A fejvadászod majdnem a terapeutád – de azért figyelj oda erre a 4 dologra

szerző: Jobline
2016 november 15.

Bármi miatt döntöttél úgy, hogy új állás után nézel, ennek leggyorsabb módja, ha fejvadásszal dolgozol együtt. Egy tanácsadóval őszintén megoszthatod a reményeidet, álmaidat, korábbi csalódásaidat, hiszen az új álláshoz meg kell határoznod, milyen munkakör lenne számodra az ideális.

Nálunk azonban a fejvadásszal való együttműködésnek ugyanúgy nincsenek mély hagyományai, mint terapeutához fordulni (miközben egy Woody Allen-film minden szereplője legalább egyszer megemlíti, mit mondott előző nap a pszichiátere). Azt hisszük, magunk is meg tudjuk oldani, nem kell a segítség. Pedig a fejvadászoknak nagy szerepük van abban, hogy megtalálják a tehetségeket, és segítsék őket a legmegfelelőbb álláshoz jutni. Ahogy a legtöbbek fejében az a tévképzet él, hogy a terapeuta csak a bolondokkal foglalkozik, úgy sokan gondolják azt a fejvadászokról, hogy őket csak a munkáltatók kérhetik fel toborzásra. Azonban ez egyáltalán nem igaz: magánszemélyként is felkereshetsz egy olyan szakembert, aki naprakész a munkaerőpiaci változásokban, kiterjedt kapcsolatai vannak, tapasztalatának köszönhetően jó eséllyel találja meg a megfelelő posztot, és információval szolgálhat az adott cégről.

A fejvadász és a pszichológus között tehát sok hasonlóság van, mégis erre a négy dologra figyelj, ha úgy döntesz, hogy a segítségére van szükséged:


1. Amikor a fejvadász tanácsod ad, nemcsak a te, hanem a munkaadó érdekeit is képviseli
A toborzás során a fejvadásznak el kell mondania, mit tehet a jelölt annak érdekében, hogy azt az állást kapja meg, amit igazán akar. Vagyis tanácsokat kell adnia az önéletrajzírásról, az interjún előforduló kérdések helyes megválaszolásáról, az interjúetikett helyes betartásáról, mindezt a legjobb szándékkal. Ám ne hidd azt, hogy bárhova bejuttathat téged, ahova csak szeretnéd, hiszen az az érdeke, hogy a munkaadó is elégedett legyen veled.


2. Nyugodtan legyél nyitott
Lehet, hogy kellemetlen nyilvánosságra hozni a szakmai múltadat egy idegen előtt, de ha fejvadásszal dolgozol, nyitottnak kell lenned, hogy mihamarabb megkapd, amit akarsz, és elkerüld, amit nem szeretnél. Vele nyugodtan beszélhetsz a fizetésről, a felmondásod valódi okáról és azokról a nehéz helyzetekről, amelyekkel a munkád során találkoztál. Ezek a kérdések ugyanis nagy valószínűséggel az interjún is előkerülnek majd. Őszintén kell megosztanod vele a valós reményeidet, rövid és hosszú távú céljaidat. Ha hagyod a személyiségedet kibontakozni előtte, nagy a valószínűsége, hogy a következő állásod tényleg a legmegfelelőbb lesz a számodra.

 3. Heti egyszeri kapcsolattartás
A terapeutánál teljesen normális a heti egyszeri konzultáció. Ugyanez vonatkozik a fejvadászra is. Fontos, hogy folyamatosan informáld arról, milyen változások történtek az álláskeresésedben, és tájékoztasd, hogyan haladsz, hogy hatékonyabbá tehesse a keresést. Oszd meg vele a már lezajlott interjúkkal kapcsolatos gondolataidat, hogy jobban meg tudja határozni, mire van igazán szükséged.


4. Hozd a tudomására, hogy megbecsülöd a munkáját
A terapeuta és a fejvadász is tudni szeretné, vajon hatást gyakorolt-e az életedre. Egy szimpla köszönőlevél is megteszi, miután felvételt nyertél, mert ezzel elismered a munkáját és megszilárdítod a kapcsolatotokat. Az ajánlás a legnagyobb megbecsülés formája: ha meg voltál elégedve a munkájával, ajánld őt a barátaidnak, kollegáidnak is. Soha ne törölj egy jó fejvadászt a kontaktlistádról, mert ki tudja, mikor lesz rá újra szükséged.


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen