Alapvető testbeszéd-hibák, amikkel elbuksz az állásinterjún

szerző: Jobline
2017 március 03.

Az igazán jó jelölt minden szinten megfelel a kívánalmaknak, beleértve a testbeszédét is.

Felkészülhetünk a leggyakrabban előforduló interjúkérdésekből, és a rájuk adott leghelyesebb válaszokból, de a testünk alááshatja ezt az önbizalmat, és egyben az esélyünket is arra, hogy megkapjuk az állásajánlatot.

A testbeszédnek sokkal nagyobb hatása van a sikerünkre, mint bármi, amit kiejtünk a szánkon. A UCLA tanulmánya szerint a kommunikációnk legalább 55%-a nonverbális, ami igen nagy kihívást jelent akkor, amikor idegesek vagyunk egy helyzetben.

Amikor fenyegetve érezzük magunkat, természetes ösztönünk, hogy védekezünk, s ennek megvannak a maga testi jelei. Ezek a nonverbális jelzések pedig azt sugallják, hogy nincs elég önbizalmunk. A kulcs tehát az, ha természetesnek és magabiztosnak tűnünk a testbeszédünkben is.

 

Szemkontaktus
Az említett tanulmányban megkérdezett HR-vezetők kétharmada azt mondta, hogy a hiányos szemkontaktus akár azt is maga után vonhatja, hogy visszautasítanak minket. Ha nem nézünk a másik szemébe, arról adunk jelzést, hogy nincs elég önbizalmunk. A négyszemközti interjú során nem nehéz megtartanunk a szemkontaktust, amikor éppen az interjúztatót hallgatjuk. De mi a helyzet a csoportos interjúkkal? A legjobb, ha azzal tartjuk fent a szemkontaktust, aki kérdezett. A válaszadás során rápillanthatunk a többi interjúztatóra is, és leolvashatjuk a nonverbális jeleket.

 

Mosoly
A HR-menedzserek közel 40%-a mondta azt, nagyon fontos számára, hogy a jelölt mosolyogjon. Ám a hamis, nem őszinte mosoly akár még rosszabb hatást érhet el a fapofánál, még akkor is, ha figyelünk a folyamatos szemkontaktusra. Próbáljuk meg kombinálni az őszinte mosolyt a szemkontaktussal annak érdekében, hogy jó benyomást tegyünk az interjúztatóra. A mosolygás ráadásul stresszcsökkentő hormonokat vált ki.

 

Nyugtalan fészkelődés
Azok a jelentkezők, akik túl sokat fészkelődnek a helyükön, a HR-menedzserek 32%-ából váltanak ki ellenszenvet a tanulmány szerint. Az idegesség normális az interjú alatt, kivéve, ha minden más testbeszéd-jelzést a háttérbe szorít. Ha ideges típusú emberek vagyunk, talpunkat tartsuk a talajon, kezünket pedig hagyjuk az ölünkben nyugodni.

 


 

Keresztbe font karok
A HR-menedzserek közel egyharmada mondta azt, hogy a keresztbe tett karok rossz üzenetet közvetítenek a jelentkezőről. Pedig nem feltétlen kell rosszat, például zárkózottságot feltételezni az ilyen módon ülő emberről, simán elképzelhető, hogy csak fázik, vagy kényelmes számára ez a testtartás. Ennek ellenére a HR-esek sajnos könnyen félreérthetik, jelzésértékűnek vehetik a keresztbe tett karokat, ezért figyelmet kell szentelnünk a kartartásunknak is.

 

Testtartás
A rossz testtartás az állásajánlatba kerülhet – a HR menedzserek 31%-a számára legalábbis intő jel a görnyedt hát, a behúzott áll vagy a túl hanyag, „szétfolyós” testtartás. Utóbbi például azt sugallhatja, hogy túlságosan kényelmesen érezzük magunkat, önteltek vagyunk, talán lusták, vagy egyáltalán nem figyelünk oda. Az interjúztatók inkább azokat a jelentkezőket részesítik előnyben, akik kihúzzák magukat a széken, tartásuk egyenes, de nem túl feszes, és következetes szemkontaktust tartanak, mert ebből azt a következtetés vonják le, hogy az illető lelkes, hajlandó tanulni, és izgatottan várja a lehetőséget.

 

A Fast Company cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen