A nők igenis mernek fizetésemelést kérni, csak nem kapnak

szerző: Jobline
2016 november 16.

Egy friss tanulmány rávilágított arra, hogy a nők tudják, mennyit érnek, és egyáltalán nem félnek fizetésemelést kérni. A munkáltatójukat viszont ez nem érdekli. De sebaj, 170 év múlva minden rendben lesz.

Majdnem tíz évvel ezelőtt Carnegie Mellon, Sarah Laschever és Linda Babcock professzorok azt találták, hogy a férfiak négyszer több alkalommal kérnek fizetésemelést, mint a nők. Tanulmányukra annyiszor hivatkoztak, hogy mostanra megingathatatlan bölcsességgé vált a megállapításuk: a nők egyszerűen nem mernek fizetésemelést vagy előléptetést kérni a főnöküktől.

Azonban a londoni üzleti iskola, illetve a Warwicki és a Wisconsini Egyetem új kutatásában meglepő dologra mutattak rá a szakértők. A 4500 ausztrál dolgozó és 800 munkáltató válaszai alapján készült felmérésből kiderült, hogy a nők korántsem félnek fizetésemelést vagy előlépetést kérni, és legalább annyiszor teszik ezt, mint férfi kollégáik, csakhogy egyáltalán nem kapják meg annyiszor – pontosan 25%-kal kevesebbszer talál meghallgattatásra kérésük. A felmérés azért fókuszált Ausztráliára, mert ez az egyetlen ország, amely adatokat gyűjt a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos kéréseiről.

A kutatók egy részletes kérdéssor segítségével két makacs, még mindig széles körben elterjedt hiedelmet fedeztek fel a nemek közötti fizetésbeli szakadék kapcsán. Az elsőnek, miszerint a nők nem annyira ambiciózusak és nyomulósak, mint a férfiak, egyáltalán nincs alapja a vizsgálat szerint. A második, mely szerint a nők sokkal jobban félnek attól, hogy felbosszantják a főnöküket vagy negatívan befolyásolják a velük való kapcsolatot, szintén alaptalan.

Ezek a megállapítások tehát a nők válláról a cégekre helyezik át a felelősséget, hiszen a fizetésbeli különbségeket többé nem lehet a nők félénkségének vagy önbizalomhiányának tulajdonítani, sokkal inkább arról van szó, hogy a munkáltatók reagálnak negatívan a nők fejlődő tárgyalási készségére.

A Világgazdasági Fórum (WEF) nemek közötti bérszakadékról szóló jelentésében is hasonló következtetésre jutott. A 144 országra kiterjedő jelentés nemcsak gazdasági oldalról vizsgálta a jelenséget (vagyis hogy a hátrányos megkülönböztetésnek milyen következményei lehetnek a nők munkateljesítményére vonatkozóan), de az oktatás, az egészségügyi ellátás és a politikai képviselet szempontjából is. A kutatók e mutatók alapján úgy vélik, hogy legalább 170 évnek kell eltennie, amíg ezek a hiányosságok világszerte eltűnnek.

 

 


Magyarországon lehet, hogy ennél többnek is. A KSH Nők és férfiak Magyarországon című legfrissebb kiadványából kiderül ugyanis, hogy a nők még mindig nehezebben jutnak vezető álláshoz, mint a férfiak, ezért sokkal kevesebbet keresnek: átlagosan 13,2 %-kal kaptak kisebb fizetést 2014-ben, mint a férfiak. A nők alulmúlják nettó átlagkeresetükben a férfiakat, fizetésük nem érte el a férfi keresetek 87%-át sem. A felsőfokú végzettségűek esetében a férfiak 30%-kal kerestek többet, mint a nők, ám van olyan szegmens (szemétgyűjtés, utcaseprés), ahol ez a különbség 78% volt.

A dolognak azonban van egy előnyös oldala is: a fiatal nők sokkal sikeresebben tárgyalnak a fizetésükről és a körülményeikről, mind idősebb társaik. És nemcsak agresszívebben tárgyalnak, mint régen, hanem sokkal jobban tudatában vannak annak, hogy nincsenek egyenlően megbecsülve. A tudás hatalom, és az idővel exponenciálisan terjed. A kutatók szándéka pedig nemcsak az volt, hogy dokumentálják a problémát, de meg is akarták erősíteni azokat, akiket hátrányos megkülönböztetés ér.

A kutatás üzenete tulajdonképpen ez: legyünk tisztában azzal, mennyit érünk, és bátran kérjünk. Tájékozódjunk a fizetésekről, derítsük ki, hogy a tehetségünk, képességeink, tanulmányaink és tapasztalatunk alapján mennyi az átlagkereset egy hasonló munkakörben. Így tényszerű információk birtokában tudjuk eldönteni, alulfizetettek vagyunk-e a szakmában vagy sem, és hatékonyabb bértárgyalást folytathatunk a vezetőséggel, ha szükséges.

A Fast Company cikkének felhasználásával.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen