Lekésted az állásinterjút? Így tudod kiköszörülni a csorbát

szerző: Jobline
2018 december 11.

A számos remek mondásáról híres George Bernard Shaw szerint ha késünk, inkább el se menjünk a megbeszélt találkozóra. Tipikus brit hozzáállás! Mennyivel praktikusabb a magyar bölcsesség, miszerint jobb későn, mint soha, nem? Ennek jegyében szedd össze magad, ha már látod, hogy nem érsz oda időben az állásinterjúra.

Időben szólj oda
Alapszabály, hogy érdemes félórát rászámolni az érkezési időre, mert sosem lehet tudni, mi jöhet közbe. Inkább sétálgass egy kicsit a parkban, mintsem lekésd a találkozót. De mi van, ha nem elég a fél óra plusz? Például előző nap elfelejtettél utánanézni, hogy reggelre lezárnak egy fontos út útszakaszt vagy megint kigyullad a metró, ezért menet közben veszd észre, hogy mondjuk legalább félórát késni fogsz.

Ilyenkor az a megoldás, hogy értesíted az érintetteket a késésről. Optimális esetben a fogadó fél belemegy, hogy megvárja, amíg odaérsz. Szintén megnyugtató fejlemény, ha sikerül új időpontban megállapodni, amennyiben komolyabb késés várható. Mindenkinek drága az ideje, a napi programja szigorúan be van osztva, egy félórás csúszás már boríthatja az egész menetrendet, ezért teljesen normális, ha új ütemezésre van szükség.

Ha időben odaszólsz és egyezkedni próbálsz, a legkevésbé valószínű, hogy az lesz a válasz: akkor inkább ne is gyere.

Kérj elnézést, de ne vidd túlzásba
Késés esetén kötelező őszintén elnézést kérni, különösen, ha állásinterjúról van szó, de ügyelni kell arra, hogy ez professzionális módon történjen. Elegendő a szándékot kifejezni és röviden megnevezni az okot, utána rá kell térni a lényeges dolgokra. Mindenkivel előfordul, hogy elkésik, meg fogják érteni, fölösleges azzal tetézni a bajt, hogy siránkozással fárasztod az interjúztatót.

Szánj időt arra, hogy összeszedd magad
Már úgyis elkéstél, ezért egy-két újabb perc nem számít. Nem jó, ha ziláltan esel be az irodába – mint aki elkésett, ezért direkt hanyatt-homlok rohant, hogy mutassa, mennyire igyekezett menteni, ami menthető -, inkább rendezd soraidat, azt sugallva, hogy ilyen súlyos udvariatlanság esetén is ura vagy a helyzetnek.

Nyugtasd meg magad. Vegyél mély levegőt, gondolj valami kellemesre, dúdold a kedvenc dalodat, teljesen mindegy, az a lényeg, hogy összeszedett állapotban találkozz az interjúztatóval. Az első benyomás számít a legtöbbet, és ha szét vagy esve, amikor bemutatkozol, csak ráteszel egy lapáttal arra a szomorú tényre, hogy elkéstél.

 

 

Legyél pozitív
Ez közhely, de nem lehet elégszer ismételni. Ne ölts tragikus ábrázatot a késés miatt. Röviden és tárgyilagosan kérj újra elnézést, jelezve, hogy rendkívüli esetről van szó (kigyulladt a metró), aztán lépj tovább, mintha mi sem történt volna. Az interjú során légy pozitív, mutasd meg az erősségeidet, ne hagyd, hogy a kezdeti kis malőr árnyékot vessen a teljesítményedre.

Bizonyítsd be, hogy talpraesett vagy
Sokan emlékezhetnek A boldogság nyomában című film egyik jelenetére, amelyben a főhős (Will Smith) szakadt ruhában, festékfoltosan esik be a fontos állásinterjúra. Az öltönyös igazgatók gúnyos rosszallással néznek össze, emberünk azonban elnézést a megjelenéséért, az okát is megnevezve (az éjszakát börtöncellában töltötte), aztán úgy kanyarítja a beszélgetést, hogy a végén megkapja az állást.

Nem szabad legyinteni, hogy ilyesmi csak a hollywoodi filmekben fordul elő. Ha valaki be tudja bizonyítani, hogy egy kínos helyzetet a saját javára tud fordítani, mert nyomás alatt is képes föltalálni magát, az megnyeri magának a hallgatóságot, esetünkben pedig az állást is.

Ha elkéstél az interjúról, könnyű azt feltételezni rólad, hogy az ügyféllel megbeszélt találkozóra sem fogsz időben odaérni. Az interjú ezek után javarészt arról fog szólni, hogyan vágod ki magad ebből a vesztesnek tűnő helyzetből. Ha kellőképpen meggyőző vagy, a végén még jobban jöhetsz ki a szituációból, mintha el sem késtél volna.

A The Muse cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen