7 újévi fogadalom, amelyeket könnyen betarthatsz, hogy jobb éved legyen, mint tavaly

szerző: Jobline
2017 január 04.

Újra kell gondolni a nagy fogadkozásokat, vannak is ötleteink.

Az újévi fogadalmak nagy része – ha nem az összes – már január elején megdől. A Scranton Egyetem egyik kutatása szerint az amerikaiak csupán 8%-a valósítja meg a fogadalmait, és bár hasonló felmérés itthon nem készült, valószínűleg közös emberi tulajdonságunk az, hogy a valóságtól igencsak elrugaszkodó fogadalmakat teszünk az év elején. Az „új év, új lehetőség” akkora nyomásként és elvárásként nehezedik ránk, hogy nem csoda, ha olyan nehezen teljesíthető kihívások elé állítjuk magunkat, mint például az, hogy nem eszünk többé csokoládét…

Egy 822 embert megkérdező felmérésből kiderült, hogy a résztvevők 23%-a érzi magát depressziósnak, stresszesnek vagy letörtnek az újévi fogadkozás miatt. Az újév remek idő az önfejlesztésre, ám egyáltalán nem készítjük fel magunkat a bukás lehetőségére. Rengeteg elérendő célt állítunk magunk elé, amelyeket nem tudunk teljesíteni.

Ezért itt az idő, hogy kicsit átgondoljuk a fogadalmainkat. Először is inkább hívjuk őket „mikrofogadalmaknak”, melyek segítségével számos olyan javítást, igazítást tehetünk az életünkön, amely alig kerül időbe, ráadásul ezek – ha rendszeresen végezzük őket – új szokásokká formálódva a mindennapjaink részévé válhatnak. A lényeg az, hogy minden egyes napunkba iktassunk be egy-egy ilyen apróbb változtatást, és az is elég, ha ez csupán 60 másodpercet vesz igénybe Az apró lépések valódi átalakulást hozhatnak, ráadásul nem sokkoljuk magunkat a lehetetlen teljesítésével.

1. Vezess hálanaplót

Még ha csak egy dolog miatt is lehetsz hálás egy nap, akkor sem érdemes átsiklani fölötte. Egy 2012-es tanulmány szerint a rendszeres hála megszünteti a szorongást és a depressziót, ezáltal mérséklődnek a testi tünetek, sőt jobban fogunk tudni aludni.

2. Meditálj

A béke érzéséért nem kell másfél órás meditációra bejelentkezned a legközelebbi jógastúdióba, elég, ha itt is a „lassú víz, partot mos” elvét követed. A meditáció a leghatásosabb módja a lelassulásának, és a jelen megtapasztalásának, ráadásul sokkal könnyebb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Ma már létezik számos mindfulness alkalmazás. Ha stresszesnek érzed magad, csak csukd be a szemeidet, és kövesd a légzésedet.

 


3. Egyél több zöldséget

Ahelyett, hogy valami borzalmas divatdiéta áldozatává válnál, inkább egyél több egészséges élelmiszert. Antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket válassz, mert az antioxidáns segít abban, hogy jobban érezd magad, és megvéd a sejtkárosodástól, amelynek a szabad gyökök miatt mindannyian ki vagyunk téve.

4. Igyál több vizet

A víz olyan, mint egy mágikus elixír, fellendíti az immunrendszerünket, energiát ad, kiüríti a mérgeket, megelőzi a dehidratációt, amelyet lehet, nem is érzel, ha már hozzászoktál a kevés folyadékfogyasztáshoz. 2-3 liter víz elfogyasztásától egészen új embernek fogod magad érezni.

5. Figyelj többet magadra

Bármit is jelentsen ez számodra, ha pár percet önmagadra fordítasz, az meghozza a jutalmát. Adj magadnak egy kis törődést, különösen akkor, amikor stresszes vagy, hiszen olyankor könnyen elhanyagolhatod magadat. Ne felejtsd el megélni az életedet, tölts időt a családoddal, barátaiddal, menj el egy fürdőbe vagy jógaórára.

6. Mindennap nyújts egy kicsit

Mindennap nyújtsd meg magad egy kicsit, főként akkor, ha ülőmunkát végzel. Körözz finoman a nyakaddal, feküdj a hátadra, közelítsd a térdeidet a mellkasodhoz, és körözz a térdeiddel, hogy átmasszírozd a hátadat. Ezek a szimpla mozdulatok karbantartják az ízületeket.

7. Mondj magadnak pozitív megerősítéseket

Szánj rá 60 másodpercet, hogy olyan pozitív megerősítést mondj magadnak, amelyre igazán szükséged van. A pozitív megerősítések nagyon hasznosak szakmai helyzetekben is: egy tanulmány szerint az önmagunknak adott pozitív állítások fokozzák a teljesítményünket, és különösen a segítségünkre vannak a stresszes helyzetekben.

Tehát ne kezdjük az évet irreális fogadalmakkal! Ehelyett minden nap szánjunk egy percet arra, hogy valós támogatást nyújtsunk magunknak. Ez könnyen elérhető cél, ráadásul hosszú távon is elégedettek leszünk tőle.

A Business Insider cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen