Testbeszéd: mit rontottak el az amerikai elnökjelöltek a nyilvános tévévitában?

szerző: Jobline
2016 október 11.

5 fontos dolgot, de azt nagyon – viszont egy briliáns elmetrükk a bónusz.

Az állásinterjún kiemelt jelentősége van a testbeszédnek, milliószor elmondták már: ékesebben szól, mint a szavak. Érdemes a legnagyobbaktól tanulni, mégpedig a hibáikból. Mert a két amerikai elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump nagyon rosszul vizsgázott testbeszédből a nyilvános tévévitán, mint Linda Zetlin elemzéséből kiderül.

Korábban nem volt tapasztalható, hogy a világ vezető hatalmának élére pályázó politikusok milliók füle hallatára válogatott sértéseket vágjanak egymás fejéhez, azonban ennél is érdekesebb, mit árult el Hillary és Donald testbeszéde, azaz mit rontottak el a feszült hangulatú találkozó során.

Nem fogtak kezet
A felek a beszélgetés elején csupán hűvös biccentéssel üdvözölték egymást, mintha inkább nyúlnának olvasztott ólomba, mintsem megérintsék a másikat. Ezzel több évtizedes hagyományt törtek meg. Ha visszanézzük a felvételt, láthatjuk, hogy Clinton az, aki visszautasító. Amint Trump felé lépdel, hidegen azt mondja, hello, hello, aztán gyorsan a közönség felé fordul, nehogy lehetőség legyen a kézfogásra. Trump láthatóan meghökken és egy suta sasszéval ő is befordul a hallgatóság felé.

Hillary részéről ez a megvetés és a gyengeség jele. Tudni kell, hogy a minap előkerült egy felvétel, amelyen Trump nagyon durva szexista kijelentéseket tesz. Egy pont oda Hillarynak. Az ingatlanmágnás válaszul a kamerák elé cipelt négy nőt, akik mind azt állították, hogy Bill Clinton annak idején szexuálisan zaklatta őket. Egy-egy lett az állás, ami nagyon bosszanthatta Hillaryt, ez lehet az oka annak, hogy elmaradt a kézfogás. Ám a gesztus azt is jelzi, hogy nem tudta feldolgozni az övön aluli ütést.

Aki mutogat, az lop is
A heves mutogatás nem kívánatos gesztus civilizált emberek között, mint nagyanyáink szólása is erre utal. Hillary korábban legendás mutogató volt, de a trénerei elmagyarázhatták neki, hogy inkább maradjon nyugton. Trump azonban továbbra is olyan hevesen mutogat, mint aki elektromos masszírozógépet akar eladni nyugdíjasoknak a teleshopban, és ez nagyon rosszul veszi ki magát.

 

Ötödik hiba: a nézése meg a járása
Ötödik hiba: a nézése meg a járása


Folyton mosolyogni idétlen dolog
Mindenhol azt tanítják, hogy a mosoly a legerősebb fegyver a testbeszéd eszköztárában, de tudni kell, mikor érdemes használni. Hillary korábban folyton vigyorgott, de aztán leszoktatták róla. Most viszont, nyilván az idegesség miatt, elfelejtette, mit tanítottak neki, és valahányszor Trump aljas megjegyzést tett, szélesen elmosolyodott, mint akiről lepereg minden rágalom, sőt jól szórakozik azon, hogy szándékosan sértegetik. A permanens mosoly arra utal, hogy az illető azért ilyen kényszeredett, mert kellemetlen helyzetben érzi magát – és ezt el is hisszúk Hillaryról.

Ne fond össze a kezed a nemi szerved előtt
Amikor valakinek a viselt dolgairól esik szó az egész világ szeme láttára, érthető, hogy védekező pozícióba helyezkedik. Így tett Trump is: terítékre került a szexista kirohanást tartalmazó felvétel, és ő önkénytelenül azt a testrészét védelmezte kezével, amelyet vélhetően a lebecsesebbnek tart. Hillary sem volt jobb formában. Ennél a résznél leült – aki igyekszik kisebbnek mutatni magát, az védekezik –, és az ölébe rakta a kezét, mintha tudat alatt ugyanarra gondolna, mint ellenfele.

Ne mászkálj idegesen
Hillary remek módszert alkalmazott a vita során. Gyakran átment Trump térfelére, és előrejött a színpadon, ezzel mintegy elfoglalva a territóriumát. Ez a dominancia jele, még az állatvilágból hoztuk magunkkal, és ugyanúgy működik, mint egymillió éve (bár a terület körbepisilését már nem alkalmazzuk). Trump ezt fel is fogta, roppant ideges lett, feldúltan mászkált a háttérben, aztán megfogta egy szék támáját, és úgy toporgott, mint aki mindjárt felrobban. Néha pedig előrejött, és úgy méregette hátulról Hillaryt, mintha át akarná harapni a torkát. Fenyegető viselkedése sokaknak feltűnt, például vita bontakozott ki róla a Twitteren.

Bónusz tudat alatti parancs: a tiltás mint elmetrükk
Ez csak részben testbeszéd, de fontossága miatt kár lenne kihagyni. Amikor azt mondjuk valakinek, hogy ne csináljon valamit, tudat alatti parancsként is értelmezhető, hogy igenis tegye meg. Például étteremben: Ne fordulj hátra, mert nem hiszed el, ki jön befelé. Vagy: Nehogy megnyomd azt a gombot! És mit csinál a kisgyerek, ha arra kérjük, nehogy hozzányúljon a sütihez?

Clinton a vita lezárasakor azt mondta: ha nem szavaztok rám, akkor is az elnökötök akarok lenni. Ez nem lehetett véletlen, és hamarosan kiderül, bevált-e az elmetrükk.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


pszichológia  •  testbeszéd  •  Clinton  •  Trump  •  tévévita
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen