Mitévő légy, ha hirtelen a munkahelyi barátaid főnöke lettél?

szerző: Jobline
2016 november 09.

Nagyon jó olyan összeszokott közösségben dolgozni, ahol a kollégák baráti viszonyt ápolnak egymással. Aztán egyiküket előléptetik, és újra kell rendezni a sorokat, de úgy, hogy senkinek ne sérüljön a lelke, és munka is jól menjen.

Kemény munkával elérted, hogy te lettél az új csoportvezető. Erőt vesz rajtad az aggodalom. Mit szólnak a többiek ahhoz, hogy a főnökük lettél? Őszintén örülnek és támogatnak? Irigykednek és áskálódnak ellened a hátad mögött? Ezzel vége a korábbi meghitt sörözéseknek és bowlingozásoknak, a közös kirándulásokról nem is beszélve? Nem fogtok többé vidáman csevegni a kávéautomata mellett? Amikor belépsz a szobába, mindenki elhallgat, és hevesen tanulmányozni kezdi a táblázatokat a monitorán? Ezek a kérdések jogosan merülnek fel, de nem olyan drámai a helyzet, mint elsőre tűnik. A Workitdaily okos tanácsokkal szolgál.

Dolgozd fel, hogy kínosan érzed magad
A kinevezésed utáni napon fura lehet belépni az irodába, de ez teljesen érthető. Ám gondolj bele, hogy az új helyzetben a többiek is csak zavartan pislognak. Előfordulhat, hogy többen nem mernek ugyanolyan közvetlenül kommunikálni veled, mint korábban, kimaradhatsz beszélgetésekből, s így nem jutnak el hozzád fontos információk. Ezt a problémát rögtön az elején föl kell vetni: tisztázd, hogy ugyanúgy a csapat tagja vagy, mint eddig, és nem a felhők fölött lebegsz megközelíthetetlenül.
Beszélgess el mindenkivel személyesen, hogy felmérhesd, mit szólnak a munkatársaid az új helyzethez. Biztasd a többieket, mondják el, van-e valamilyen problémájuk a kinevezéseddel, így kiderülhet, akadnak-e olyan konfliktusforrások, amelyekre oda kell figyelni.
Ne rejtsd véka alá, hogy egyelőre neked is furcsa a változás, és tisztában vagy azzal, hogy új alapokra kell helyezni a kapcsolatokat, amin közösen kell munkálkodni.  
Nehogy elnézést kérj, amiért így jártál! Nyilván nem véletlenül léptettek elő. Lehet, hogy egyeseknek erről megvan a véleménye, de ezzel ne foglalkozz. Légy magabiztos vezető.

Állítsd fel a határokat (magadnak is meg a többieknek is)
Különítsd el magadban a személyes érzéseidet és a vezetői feladataidat. Amikor valaki rendszeresen késve érkezett az irodába, és emiatt állt a munka, korábban bosszankodtál miatta, de nem tudtál mit tenni ellene. Most már igen. Vezetőként magyarázd el az illetőnek, miért kell pontosan érkeznie. Ne azt hozd fel, hogy a kolléga évek óta késve huppan be az íróasztala mögé, hanem csak a kinevezésed óta tapasztalt anomáliákat olvasd a fejére.

 


Építs fel olyan külső baráti kört, akikkel megbeszélheted a problémáidat
Lehet, hogy korábban a munkahelyi barátokkal beszéltél meg fontos szakmai és személyes kérdéseket, új szerepkörödben azonban ennek változnia kell. Eddig talán jólesett együtt szapulni a vezetést mondjuk az észszerűtlen takarékossági intézkedések miatt, mostantól azonban lojálisabbnak kell lenned a saját főnökeidhez. Ezenkívül lehetnek olyan stratégiai kérdések, amelyeket nem beszélhetsz meg a beosztottaiddal, mert ez nem szolgálja a cég érdekeit.
Megkönnyítheti a helyzetedet, ha keresel egy tapasztalt mentort, aki volt már ilyen helyzetben, és értékes gyakorlati tanácsokkal tud szolgálni, felkészítve téged a várható buktatókra.

Fogadd el a helyzetet – főnöknek lenni jó!
Ha már úgy alakult, hogy előléptettek, ne azon rágódj, hogy mekkora felelősség szakadt a nyakadba, és hányan fognak utálni, hanem igyekezz a lehető legjobb vezetővé válni. Valódi vezető légy, ne megúszós, aki arra számít, hogy a gépezet eddig is elketyegett valahogy, mert a kollégák nagyjából tudják a dolgukat, ezért legjobb meglapulni a kalickádban és a kerülni a konfliktusokat a többiekkel.
Akkor leszel jó vezető, ha okosan delegálod a feladatokat, pontosan közlöd az elvárásokat és a határidőket, majd be is tartatod őket. A bizonytalan, szétfolyó irányítás meggyengíti a szervezetet, exponenciálisan csökken a motiváció és gyorsan elmaradnak a várt eredmények.

Ne vedd a lelkedre
Vedd tudomásul, hogy nemcsak te állítasz fel határokat, hanem a többiek is. Azaz mások is úgy gondolhatják, hogy az előléptetéseddel vége a régi típusú munkahelyi haverkodásnak, és visszafogottabban viszonyulnak hozzád. Ha valaki udvariasan visszautasítja, hogy elmenjen veled kávézni vagy sörözni, holott korábban szívesen tette, ne vedd személyes sértésnek: nem neked szól, hanem az új pozíciódnak. A viszonyok később sokat javulhatnak, ez csak azon múlik, hogyan bizonyítasz vezetőként.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen