A legintelligensebb emberek 11 kimagasló tulajdonsága

szerző: Jobline
2016 december 29.

Rád hány jellemző ezek közül?

Miben különböznek a rendkívül intelligens emberek az átlagtól? A Business Insider 11 fontos tulajdonságot gyűjtött össze.

1. Kitűnően alkalmazkodnak minden helyzethez
A nagyon intelligens emberek rugalmasak és gyorsan alkalmazkodnak a változó körülményekhez, azaz a jég hátán is megélnek. Úgy cselekednek, ahogyan a körülmények megkívánják, illetve úgy alakítják át a körülményeket, hogy megfeleljenek az igényeiknek.

2. Pontosan tudják, hogy mennyi mindent nem tudnak
Aki okos, az tisztában van a korlátaival, és adott esetben őszintén be is vallja, hogy erről vagy arról a dologról halvány fogalma sincs. De ennél is tovább megy. Azt mondja: „ezt most nem tudom, de gyorsan meg fogom tanulni”.

E tézisnek az ellenkezője is igaz. Egy sokat hivatkozott amerikai kutatás szerint (Kruger és Dunning, 1999) minél kevésbé intelligens valaki, annál hajlamosabb túlbecsülni a képességeit. Ez a hülyék vakmerősége, ami sajnos gyakran vezet diadalhoz.

3. Végtelenül kíváncsiak
„Nincsenek különleges képességeim, csak végtelenül kíváncsi vagyok.” Ezt Albert Einstein mondta. A nagyon intelligens emberek az apró dolgokra is odafigyelnek és eltöprengenek a mibenlétükről, folyton azt firtatják, miért úgy működnek a dolgok, ahogy, s így olyan fontos összefüggésekre bukkannak, amelyek átlagos képességű társaik előtt rejtve maradnak.

4. Nyitottak
Az okos emberek szomjazzák az új ötleteket és lehetőségeket. Nyitottak mások nézeteire, előítéletek nélkül mérlegelik őket és szívesen fogadják az alternatív megoldásokat. Ugyanakkor kritikával fogadnak minden alternatívát, és csak akkor fogadják el a felkínált megoldást, ha bebizonyosodott, hogy valódi relevanciával bír. Kutatások igazolják, hogy a nyitott emberek jobban teljesítenek az intelligenciateszteken.

5. Jól elvannak magukban
A kimagaslóan intelligens emberek általában individualisták, és élvezik, ha egyedül lehetnek, elvégre magukban is jó társaságban vannak. (Mindez persze nem jelenti azt, hogy aki társasági ember, az feltétlenül kevésbé intelligens lenne.)

6. Erős az önkontrolljuk
A legtöbb ember hajlamos arra, hogy impulzív legyen, azaz hirtelen dönt az aktuális elme- és idegállapotának megfelelően, a nagyon okos emberek azonban képesek uralkodni magukon. Pontosan kitűzik a célokat, mérlegelik a következményeket és csak azután cselekszenek, ha tisztában vannak azzal, milyen eredmény várható.
Egy kísérletben a résztvevők két opció közül választhattak: azonnal kisebb jutalomban részesülhettek, vagy nagyobb jutalom várt rájuk egy jóval későbbi időpontban. Akik az utóbbi lehetőséget választották – vagyis erős volt az önkontrolljuk –, sokkal intelligensebbnek bizonyultak a teszteken, mint mohó társaik.

7. Kiváló a humorérzékük
Amerikai kutatók kiderítették, hogy a karikaturisták intelligensebbek az átlagembereknél, és ugyanez igaz a stand-up komikusokra is.

8. Empatikusak
Az átlagnál intelligensebb emberek érzékenyen reagálnak mások érzelmeire és kíváncsiak a személyes tapasztalataikra. A fejlett empátia az érzelmi intelligencia egyik alappillére, és egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a munka világában. Sok munkáltató, ha választani kell egy fejlett empátiájú, illetve egy rendkívül képzett, de érzelmi intelligencia terén nem túl jól teljesítő jelölt között, előbbit részesíti előnyben, mert a szakmai tapasztalatokat gyorsan meg lehet szerezni, a pozitív személyiségjegyek azonban hosszú évtizedek alatt, gyakorlatilag csecsemőkortól formálódnak.

 9. Képesek össze nem függő dolgokat társítani
Az intelligens emberek kreativitása abban is megnyilvánul, hogy olyan dolgokat kapcsolnak össze, amelyek egy átlagos elmének eszébe sem jutnának. Például a szusi és a dinnye abban közös, hogy mindkettőt hidegen és nyersen esszük, de ebbe kevesen gondolnak bele. Egy amerikai újságíró, Charles Duhigg pedig a Jégvarázs című animációs film kapcsán (1,276 milliárd dolláros bevétel!) vezette le, hogy a produkció üdítően frissnek és eredetinek tűnik, holott az alkotók a legócskább mesekliséket lapátolták halomba, de a keletkezett katyvasz roppant szórakoztató lett, ami arra utal, hogy a Disney stúdiónál nagyon intelligens emberek dolgozhatnak.

10. Szeretik halogatni a dolgokat
A nagyon intelligens emberek azért halogatják bizonyos dolgok elvégzését, mert mindig eszükbe jut egy komolyabb probléma, ami sürgős megfontolást igényel. (Nem tévesztendők össze tehát a közönséges lustákkal, akik azért halogatnak, mert büdös nekik a munka.) Amerikai kutatók a néhai Steve Jobs (Apple) példáját szokták emlegetni, aki rendszeresen félretett napi rutinfeladatokat, mert éppen feltalált valamit, és ezt fontosabbnak ítélte.

11. Elmerengenek az élet nagy kérdésein
A nagyon intelligens emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a dolgoknak mi az értelme, miért létezünk, miért tágul a világegyetem és miért hal meg a szerelem (kevés kivételtől eltekintve). Ez bizonyos nyugtalanságot okoz számukra, mert tudják, hogy minden változik, akár egy magasabb fennvaló munkál a háttérben, akár az entrópia. Ám ez a nyugtalanság arra sarkallja őket, hogy újabb kérdéseket tegyenek fel, amikre időnként kielégítő választ is találnak, ez pedig olyan jutalom, amely kevesünknek jut osztályrészül.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen