Egészségügyi juttatások – mit nyerhet vele a munkaadó?

szerző: Jobline
2016 október 24.

Amennyiben egészségmegőrzés céllal ad a munkáltató juttatást, két előnyt is szerezhet egyetlen juttatással. Egyrészről a munkavállalók számára értékes juttatást kínál, másrészt csökkenti a távolléti napok számát – véli Fata László. A Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás bérek és juttatások területének szakértője évek óta vizsgálja, miként viszonyulnak a cégek és a dolgozók bizonyos juttatásokhoz. Most ennek egészséget érintő vetületéről készített tömör összefoglalót.

A kutatások alapján az elmúlt években az étkezés illetve ez egészséghez kapcsolódó juttatások váltogatták egymást a lista élén. Így ha egy munkáltató ilyen egészség juttatást ad, nagy eséllyel kedvező fogadtatásra talál ez a dolgozói körében.

A jól alkalmazott megelőző vagy éppen hatékonyan gyógyító juttatások pedig közvetlenül csökkenthetik a betegség miatt távol töltött napok számát.

Erősíti a munkáltatói márkát
Nem feledkezhetünk meg az egészség célú juttatások munkáltatói márkát erősítő aspektusáról sem. A gondoskodó munkáltató juttatási palettájának egyik alapkövét kell, hogy képezzék az egészség célú juttatások.

Emellett egy kiemelt egészségügyi szolgáltatást, szűrést, magánorvosi ellátást tartalmazó juttatás azt közvetíti a munkatársak felé, hogy különlegesen értékes a munkáltatója számára.

Így adózik az egészségpénztári hozzájárulás
Szerencsére a jogalkotó is fontos célnak tekinti az egészséget, egészségmegőrzést, így évről évre találunk a személyi jövedelemadó törvényben olyan juttatási lehetőségeket, melyekkel kedvező adózással vagy éppen adómentesen biztosíthatja a munkáltató a dolgozóik gyógyulását, támogathatja az egészségmegőrzést.

2016-ban az egészségpénztári hozzájáruláson keresztül valósul meg legszélesebb körben ez a támogatás. Idén ezt a juttatás a havi keretekig 34,51% közteherrel adhatja a munkáltató. 2017-ben már magasabb, 49,98% adóval biztosíthatjuk ezt. A pénztárba befizetett egyenleg terhére aztán gyógyszert, gyógyuláshoz szükséges eszközöket, orvosi ellátást finanszírozhatnak a pénztártagok.

 


Íme az adómentes elemek
Az adómentes juttatások között találjuk azokat a kockázati egészségbiztosításokat, melyek nem csak pénzt fizetnek egy-egy betegség, baleset esetén, hanem akár a gyógyuláshoz szükséges szolgáltatásokat (vizsgálatok, kezelések) is térítik. Egy-egy ilyen biztosítás kínálatába jól megférnek az időszakos szűrőprogramok is. A jelenleg ismert 2017-es szabályok szerint 2017-re is marad az ilyen biztosítások adómentessége.

Jövőre az adómentes lehetőségek között megjelenik egy újabb egészségcélú juttatási elem is.

A munkáltató által - valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel, vagy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján - biztosíthat egészségügyi ellátás, melyet nem lehet majd utalvány formájában kiadni. Ezen ellátás tartalmát, kereteit majd az egészségügyért felelő miniszter határozza meg. Remélhetőleg hamarosan tervezhetnek a munkáltatók ezzel a juttatással is 2017-re.

Ne csak adótörvények alapján gondolkodjunk
Azonban az egészség célú juttatások esetében a legsikeresebb munkáltatók nem állnak meg az adótörvény keretein belül. A munkakörülmények, időbeosztás kialakításakor is szem előtt tartják azt, hogy a munkavégzés minél kisebb egészségterhelést okozzon a munkatársak számára. Ezt erősíthetik az életmódhoz, mozgáshoz kapcsolódó programok vagy akár egy káros mozdulat megelőzését szolgáló mozgásterápia.

Fata László cafeteriaszakértő,

a Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás bérek és juttatások területének felelős szakértője


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen