Open office: rossz, mégis erőltetik

szerző: Jobline
2017 március 07.

A folyamatos telefoncsörgés vagy az állandó megszakítások miatt legtöbbünk az áldozatává válik az open office típusú munkavégzésnek. Ráadásul nemcsak hangos, de az agyunkat is károsítja. Egyre több vállalat emeli vissza a falakat a dolgozói közé.

Négy évvel ezelőtt Chris Nagele az tette, amit előtte számos más technológiai vezető – csapatát open office-ba költöztette. A cég munkatársai előtte kizárólag otthonról dolgoztak, de Nagele azt szerette volna, ha mindenki egy helyen lenne, hogy könnyebben együttműködhessenek. Ám gyorsan világossá vált, hogy Nagele nagy hibát követett el: mindenki figyelmetlenné, eredménytelenné és boldogtalanná vált, nem beszélve magáról a főnökről. Három évvel később Nagele egy 10 ezer négyzetméteres irodába költöztette a csapatát, ahol mindenkinek megvolt a saját, külön bejáratú, ajtóval zárható tere.

Számos vállalat üdvözli az open office ötletét – az USA-ban például az irodák 70%-a erre a koncepcióra épült, és csak nagyon kevesen térnek vissza a hagyományos irodákhoz. A tanulmányok szerint azonban 15%-kal csökken a teljesítményünk egy ilyen környezetben, és már maga a koncentráció is óriási gondot jelenthet, ezért kétszer valószínűbb, hogy megbetegszünk. Ezért egyre több vállalat követi majd Nagele példáját, és tér vissza a privát terek használatához.

Az igazi figyelem csak zártabb térben lehetséges

A négy fal és a zárható ajtó egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget kínál a magasabb fokú koncentrációra. Az igazság az, hogy képtelenek vagyunk multitaskingolni, és még az apróbb zavaró tényezők is azt okozzák, hogy elveszítjük a fókuszt. Sőt a nyitott terek a memóriánkra is negatív hatással vannak. Ez különösen az úgynevezett „hotdesking” típusú modern iroda esetében igaz, amely a nyitott munkahelyi környezet olyan extrém változata, ahol az emberek oda ülnek, ahova csak akarnak. „Pedig sokkal több információt jegyzünk meg, amikor egy helyben ülünk – állítja Sally Augustin pszichológus. – A memóriánk ugyanis kapcsolatban áll a környezettel, ezért az új ötleteket sokkal könnyebben hívjuk elő újra ugyanabban a térben, ahol megszülettek.”

 

Kipróbálnád magad egy állásinterjú helyzetben tét nélkül? Akkor regisztrálj a HVG Állásbörzére, és jelentkezz Personal branding és önbizalom tanácsadásra. A program ingyenes, csapj le a szabad helyekre még ma! Várunk Téged is március 8-9-én a Papp László Budapest Sportarénában!

 

 

Nem működünk együtt úgy, ahogy gondolnánk

A legtöbbünket a zaj zavarja a legjobban. A Sydney Egyetem professzorai azt találták, hogy a nyitott irodákban dolgozók 50%-a elégedetlen a zaj miatt, míg a hagyományos irodákban dolgozók csupán 15%-a mondta ugyanezt. A professzorok arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző irodatípusokban mennyire elégedettek a dolgozók 14 különböző szempont alapján, beleértve a hőmérsékletet, a levegőminőségét és a hanghatásokat. A felmérésben a zárt irodák sokkal jobban teljesítettek, mint a nyitottak.

 


Az egyik fő ok, amiért sokan pártolják az open office típusú munkavégzést, hogy növeli az együttműködési készséget. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy sokkal ritkábban megy a közös ötletelés, amikor egy levegőt kell szívnunk rengeteg más emberrel. „Ugyanis az emberek sokkal hajlamosabbak egymás között privát dolgokat megosztani, mint munkával kapcsolatos információkat” – mondja Augustin. Gondoljunk csak bele: ha nyitott irodában dolgozunk, a közös munkához tárgyalót fogunk lefoglalni. Ez a fajta foglalatosság ugyanis elvonultságot igényel. A legjobb eredményt pedig akkor tudjuk elérni, amikor teljes figyelmünket az adott tevékenységnek tudjuk szentelni. Ha túlságosan forgalmas a környezet, ahol dolgozunk, a végső eredmény nem lesz olyan jó, mintha egy csendes helyen végeztük volna ugyanazt a tevékenységet. Természetesen mindenki számára fontos, hogy megismerjük egymást, de ez a hagyományos irodában is lehetséges. Nagele csapata például mindennap együtt ebédelt, az ott felmerülő ötleteket pedig később, egy megbeszélés során fejlesztették tovább.


Megtalálni az egyensúlyt

Természetesen sokan tudnak boldogulni a nyitott irodákban is, főleg azok, akik ismétlődő feladatokat látnak el. A pályakezdők számára pedig kifejezetten előnyös ez a fajta munkavégzés, hiszen könnyebben beletanulhatnak a munkába, ha megfigyelik, hogyan dolgoznak mások.

Azonban az olyan munkatípusok esetében, amelyek figyelmet igényelnek, mint például az írás, a hirdetések szerkesztése, a pénzügyi tervezés vagy a programozás, a vállalatoknak biztosítaniuk kell a csendes szobákat és a zárt tereket, ahová vissza lehet vonulni. Áthidaló megoldásként az az optimális tehát, ha a vállalatok kisebb közösségi tereket hoznak létre a csapatok számára, mert így az együttműködést biztosítani tudják, de kiszűrhetik a többi kollégától, a más csapatoktól érkező zajt.

A BBC cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen