Mit szeretnél elérni 2017-ben? Már most gondolj a jövőre!

szerző: Jobline
2016 december 07.

Év vége felé leginkább a karácsonyi vacsorát és a szilveszteri partit tervezgetjük, ám ez az időszak arra is alkalmas, hogy elkezdjük átgondolni a jövő évet a karrierünk szempontjából is.

De miért kell már most a jövőnkre gondolnunk?

Ahogy Winston Churchill mondta, „aki nem tervez, az a bukást tervezi meg”. A tervezés persze – még ha izgatottsággal is jár – egyáltalán nem könnyű feladat: amikor a saját jövőnkön gondolkodunk, sokkal komplikáltabban látjuk a dolgokat, mint amilyenek valójában. Mindannyian ugyanattól a gondolattól szenvedünk: „mi van akkor, ha valami rosszul sül el?”. Pedig valójában nem veszíthetünk semmi fontosat, illetve csak akkor, ha homokba dugjuk a fejünket, és úgy teszünk, mintha a karrierünk nem is számítana. Nem probléma, ha letérünk a helyes útról, hiszen ez is egy tanulási lehetőség, és mindig igazíthatunk magunkon, az elképzeléseinken. A lényeg az, hogy csináljuk!

A tervezéskor nem árt a következő kérdéseket feltenni magunknak: Mit akarok? Melyik vállalatnál szeretnék dolgozni? Mennyi fizetést szeretnék keresni? Van-e olyan tapasztalatom vagy képzettségem, melyből profitálhatnék, de eddig nem tettem?

Ha valamelyik kérdésnél elakadtunk, szükségünk lehet némi útmutatásra valakitől, aki rá tud terelni a helyes ösvényre. Egy karriercoach jó beruházás lehet, ha hosszútávra kiható döntéseket készülünk meghozni, hiszen olyan módszertan van a kezében, amelynek segítségével egyre tudatosabbá válhatunk a karrierünkkel kapcsolatos erőforrásaink, értékeink, döntési stílusunk, belső potenciáljaink terén.

 


Tervezzük meg a jövőt, különben soha nem fog megtörténni

Sokan szeretik a sikeres jövőtervezés ötletét, de amikor lehetőség adódik rá, általában elhalasztjuk. A helyes tervezés egyetlen módja, ha egy kis időt fordítunk rá. Ez persze nyilvánvalóan hangzik, de a legtöbb ember inkább csak beszél róla, mintsem meg is csinálná. Ha folyamatosan csak gondolunk valamire, de sosem visszük azt véghez, akkor az teherként nehezedik majd a vállunkra. Mindig ott bujkál majd, amikor aludni térünk, vagy a tudatalattinkban ver gyökeret, és belülről emészt fel.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan induljunk el, vagy nyomasztónak érezzük az egészet, bontsuk kisebb részekre a tervezést. Még mindig jobb, ha kisebb dolgokkal foglalkozunk, mintha nem csinálunk semmit. Csak a kezdet nehéz, utána egyre könnyebb lesz, főleg ha a napi rutin részévé tesszük a tervezést.

Összegezve tehát, ha kétségbeesetten szeretnél már új állást kapni, akkor az év vége a legjobb időszak ahhoz, hogy gondosan megtervezd a sikerhez vezető lépéseket. A fentebb említett kérdések megválaszolásán túl, érdemes feljavítanod az önéletrajzodat, vagy kipofoznod a LinkedIn oldaladat, esetleg egy személyes referencia oldalt létrehoznod. Csak gondolj arra a törvényszerűségre, hogy minél jobb fizetést és magasabb pozíciót szeretnél elérni, annál több energiát kell belefektetned ezekbe a platformokba, hogy meg tud magad különböztetni majd a versenytársaktól.

Ennek első lépése, ha már az önéletrajzoddal is ki tudsz tűnni. Egy átlagos CV tele van figyelemfelkeltő kulcsszavakkal, de semmilyen bizonyítékkal nem támasztja alá, hogy tulajdonosa tényleg rendelkezik-e a felsorolt képességekkel, átültette-e azokat a gyakorlatba, hoztak-e/milyen eredményt hoztak a vállalatnak. Puszta időpocsékolás, ha – ahogy a többiek, úgy te is – véletlenszerűen szórod tele jól hangzó szavakkal az önéletrajzot.

Végül ne feledd, hogy bár a karriertervezés munka, mégis lehet örömmel végezni. Csak így tudod megalapozni jövő évi sikereidet!

A Recruiter cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen