Így éld túl, ha hirtelen csökken a jövedelmed

szerző: Jobline
2017 január 10.

Bár jelenleg az óvatos béremelések korszakát éljük, azért sokan azt is megtapasztalhatják, milyen, amikor csökkentik a fizetésüket, esetleg olyan munkát vállalnak, ahol kevesebbet keresnek. Nem kell kétségbeesni, van rá megoldás.

Átszervezéskor könnyen előfordulhat, hogy csökken a fizetés, de az is megtörténhet, hogy valaki azért vállal kevésbé jól fizető munkát, hogy többet lehessen a családjával. Mások a főállásuk mellett maszekolnak, és ha ez a lehetőség megszűnik, az komoly anyagi veszteséggel járhat. Olyan is megesik, hogy valaki azért megy át kevésbé jól fizető állásba, mert ott többet fejlődhet, és gyorsabban épülhet a karrierje. A lényeg: át kell vészelni azt az időszakot, amikor kevesebbet engedhetünk meg magunknak a pénzügyek terén, mint ahogy addig megszoktuk. A Recruiternek erre van pár jó ötlete.

Tervezd át a költségvetést
Ülj le, és írd össze, eddig mire költöttél, és hol tudsz megszorításokat alkalmazni. Állíts fel kategóriákat: élelmiszer, számlák, megtakarítások, tartós fogyasztási cikkek, kultúra és szórakozás stb. Például nem muszáj hetente kétszer étteremben vacsorázni, ritkábban is lehet romkocsmák mélyén merengeni, a kábelszolgáltatónál választhatsz kisebb műsorcsomagot, átmehetsz egy olcsóbb bankhoz, és a kinézett márkás cipőt majd megveszed akkor, amikor már lesz rá elég pénzed. Hogyha olyan pénzintézetnek utalod a havi megtakarításodat, ahol lehet szünetet tartani, vagy átmenetileg kisebb havi összegre váltani, beszéld meg a tanácsadóddal.
Az autóhasználatot is csökkentheted benzinspórolás céljából, amennyiben van gépjárműved. Ott a tömegközlekedés vagy a Bubi. Kicsit nehéz tekerni, de ugyanúgy célba érsz vele, csak valamivel később, viszont erősödnek a lábizmaid. (Persze ha messze laksz a munkahelyedtől, ez az opció nem játszik.)
Ha összeadod, hogy milyen sok kiadást vissza tudsz nyesni, kiderülhet, hogy sokkal kevesebb pénzből is meg lehet élni, mint korábban, ha nem is túl fényesen.

Okosan vásárolj
Ha az impulzív vásárlók közé tartozol, azaz amikor meglátsz valamit, ami megtetszik, azonnal megveszed, szokjál le erről. Készíts listát, akár a hipermarketbe indulsz, akár a plázába új inget venni, és csak azt tedd a kosárba, ami a listán szerepel. Amennyiben márkahű vagy, egy darabig érd be kevésbé menő dolgokkal, majd behozod a lemaradást, ha jobb anyagi helyzetbe kerülsz.
Nem szégyen, ha figyeled az akciókat és pontgyűjtő kártyát váltasz ki, számolj csak utána, ezekkel hosszabb távon mennyit lehet spórolni.

Vegyél vissza a „bűnözésből”
Dohányzol? Szereted a nemes, ámde drága borokat? Igazi gourmet révén örülsz, ha friss homár érkezett a halashoz, vagy kedvenced a belga csoki, és minderre nem sajnálod a pénzt? Ezeknek a fogyasztását nem árt csökkenteni a szűk esztendő miatt, hiszen nem engedheted meg magadnak a luxust. Egy ideig a marhapárizsis zsömle is megteszi.
Az önmegtartóztatás akár azt is eredményezheti, hogy leteszed a cigit és költségtudatosabban kezdesz gondolkodni a napi bevásárlások terén, tehát minden rosszban van valami jó.

Tanulj meg főzni
Otthon főzni jóval olcsóbb, mint étteremben enni vagy kaját rendelni, ráadásul kreatív hobbivá válhat, ami rengeteg pozitív élményt ad. Az internet tele van receptekkel, a YouTube-on lelkes amatőrök és vérprofik mutatják be tudományukat, főzőcsatornákra lehet előfizetni, ahol egész nap a konyhában sürgölődik valaki.
Ha már belejöttél, készíts nagyobb adagokat, fagyaszd le, és ha este nincs kedved pepecselni, csak elő kell kapni a kedvencedet a hűtőből. Ezzel nemcsak pénzt, hanem időt is megtakarítasz, amely, mint tudjuk, szintén pénz.

 


Keress új bevételi lehetőségeket
Akár a munkahelyeden csökkent a fizetésed, akár egy maszek meló veszett oda, semmi akadálya annak, hogy új bevételi lehetőségeket keress. Nem azt mondjuk, hogy menj el éjszakai pizzafutárnak vagy hiénataxisnak, vannak sokkal értelmesebb munkák is. Számos cég külsős távmunkásokra bíz egyes részfeladatokat (némelyik jól is fizet), felcsaphatsz magántanárnak, és meg fogsz lepődni, hogy idősgondozással vagy kutyasétáltatással mennyit lehet keresni.
Nézz körül otthon, mire nincsen égető szükséged, és hirdesd meg az interneten. Akár két-három havi megélhetési költség összejöhet ebből.

Fokozd az álláskeresés intenzitását
Számtalanszor leírtuk már, hogy az álláskeresés folyamatos tevékenység, mert akármilyen elégedetett vagy az aktuális munkáddal, mindig akadhat jobb lehetőség – hát még, ha nem vagy elégedett. Ha a munkahelyeden azért csökkent a fizetésed, mert a cég lendületes léptekkel menetel a szakadék felé – ennek vannak egyéb meggyőző jelei is –, még intenzívebben vesd bele magad az álláskeresésbe. Akkor is érdemes így tenned, ha ezentúl nem akarsz maszekolni, hanem egyetlen stabil, jól fizető munkával akarod megteremteni megélhetésed alapjait.
Egy esetben nem kell lázasan állást keresned: ha olyan céghez szegődtél, amely egyelőre alacsony bért folyósít, de van benne potenciál és szereted, amit csinálsz, ezért csak ki kell húznod azt az időt, amikor már nemcsak a munkáddal, hanem a juttatásokkal is elégedett lehetsz.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen