenek előnyben, akár egy kívülről hozott új kollégát. Ne dühöngj, hanem bölcsen emészd meg a történteket, és ha már leülepedtek a dolgok, kérdezd meg a főnöködet, miért döntöttek így (amennyiben vagytok olyan viszonyban, hogy ezt őszintén meg tudod vele beszélni). Lehet, hogy kiderül, olyan hiányosságaid vannak, amelyeknek magad sem vagy tudatában, s ezért nem rád esett a választás. De az is előfordulhat, hogy számodra elfogadhatatlan összefüggésekre jössz rá, például az előléptetett személy valakinek a rokona vagy jó barátja. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy másik cégnél folytatod a pályafutásodat.


 Nem tudsz beilleszkedni vagy nem szereted a munkádat

Megesik, hogy boldogtalan vagy a munkahelyeden és minden reggel rosszkedvűen lépsz be az ajtón. Sajnos nem szereted azt a közösséget, amelynek tagjaival napi nyolc órát kell eltöltened, esetleg a munka nem neked való és nem tudsz azonosulni a cég céljaival sem.

Hogyan kezeld? Az állásinterjúkat azért bonyolítják le személyesen, hogy a felek közvetlen benyomásokat szerezhessenek egymásról, és eldönthessék, együtt tudnak-e majd dolgozni. Ám a mégoly alapos kiválasztási folyamat sem hoz mindig tökéletes eredményt, azaz utóbb kiderülhet, hogy a dolgozó szakmai vagy személyes okokból nem való arra a munkahelyre. Ilyenkor nincs más hátra, másik céget kell keresni, de az sem kizárt, hogy másik szakmát, ha azt a következtetést sikerült levonni, hogy általában az efféle munkához nem fűlik a fogad.


Nem veszik észre, milyen keményen dolgozol

Jóval többet teljesítesz, mint amennyi elvárható, mégsem tűnik fel senkinek. Erre ráteszel még egy lapáttal, de hiába. Sem egy dicséret vagy jó szó, jutalomról vagy előléptetésről már nem is beszélve. Ennek számos oka lehet: rossz vezetés, szervezetlenség, személyes ellenszenv, elcsúszott prioritások és így tovább.

Hogyan kezeld? Először pozitívan állj hozzá: beszélj négyszemközt a menedzsereddel arról, hogy úgy érzed, nem ismerik el az erőfeszítéseidet, és ezt nagyon lehangolónak találod. Az őszinte beszélgetésre sor kerülhet a szokásos teljesítményértékeléskor, de ha égető a helyzet, kérhetsz minél hamarabbi külön időpontot is. Borítékolható, hogy kicsi az esélye annak, hogy átütő eredményt érsz el, hiszen szervezeti vagy személyes problémák állhatnak a háttérben, esetleg mindkettő, de egy próbálkozást azért megér. Kudarc esetén érdemes elővenni gondosan karbantartott önéletrajzodat, és elküldeni azoknak a cégeknek, amelyekben látsz fantáziát, mert minden jel arra mutat, hogy a mostani helyeden nem terem számodra babér.


A The Muse cikke nyomán.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen