Álláskeresési depresszió – így küzdjünk ellene

szerző: Jobline
2017 január 27.

Amikor huzamosabb ideje nem találunk állást, még az is kétségbeeshet, aki született optimista.

Legalább fél évbe telik, amíg új állást találunk, de ez akár másfél évre is kitolódhat. Bizonyára sokan egyetértenek azzal, hogy ennél jóval kevesebb lenne az ideális idő, amit munka nélkül töltünk. Persze rengeteg minden múlik az adott iparágtól, a jelenlegi gazdasági helyzettől és más egyéb személyes tényezőktől is, de egy biztos: a lassú, vontatott, olykor véget nem érőnek tűnő álláskeresés nagyban befolyásolhatja mindennapi hangulatunkat. A Recruiter szakértőket kérdezett meg arról, hogyan küzdhetünk az álláskeresési depresszió ellen akkor, amikor a helyzetünk végképp kilátástalannak tűnik.


1. Mindig gondolj arra, mennyi mindent tettél eddig

„Írj le mindent, amit múlt héten az álláskeresés érdekében tettél – minden e-mailt, telefonhívást, elolvasott cikket. Ha befejezted, próbálj visszaemlékezni az azt megelőző hetekre is, és gondold át alaposan, mennyi minden tettél már eddig is, majd adj magadnak egy jól megérdemelt vállveregetést. Emlékezz arra, hogy csak egy biztos munkahelyre van szükséged, és nem számtalan ajánlatra.”

— Nancy HalpernKNH Associates


2. Vedd magad körbe pozitív emberekkel

„A pozitív emberek társasága segít abban, hogy magad is pozitív maradj. Az elkülönülés vagy a negatív emberekkel való kapcsolattartás csak negativitást szül. A pozitív emberek segítenek abban, hogy meglásd a helyzeted jó oldalát, és támogatást adnak, amikor szükséged van rá.”

— Cheryl E. PalmerCall to Career


3. Készíts akciótervet (és ragaszkodj hozzá)

„A napi, heti teendők segítenek megőrizni a lendületet, és megadják az előrehaladás érzetét. A teljesítenivalók kipipálása egy listán a befejezettség érzetét kelti, és megnyugvást nyújt.”

— Dan CumberlandThe Meaning Movement


4. Bátran kérj segítséget

„Egyáltalán nem szégyen munka nélkül lenni. Minél több ember tud arról, hogy állást keresel, annál több lehetőséged lesz arra, hogy rátalálj a neked való munkára.”

— Ryan GuinaThe Military Wallet

 5. Segíts másokon

Az álláskeresési depresszió elleni legjobb eszköz, ha segítséget nyújtasz valaki számára. Magadon is segítesz, ha például olyan vállalatokhoz jelentkezel önkéntesnek, ahol alkalmad van találkozni a vezetőkkel vagy magasabb szintű beosztottakkal. Olyan önkéntes lehetőségeket keress, ahol látható vagy, és több emberrel léphetsz kapcsolatba. Keress fel egy megyei önkéntes centrumot, ahol információkat tudnak nyújtani az aktuális lehetőségekről.”

— Julie AustinFun Job Fairs


6. Keresd a visszajelzést

„Ha visszautasítanak, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy kitaláld, miért történt. Bármilyen nehéznek is tűnik ez, az önbecsülésed növekedni fog attól, ha van elég bátorságod szembenézni a nem éppen kellemes helyzettel, ráadásul – amennyiben szükséges – alkalmad lesz kijavítani a hibáidat a következő alkalommal.”

— Mark GoulstonMarkGoulston.com


7. Nem vagy egyenlő a munkáddal

„Sosem tudom eléggé hangsúlyozni ezt. Az identitásod és az önértékelésed nem függhet attól, hogy valaki fizet neked vagy sem. Igen, produktívnak, együttműködőnek lenni valóban kritikus abban, hogyan érzed magad a saját bőrödben, de a foglalkoztatási státuszod nem határozhatja meg azt, hogy milyen ember vagy.”

— Lauren McAdamsResume Companion

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen