Hazudj, de rajt ne kapjanak: mit szabad füllenteni az állásinterjún?

szerző: Jobline
2017 február 23.

Két iskola létezik: az egyik szerint mindig igazat kell mondani az állásinterjún, mert könnyű lebukni, a másik viszont megenged némi füllentést, amit kreatív önmarketingnek is lehet nevezni. Utóbbinak eredtünk a nyomába.

Az általános intelem úgy hangzik, hogy az állásinterjún soha nem szabad hazudni, mert a jelöltek ezrein edződött éles szemű HR-es úgyis átlát a szitán, továbbá a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, és még meríthetnénk az évezredes bölcsességek feneketlen tárházából. De azért érdemes néha próbálkozni, mondja a bennünk lakozó kisördög, és különben is ismerjük a kegyes hazugságok, féligazságok fogalmát, amikor kisebb-nagyobb fillentések esetén mindenki csak jól jár.

Az alapszabály: fontos kérdéseket illetően tényleg nem szabad hazudni. Ilyen az iskolai végzettségünk, a releváns szakami tapasztalatunk, a nyelvtudásunk és még egy sor olyan kemény faktor, ahol már egyetlen célirányos kérdés után is csúnyán le lehet bukni. Más területeken azonban tér nyílik arra, hogy kreatívan próbálkozzunk.


Lássuk, mikor elfogadható egy kis lódítás!

Igen, csak ez a három munkahelyem volt
Előfordul, hogy az embert csúnyán kirúgták valahonnan, vagy menekülnie kellett, mert nem jött ki a főnökkel, a munkatársakkal; esetleg rádöbbent, hogy a munka rettenetes volta miatt súlyos tévedés volt az adott céghez szegődni. Ha ezzel kapcsolatban nem szeretnél kellemetlen kérdésekre válaszolni, egyszerűen hagyd ki az önéletrajzodból a sajnálatos balesetet. Az önéletrajz neve ugyanis csalóka: nem kell az egész életed történetét tartalmaznia, csak azokat a releváns momentumokat, amelyeket az új potenciális munkaadó tudomására szeretnél hozni.

Mindenkit szerettem az előző csapatban
Egyszerűen képtelenség mindenkit szeretni a kollégák közül, mert mindig vannak problémás emberek, akikkel nem lehet kijönni (esetleg te magad vagy a kakukktojás, akin a többiek nem tudtak eligazodni). A leendő munkáltató azonban nem kíváncsi arra, kit utáltál és miért, olyan kollégát szeretne alkalmazni, aki jó csapatjátékos. A HR-es valószínűleg sejti, hogy nem egészen úgy van, ahogy mondod, de értékeli az igyekezetet, hogy megtanultad a leckét – így joggal számíthat arra, hogy alkalmazásod esetén nem egy folyton panaszkodó, negatív karakter csatlakozik a csapathoz, hanem olyan tapasztalt játékos, aki ismeri a dörgést.

 


Szeretek utazni, posztmodern esszéket olvasni és minden második hétvégén önkénteskedem egy kutyamenhelyen.
Ezek tiszteletre méltó hobbik, és jótékonyan elfedik a tényt, hogy szabadidődben igazából a fröccsteraszon szeretsz lazulni a haverokkal, esetleg éjszakai acid partikon kapcsolódsz ki felkapottabb termálfürdőkben. Arra viszont vigyázz, hogy a bemondott hobbi legalább köszönő viszonyban legyen a valósággal, hátha a HR-es belekérdez, mert ő is a posztmodern esszékért hevül (az acid partikról nem is beszélve). A legjobb megoldás azonban az, ha olyan hobbit választasz, amely kapcsolódik a céges kultúrához. Ha a vállalat honlapján azt látod, hogy a csapatépítő tréningeket kalandtúrák keretében bonyolítják le, mondhatsz valami hasonlót, és beválhat az önkénteskedés is, ha a cég a társadalmi felelősségvállalás jegyében rendszeresen jótékony célú megmozdulásokat szervez.

Imádtam ez előző főnökömet
A legtöbben az elviselhetetlen főnökük miatt hagyják ott a munkahelyüket, de ezt nem kell az új vezetés orrára kötni. Az előző főnökről annyit érdemes röviden megjegyezni, hogy remek, empatikus vezető volt, és pályafutásod során tőle tanultál a legtöbbet, amiért örökre hálás vagy neki. Távozásod okaként valami mást kell megjelölni. Közhelyes, hogy új kihívásokat keresel, de ebbe nem lehet belekötni. És ez már átvezet bennünket a következő füllentéshez.

Új kihívásokat keresek
Valószínűleg a főnök, a munkatársak vagy a munka miatt hagytad ott vagy szeretnéd otthagyni a munkahelyedet, esetleg egyszerűen azért, mert nem voltál rendesen megfizetve. De ezek nem jó indokok. Az a helyes állítás, hogy régóta olyan nagyszerű és hihetetlen perspektívákat kínáló lehetőségre vágytál, mint a most meghirdetett állás, és semmiképpen nem akarod elszalasztani ezt a ritka alkalmat. És alig várod, hogy belevethesd magad az új munkába.


Az ötleteket innen vettük.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen