8 kifejezés, amit ne használj, amikor a fizetés kerül szóba az állásinterjún

szerző: Jobline
2017 február 21.

Mint az okos lány a mesében, ne mondj se igent, se nemet, és van még hat másik.

Az állásinterjú egyik legfeszültebb része, amikor a fizetés és egyéb juttatások kerülnek szóba. Ügyesen taktikázva azonban elérheted, amit szeretnél, ennek alapja pedig a kiváló kommunikáció, hangsúlyozza Josh Doody coach a Fast Company cikkében.

Vannak bizonyos kifejezések, melyeket jobb elkerülni, mert bonyolítják a helyzetet és gyengítik az alkupozíciódat.

„Jelenleg ennyit és ennyit keresek”
Az interjúztató előbb-utóbb rákérdez a beszélgetés során, milyen a fizetési igényed. Sok álláskereső nincs tudatában annak, hogy ez nem egy röviden megválaszolandó kérdés, hanem felhívás keringőre: a bértárgyalás kezdete. Ilyenkor tehát nem jó ötlet, ha rávágod, hogy eddig mennyit kerestél és elégedett lennél, ha az új helyen is megkapnád ezt az összeget, illetve nem bánod, ha kicsivel megtoldják. Ezzel ugyanis teljesen kiteríted a kártyáidat, ami azért baj, mert lehet, hogy magasabb fizetést szántak neked, és örülnek, amikor kiderül, hogy kevesebbel is beéred.


„A fizetési igényem a következő”
Ha nem az aktuális fizetésedet árulod el, hanem azt, hogy mennyit szeretnél, abból is nehéz jól kijönni. Előbb érdemes kipuhatolni, milyen a juttatási csomag egésze – azaz a fizetésen felül mit tartalmaz a cafeteria, illetve milyen egyéb juttatásokra lehet számítani –, és ennek fényében már könnyebb eldönteni, milyen pénzösszeg lenne mindkét fél számára elfogadható. Például ha a munkáltató korszerű laptopot, okostelefont, elegáns autót és rugalmas munkaidőt kínál, és nagyon vonzó a céges kultúra, nem kell feltétlenül a végsőkig feszíteni a húrt a bérrel kapcsolatban. Szintén lehetünk szerényebbek, ha a cégnél gyors előmenetelre lehet számítani (amit már egy ismerősünk megtapasztalt).


„Elnézést”
A „bocsánat, hogy élek” hozzáállás nem a bértárgyalásra való. Aki sűrűn elnézést kér amiatt, hogy igyekszik képviselni az érdekeit, az gyenge alkupartnernek fog tűnni, aki ennek megfelelő ajánlatot kap. A cégnek jó munkatársra van szüksége, neked pedig rendes fizetésre, és az a cél, hogy win-win szituáció alakujon ki, azaz mindenki jól járjon, ehhez pedig határozottan kell tárgyalnod.


„Nem”
Az állásinterjú során azt szeretnéd, ha egyre kedvezőbb helyzetbe kerülnél, amint előrehalad a beszélgetés, ezért mellőzni kell a negatív kifejezéseket. „Nem, ez semmiképpen nem előnyös számomra” – ebben a rövidke mondatban három negatív kifejezés is szerepel, ami rosszabb színben tüntet fel, mintha ezt mondanád: „sokkal jobban örülnék, ha…”.

Nehéz megszokni, hogy az ember mindig csupa pozitív kifejezést használjon – különösen, amikor a magyar a világ egyik legpesszimistább nemzete –, de némi gyakorlással bele lehet jönni.

 „Igen”
Fentiek fényében látszólag ellenmondásnak tűnik, de határozott igent sem szabad rávágni egy ajánlatra. Biztosan tisztában vagy azzal, mennyit érsz a cégnek? Hátha feljebb tudod még srófolni az árfolyamodat, ezért tegyél ellenajánlatot, még akkor is, ha a hallott összeg meghaladja a várakozásaidat. A bértárgyalás akkor ér véget, amikor a cég képviselője mond igent.


„Majd később kialakul”
A javíthatatlan halogatók szeretik kitolni a döntés idejét, akárcsak azok, akik gyekeznek elkerülni a kellemetlen helyzeteket. Pedig ez nem jó taktika, mert ha egyszer már házon belül vagy, gyengül az alkupozíciód, ezért rögtön az állásinterjún tisztázni kell a legfontosabb dolgokat. Ha muszáj, lépj ki a komfortzónádból és tárgyalj határozottan.


„Megpróbálhatnánk…”
Nem próbálgatni kell, hanem csinálni, mondta valamelyik bölcs gondolkodó, és igaza volt. A próba passzív kifejezés, amely azt sugallja, hogy na jó, megpróbáljuk, aztán legfeljebb nem sikerül. Használj inkább olyan olyan pozitív fordulatokat, mint például „sokkal előnyösebb lenne számomra, ha…”.


„Többet akarok”
Nyilvánvaló, hogy egy bértárgyaláson a munkavállaló minél több fizetést szeretne kialkudni, de ez túl általános kifejezés, az „akarok” pedig kicsit arrogáns fordulat. Érkezz pontos számokkal és adatokkal a beszélgetésre. A neten több kalkulátor is segít abban, hogy meg tudd határozni a piaci értékedet, illetve egy kis nyomozómunkával megtudhatod, hogy az adott cégnél a te végzettségeddel és tapasztalatoddal milyen fizetésre számíthat valaki. Mindezek alapján méltányolható igényeket támaszthatsz, és hatásosan érvelni is tudsz, miért pont ennyit szeretnél keresni.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen