8 árulkodó jele annak, hogy pszichopatával beszélsz

szerző: Jobline
2019 december 06.

Ha nem akarod, hogy manipuláljanak, ezekre a dolgokra figyelj beszélgetés közben.

A pszichopaták arányát egy százalékra becsülik a társadalomban. A börtönökben ez az arány akár 25 százalék lehet, és szakértők feltételezése szerint az átlagnál gyakrabban fordulnak elő politikusok és sikeres üzletemberek körében.

Egy ideje tudományos eszközökkel kutatják, hogyan működik a pszichopaták agya. Szkenneres vizsgálatok kimutatták, hogy kevésbé aktívak agyuk azon területei, amelyek az érzelmeket, az agressziót és az erkölcsi érzéket szabályozzák.

Mivel viszonylan ritkán cipelünk magunkkal egész nap egy agyszkennert, de meg kell védenünk magunkat, más módszerhez kell folyamodnunk, hogy kiszűrjük a pszichopatákat.

A legutóbbi kutatások szerint a pszichopaták kommunikációban észrevehetők olyan apró mozzanatok, amelyek arra utalnak, hogy nem normális emberrel van dolgunk. Az Inc.com szerint ezekre a jelekre kell odafigyelnünk:

Gyakran használnak múlt időt
A hétköznapi beszédben jelen időt használunk. Például: azt hiszem, ez jó ötlet. A piszchopata azonban hajlamos arra, hogy múlt időben fogalmazzon: úgy gondoltam, ez jó ötlet lenne. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy igyekeznek távolságot tartani a saját viselkedésüktől és a környezetüktől.

Dagályos a testbeszédük
A pszichopaták hazudnak, de ezt igyekeznek leplezni. Ennek érdekében gyakran látványos gesztusokkal kísérik mondandójukat, hadonásznak, hogy hallgatóságuk ne arra figyeljen, mit hazudnak éppen. Az FBI jelentése szerint például Paul Bernardo sorozatgyilkos feltűnően gesztikulált a kihallgatása közben, gyaníthatóan az ügynökök figyelmének elterelése érdekében.

Érzelemmentes a beszédük
A pszichopata is képes azt mondani, hogy „szeretlek”, de úgy hangzik, mintha azt mondaná: „kérem a sót”. Verbálisan rá tud hangolódni bármilyen típusú beszélgetésre, de a mimikája nem passzol ahhoz, amit mond. A pszichopaták megtanulták, hogyan fogalmazzanak az érzésekkel kapcsolatban, de emögött nincsen valós érzelmi tartalom.

 


Tudják, mikor mit kell mondani
A pszichopaták sokat beszélnek és sok érzelemmel kapcsolatos kifejezést használnak, mert el akarják bűvölni a környezetüket. Nagyon jól tudják, mivel nyerhetik meg maguknak a hallgatóságukat, ezért a megfelelő kifejezéseket használják a megfelelő pillanatban. Mesterien játszanak mások érzelmeivel és manipulálják őket céljaik érdekében.

Lassan és nyugodtan beszélnek
A pszichopaták beszéde általában nagyon kontrollált, a hangszínük semleges. A kutatók sejtése szerint tudatosan törekednek a nyugodt viselkedésre, mert így oda tudnak figyelni arra, hogy a helyzet megkívánta szerepet játsszák a személyes interakciókban.

Ok-okozati összefüggések szerint beszélnek az életről
Különösen a bűnöző pszichopaták hajlamosak arra, hogy ok-okozati összefüggések szerint magyarázzák a cselekedeteiket. Például: „móresre kellett tanítanom”, „ő provokálta ki, hogy megüssem”. Ahelyett, hogy érzelmileg reflektálnának arra, amit tesznek, igazolni igyekeznek a cselekedeteiket.

Az alapvető szükségleteikre koncentrálnak
Nem foglalkoznak a spirituális vagy érzelmi aspektusokkal, illetve mások szükségleteivel, számukra az a fontos, ami nekik kell. Rendőrségi kihallgatók tapasztalata, hogy egy pszichopata gyilkos arról beszél legszívesebben, mit evett aznap és milyen anyagi haszna származott a tettéből, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, cselekedeteik milyen következményekkel jártak másokra nézve.

Szívesen mesélnek
A pszichopaták nagy mesélők, a történetek középpontjában ők maguk állnak és hősként jelennek meg. Mindezt azért, hogy bizalmat ébresszenek maguk iránt és enek köszönhetően manipulálhassák a hallgatóságukat.

 

Mi ebből a tanulság?
Mint a cikk elején olvasható, a pszichopaták aránya igen alacsony, tehát nem kell rögtön ennek minősítenünk valakit, ha látványosan gesztikulál vagy feltűnően megválogatja a szavait. Ha mégis erős lenne a sejtésünk, hogy beszélgetőpartnerünk pszichopata, akkor sem valószínű, hogy sorozatgyilkos. De azért figyeljünk oda, mire akar rábeszélni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen