Boldogtalan vagy a munkahelyen? Ezt a három kérdést tedd fel magadnak!

szerző: Jobline
2017 január 06.

Új évet kezdtünk, ám a régi, rossz szituációk még mindig tartják magukat a munkahelyeden? Ezek a kérdések segítenek a legjobb döntés meghozatalában.

Ha valaha is álmodtál arról, hogy jól beolvasol a főnöködnek, majd kisétálsz az ajtón, akkor nem vagy egyedül. Csábító arról fantáziálni, hogy a problémáidat arra a valakire borítod rá, aki nagy mértékben felelős az életminőségedért, ám felégetni a hidat egyáltalán nem okos lépés. De ennek ellenkezője is igaz: bármennyire is rossz a vezető, szervezetlen a vállalat vagy megkérdőjelezhető a cég küldetése, sok idő telhet el, amíg reális döntést tudsz hozni a felmondásról.

A The Muse karriertanácsadója, Scott Anthony Barlow az elmúlt évtizedekben számtalanszor segített szakembereknek új pozíciókat találni, és munkatapasztalata megerősítette abban, hogy a boldogság (vagy annak hiánya) számos különböző tényezőn múlik, nem mindig a jó vagy rossz munkatársakon, a főnökön vagy a cégkultúrán. A teljes kép érdekében kifejlesztett egy háromrészes rendszert, melynek segítségével mindenki eldöntheti, vajon maradjon-e, vagy inkább lépjen.


1. rész: Mi a probléma?

Milyen feladatok, tevékenységek és projektek teszik ki a napomat? Ha ugyanezeket a tevékenységeket más emberekkel együtt végezném, akkor vajon boldog lennék ugyanennél a cégnél? Mi lenne akkor, ha ugyanezeket a feladatokat ugyanezzel a csapattal együtt végezném el, de más cégnél?

Attól még, hogy a munkánknak csak egy bizonyos része elviselhetetlen (például túl zajos környezetben dolgozunk, vagy az igazgató kiállhatatlan), a valós probléma felfedése nélkül az egészet negatívan láthatjuk. De mi történik akkor, ha más szempontból nézzük az érzelmeket és azok forrásait? Értékes információ lehet, ha felismerjük például, mennyire szeretjük a csapatunkat, azonban nem a kedvencünk az ügyfélpanaszok kezelése, ahogy az is fontos része a probléma beazonosításának, ha rájövünk, valójában a napi ingázás okoz lelki gyötrelmet.

Természetesen ha a boldogtalanságunk több tényezőhöz is köthető (például a főnök mikromenedzseléséhez, a munka jellegéhez, a vezérigazgató kiállhatatlansághoz, a munka helyszínéhez, a gyér kompenzációhoz, a korlátozott juttatásokhoz…stb.), akkor már nem elég egy-egy tényező megváltoztatása.

 


 

2. rész: Mennyi idő óta áll fenn a probléma?

Amikor visszagondolok az elmúlt 6-12 hónapra, hasonlóan boldogtalan voltam? Mindig is boldogtalan voltam ebben a pozícióban? Ha nem mindig éreztem így, akkor vajon egy adott esemény váltotta ki belőlem ezt az érzetet?

Mindig vannak könnyebb és nehezebb időszakok, akárhol is dolgozunk. Ha például könyvelő vagy, az adóbevallás ideje igen stresszes periódus, ha tanár vagy, az érettségi idején nem csoda, ha túlhajszoltnak érzed magad. Ha az elégedetlenség érzete viszonylag új keletű dolog, még az is lehet, hogy magától megoldódik idővel. Ilyenkor tudod, hogy az elégedetlenségedet olyan ideiglenes szituációnak köszönheted, mint például egy jó kolléga távozása, egy új főnök érkezése vagy a csapatod átszervezése.

Néha azonban a helyzet egészen más: ha sosem érezted magad elégedetnek, akkor irreális arra várni, mikor fordulnak jobbra a dolgok. És ha nincs semmi, amit megtehetnél a változásért, itt az ideje felmondani.


3. rész: Mit akarsz?

Mi lenne az ideális munkatapasztalat, hogy nézne ki az ideális tevékenység, kolléga, cég? Ha én lennék a felelős a cégért, mi lenne az a három változtatás, amit azonnal véghezvinnék?

Ha összehasonlítod a cenzúrázatlan ideáidat a valósággal, könnyen azonosítani tudod az eltéréseket. Amint látod ezeket a szakadékokat, kérdezd meg magadtól, mennyire valószínű, hogy ez változni fog az elkövetkező időszakban. Ha cégvezetőként az első lépésed az lenne, hogy elbocsátanád az egész vezetőséget, és újakat hoznál a helyükre, akkor valószínűleg már egy ideje csak teher számodra a munkahelyed. Azonban ha a legfontosabb az lenne a számodra vezetőként, hogy több sportolási lehetőséget biztosíts a kollégáknak, akkor sokkal nagyobb eséllyel találhatsz tartós boldogságot jelenlegi cégednél, mivel igen csekély a problémád.

Mielőtt felmondanál, gondold át, mit tudnál magad is megtenni. Gyakran sokkal könnyebb új munkakörbe kerülni ugyanannál a cégnél, mint mindent elölről kezdeni egy másik helyen.

Nem egyszerű megmondani, mikor helyes és mikor rossz döntés a felmondás. Ezt a lépést jó esetben sokoldalú döntés előzi meg, ezek a kérdések pedig kezdésnek épp elegendőek hozzá. Hasonlítsd össze a valóságot az álmaiddal, és nézd meg, milyen messze vagy az ideális helyzettől. Lehet, már csak pár taktikai lépést kell megtenned, mielőtt a helyes irányba indulnál.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen