„Miért alkalmazzuk önt?” – Mit lépjünk erre az interjúkérdésre?

szerző: Jobline
2016 november 07.

Az interjúkérdések királynője kétségkívül a „miért alkalmazzuk önt” – akárcsak a sakkjátékban, ez a legerősebb figura. A HR-menedzserek nem is szeretik lecserélni másra, hiszen ebből majdnem mindent megtudhatnak rólad.

Rengeteg vicc kering az interneten, amely frappáns módon közelíti meg ennek a kérdésnek a megválaszolását: a L’Orealnál például csak annyit kell válaszolnunk, „mert megérdemlem”, az Instagramnál pedig minden szavunk elé hashtaget kell tennünk, és máris fel vagyunk véve. A valóságban ennél kicsit bonyolultabb a dolog, de a viccek tulajdonképpen elmondják a lényeget: válaszunkban összefüggést, kapcsolódást kell felmutatnunk képességeink, képzettségünk és tapasztalatunk, valamint a megpályázni kívánt pozíció feladatai között.

Az interneten rengeteg gyakori interjúkérdéssel találkozhatunk, ám kevés tanácsot kapunk a helyes válaszokra. A Recruiter most megmutatja azt, hogyan tudunk egy ideális választ felépíteni, és kilépni a matt-helyzetből.

Hangnem és testbeszéd
Egy interjúhelyzetben a hangnemed és a testbeszédet különösen fontos – főleg, mikor megkérdezik tőled, miért te vagy a jó választás erre a pozícióra. Legtöbbünk abba a hibába esik, hogy megváltozik a hangnemünk – bizonytalanná, elmosódóvá, remegővé válik. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha mosolygunk beszéd közben, ugyanis a mosolygás tudat alatt hatással van a hanghordozásodra is, és sokkal elkötelezettebbnek és magabiztosabbnak mutat be minket.

A hármas egység elve: készség, tapasztalat, hozzáállás
Remek választ tudsz kitalálni erre a kérdésre, ha az interjú előtt alaposan áttanulmányozod az álláshirdetést. Derítsd ki pontosan, kit keres a munkáltató erre a pozícióra. A kérdésre adott válaszodnak kapcsolódnia kell az álláshirdetésben felsorolt követelményekhez.

Erre a pár területre kell összpontosítanod:

Megfelelő készségek:

Minden munka igényel bizonyos alapkészségeket, és remélhetőleg te rendelkezel is ezekkel. Ne törődj azzal, ha néhány elvárt készséged esetleg hiányzik, mert senki sem felelhet meg teljes mértékben az elvárásoknak. Ám mielőtt felkészülnél erre a kérdésre, meg kell értened, mit keres a munkáltató a jelentkezőben. Ha például nagy tapasztalatot szereztél az adott iparágban, jobban ismered a specifikus elvárásokat. Ha viszont karriert váltottál vagy pályakezdő vagy, végezz kutatást az interneten, vagy érdeklődj körbe, milyen készségek számítanak az adott állásnál.

Ha nem rendelkezel az elvárt készségekkel, akkor is van pár választási lehetőséged:

-          összpontosíts arra, milyen már meglévő, ebben a munkakörben is hasznosítható készségekkel rendelkezel

-          mondd el a HR-esnek, hogyan tudnád gyorsan megszerezni ezeket a készségeket

-          vagy keress olyan állást, ahol először kitanulhatod ezeket a készségeket

A helyes tapasztalat

Ha nem szeretnél kezdő szintű munkát vállalni, tapasztalattal kell rendelkezned, hiszen ennek birtokában anélkül válhatsz teljes értékű dolgozóvá rövid időn belül, hogy hosszadalmas tréningeken vagy betanításon kellene átesned. Nem utolsó sorban kevésbé fogsz olyan hibákat elkövetni, mely a munkáltató pénzébe, idejébe kerülhetnek.

A helyes hozzáállás

A kellő készségek és tapasztalatokon túl a helyes megközelítés a legfontosabb, hiszen a legtöbb új munkavállaló nem a technikai hiányosságai miatt bukik el, hanem a rossz hozzáállása miatt. A munkáltatók leginkább csapatjátékosokat keresnek, mivel minden vállalkozás sikere azon múlik, hogyan tudnak a beosztottak együttműködni. Ha ebben a szellemben tudsz te is gondolkodni, abszolút jó választás vagy.

 


Meséld el a sikertörténetedet
A képességek puszta felsorolása nem gyakorol nagy hatást a HR-esre, összefüggést kell teremtened az elért sikereid, eredményeid és a képességeid között. A következő pontok segítségével tudod ezt véghezvinni:

-          A tevőlegességeden legyen a hangsúly.

-          Emelj ki fontos eredményeket, és meséld el, mit csináltál bizonyos helyzetekben, amelyek sikerhez vezettek.

-          Használj minél több számszerűsíthető eredményt, mert sokkal pontosabbá teszi a mondandódat.

-          Gondolj vissza azokra a helyzetekre, amikor sok felelősség volt rajtad, mert ezzel alátámasztod a sikertörténetedet.

-          Említs meg pár speciális, munkavonatkozású képességet.

Ha pályakezdő vagy, nem rendelkezhetsz munkához köthető sikertörténetekkel, ezért a tanulmányi hátteredet kapcsold az álláshoz, idézd fel az összes fontos képzést és igazolást, amelyet megszereztél, önkéntes tevékenységet vagy közösségi munkát, amely demonstrálja a munkához való hozzáállásodat, vezetői képességeidet.

Említsd meg a díjaidat, elismeréseidet
Ha díjat, kitüntetést vagy elismerést kaptál, a kérdésre adott válaszodba mindenképp foglald bele ezeket, például ehhez hasonló módon: „Azért lennék jó választás, mert az előző munkáltatómnak számtalanszor bebizonyítottam, hogy hatékonyan tudom szervezni a projektjeimet. Ahogy az önéletrajzomban is utaltam rá, szenior projekt menedzserként az elmúlt x évben x bevételt hozó projekteket bonyolítottam le, amiért előléptetést kaptam. Ezt a tapasztalatot és munkamorált itt is tudnám kamatoztatni, ezzel is segítve a céget céljainak elérésében.”

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen