7 intő jel, hogy újragondold az állásajánlat elfogadását

szerző: Jobline
2017 február 20.

Egy véget nem érőnek tűnő, hosszadalmas kiválasztási folyamat utolsó szakaszába léptél, és végre látod a fényt az alagút végén. Szeretnéd megkapni az állást, és úgy tűnik, minden esélyed megvan erre. De valami mégsem stimmel…

Az állásinterjú során számos olyan apró jel lehet, amit hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni. De mik lehetnek ezek? Mielőtt igent mondanál, állj meg egy pillanatra, ha a következő furcsaságokat tapasztalod:

1. Nagy ígéretek
A te érdeked is, ha az interjúztató részletezni kezdi, milyen típusú fejlődést tartogathat számodra a megpályázott pozíció. Ám nem véletlenül tartja a mondás, „túl szép, hogy igaz legyen”. Vigyázz az olyan munkáltatóval, aki olyan ígéretek tesz, amelyek kissé túlesnek azon a tartományon, melyet a szervezet ésszerűen biztosítani tud. Ha elvégezted a házifeladatot, és ismered a céget, akkor könnyen fülön csípheted az interjúztatód, ha elrugaszkodott kissé a valóságtól.

Ha úgy érzed, túlzásokba esett a munkáltató, kérdezz rá, hogy a többi dolgozó milyen szinteket ért el az adott pozícióban. Légy résen, ha hízelegni próbálnak neked. Bár minden HR menedzser érdeke, hogy átcsábítsa a legjobb jelölteket, ha a lelkesedésük túlzó, akkor légy szkeptikus.

2. A lehetőség és a személyes céljaid közötti szakadékok

Sokan azért váltanak munkát, mert több pénzt szeretnének keresni, szeretnének megszabadulni volt főnöküktől, vagy csak ki akarják próbálni magukat valami újban. Azonban ezek az indokok leterelhetnek téged a valós utadról. Állj meg egy pillanatra, és nézd meg, a felkínált állás valóban tükrözi-e az ambíciódat, szenvedélyedet. Tedd fel a kérdést, hogy vajon közelebb kerülsz-e a céljaidhoz, ha elfogadod az állást. Mi lesz a hasznod abból, ha igent mondasz, és mi válik hátrányodra?

Nem kell, hogy az aktuális lehetőség az álmaid munkája legyen, de ha szeretnél közelebb kerülni a célodhoz, meg kell nézned, hogy ez az állás vajon jó puzzle darabja lehet-e a nagy képnek. Ha nem, csak vesztegeted az idődet, még akkor is, ha ennek az állásnak is vannak előnyei. Legyen akármennyire is csodálatos ez a lehetőség, az még nem jelenti azt, hogy a te számodra is csodálatosnak kell lennie.

3. Magas fluktuáció
Ha a cégnél gyanúsan magas a fluktuáció, kutass tovább. Nézd meg a cég LinkedIn-, Facebook-oldalát, hátha rájössz, vajon miért hagyják el annyian ott őket. Mindig érdeklődj az interjún arról a kollégáról, aki előtted töltötte be a pozíciót. A magas fluktuációnak számos oka lehet, például olyan rossz, mérgező vállalati kultúra, amelynek biztosan nem akarsz a része lenni. Mindegy, mennyire jó az ajánlat, légy óvatos, ha a kollégák nem hűségesek a céghez.

 

 

4. Folt a cég hírnevén

Hogyan látják a céget mások? Milyen a cég hírneve az üzleti életben? Túl sok perben vett már részt? Ha van rá lehetőséged, kérdezd meg a korábbi és jelenlegi alkalmazottakat is, hogy mi a véleményük a helyről. Az ügyfelek is jó információforrások lehetnek. A saját hírnevedet is befolyásolni fogja, kinél dolgozol, ezért gondold át, hajlandó vagy-e egy olyan márkát képviselni, amelynek elég sok vaj van a füle mögött.

5. Szakszerűtlen viselkedés
Késett a munkáltató az interjúról? Olyan emberek is részt vettek az interjúdon, akikről nem esett szó? Elnézést kértek tőled ezért a kis meglepetésért? A HR-menedzser melegítőben ült előtted? Olyan személyes kérdésekre kellett válaszolnod, amelyek egyáltalán nem voltak relevánsak a munka szempontjából? Munkaidő után hívtak fel? Felvették a kapcsolatot olyan emberrel a volt cégednél, akit nem adtál meg referenciának, és elfelejtették ezt tisztázni veled? Az ilyen viselkedés a tisztelet hiányáról, szegényes etikáról árulkodik. Tényleg szeretnél ilyen emberekkel dolgozni?

6. Megválaszolatlan kérdések
Bármikor is interjúzol valahol, sose szégyellj kemény kérdéseket feltenni a munkakörről, a fluktuációról, a volt kollégáról, a teljesítmény értékeléséről. Ne csak a válaszokat hallgasd végig, de arra is figyel, hezitálnak-e vagy kitérnek-e a válasz alól. Ha a HR-menedzsernek rejtegetnivalója akad, vagy csak hiányos információkat ad, udvariasan utasítsd vissza. Csak azoknál a cégeknél jó dolgozni, amelyek transzparensek, nyitottak és semmit sem kell elrejteniük.

7. Ellentmondó elvárások a munka-magánélet terén
Szeretnéd az estéidet és a hétvégéidet a családoddal tölteni, de a főnököd azt várja tőled, hogy ő legyen az első helyen. Bár az állás kínál olyan családbarát lehetőségeket, mint például a rugalmas munkaidő vagy a gyermekfelügyelet, te mégis úgy találod, hogy a munkakultúra nem javasolja ezek kihasználását. Már a kezdetektől fogva fogalmazd meg magad számára világosan, milyen elvárásaid vannak, nehogy olyan helyzetbe kerülj később, ami elkerülhető lett volna, ha meghúzod a határaidat.

Sosem könnyű kritikusan szemlélni egy állásajánlatot, különösen akkor, ha csak pár napod maradt a döntésre, régóta keresel állást, és nem is tűnik rossznak a lehetőség. De mielőtt igent mondanál, vizsgáld meg ezt a hét pontot, és csak akkor fogadd el az állást, ha tényleg megfelel neked. Különben pár hónap múlva megint ott leszel, ahol a part szakad.

A Fast Company cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen