8 tipp, hogyan őrizzük meg jó közérzetünket az álláskeresés időszaka alatt

szerző: Jobline
2016 november 18.

Pihenj és jutalmazd magad, különben előbb-utóbb bekattansz.

Thoreau azt mondta, „az egészséghez néha betegnek kell lenni”. Bár nem valószínű, hogy a 19. századi szerző valaha is órákat töltött volna a személyes márkájának kiépítésével, önéletrajzírással vagy az interjúkra való felkészüléssel, bölcsessége ma is érvényes mindenkire, legfőképpen azokra, akik épp munkahelyváltáson mennek keresztül. Ahogy a testünknek is olykor szüksége van pihenésre és regenerálódásra, a karrierünkben sem árt némi szünetet beiktatni a megújulás érdekében. Ez idő alatt sokkal fontosabb, mint bármikor, hogy a fizikai és mentális egészségünket is kezelésbe vegyük. A Work It Daily nyolc tanácsának megfogadásával sokat tehetünk lelki egészségünk megtartásáért e nehéz időszak alatt is.

1. Készítsünk hálalistát
Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik folyamatosan emlékeztetik magukat az őket körülvevő pozitív dolgokra, kevésbé hajlamosak a depresszióra. Szedjünk össze tíz olyan dolgot, amiért jelenleg hálásak lehetünk az átmeneti időszak során (például támogató házastárs, egészséges gyerekek, kényelmes otthon, jó barátok és így tovább), és mindennap emlékeztessük magunkat ezekre.

2. Iktassunk be szüneteket
Az álláskeresés teljes idős „munka”, de semmi okunk nem lehet arra, hogy ne hagyjunk időt más projekteknek is. Nem kell nagy horderejű feladatokra gondolni, lehetnek ezek olyan hétköznapi tevékenységek is akár, mint például a fotók elrendezése vagy egy már régóta tervezett novella történetének körvonalazása. Ne használjuk elterelésként ezeket a tevékenységeket, hanem inkább jutalmazzuk meg magunkat velük egy munkakereséssel töltött nap után.

3. Töltekezzünk fel a barátok körében
Amikor egész nap egyedül vagy otthon, könnyű kirekesztettnek érezned magad. Ügyelj arra, hogy minden hétre jusson egy-egy baráti találkozó vagy közösségi élmény, nem csak a kapcsolatépítés céljából, hanem „csak úgy”. Valószínű nem lesz ennyi szabadidőd, ha egyszer újra alkalmazásba kerülsz.

4. Nézzük a dolgok napos oldalát
Végre nem ülünk az irodában, ezért sokkal több lehetőségünk van időnket a friss levegőn tölteni. Szakítsuk félbe az álláskeresést egy könnyű sétával. Szerencsére most nincs főnökünk, aki ellenőrizne minket.

 


5. Hosszabbítsuk meg a wellness tagságinkat
A nehéz időkben a testmozgás és a feltöltődés sokkal fontosabb, mint bármikor: az edzés enyhíti a stresszt, és nem utolsósorban egy-egy ilyen közösségi tér még kapcsolatépítésre is alkalmas. Ha nem maradt megtakarításunk, csatlakozzunk ingyenes sportkezdeményezésekhez, keressünk egy futótársat, vagy jógázzunk az interneten is fennlévő gyakorlatsorok segítségével.

6. Kössük össze a kellemest a hasznossal
K
önnyen érezhetjük azt, hogy az álláskeresés kiszoríthat minden egyebet az életünkből, még az edzést is. Kössünk kompromisszumot, és a testmozgással töltött idő helyett olvassunk karrierrel kapcsolatos tanácsokat, szakkönyveket. Sőt, akár egybe is köthetjük a kettőt: szobabiciklizzünk olvasás közben, vagy hallgassunk hangoskönyveket, miközben sétálunk, futunk vagy biciklizünk.

7. Legyünk saját magunk személyi séfjei
A dolgozó emberek gyakran érzik azt, hogy semmi energiájuk és idejük nem marad egészséges ételek elkészítésére. Használjuk ki a felszabadult időnket például az étrendünk fejlesztésére. Ráadásul, ha kevesebb pénzünk van, sokkal költségtakarékosabb megoldás, ha magunknak főzünk.

8. Aludjuk ki magunkat
Amíg dolgoztunk, alig-alig volt lehetőségünk 7-9 órát aludni egy éjszaka. Mire várunk? Ne érezzünk bűntudatot, hiszen most nagy szükségünk van arra, hogy kipihentek, összeszedettek legyünk, és a legjobbat nyújtsuk magunkból.

Fektessünk legalább annyi energiát az egészséges életmód kialakításába, mint az álláskeresésbe, és a sikerünk garantált lesz.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen