Pályakezdő nők: légy magabiztos és állj ki magadért!

szerző: Jobline
2017 március 29.

Az az egyik legnehezebb időszak egy fiatal nő életében, amikor kilép az álláspiacra, és meg kell tanulnia megállni a saját lábán. Ehhez szolgálunk jó tanácsokkal.

Az első kritikák és kudarcok elbátortalaníthatnak, ezért különösen fontos, hogy tudd, mennyit érsz, és ez tiszteletet követel másoktól. Ne csüggedj, ha nem dicsérnek meg lépten-nyomon, légy magabiztos és független, aki ösztönösen tudja, milyen úton kell járnia! Mondj igent azokra a feladatokra, amelyek által gyarapodhatsz szakmailag vagy emberileg, de tanulj meg nemet mondani is: ami nem a te dolgod vagy megalázó számodra, azt ne vállald el.


Tanulj, és minden területen fejleszd magad!
Figyeld meg, mit csinálnak jól a munkatársaid és a feletteseid, és igyekezz hasonlóan tevékenykedni. Iratkozz be tanfolyamokra, kezdj el új nyelvet tanulni, használd ki, ha a cégnél oktatási programok indulnak a dolgozók számára. A szakmai készségek mellett fejleszd a puha faktorokat is, ezek nagyon felértékelődtek az utóbbi időben. Ha megengedheted magadnak, menj el coachhoz, hogy minél intenzívebben fejlődhess.


Segíts a többi fiatal nőnek
Fogj össze a munkahelyeden a hozzád hasonló pályakezdő fiatal nőkkel, cseréljetek tapasztalatokat, ugorjatok be egymás helyett, ha a másiknak sürgős dolga akadt. Ez erősíti a csapatszellemet, és sokkal motiváltabban tudsz dolgozni. Ha gyorsan sikerült feljebb lépned a vállalati szamárlétrán, segíts a többi fiatal nőnek a boldogulásban, és légy a mentora valamelyiküknek. Ezzel az összefogással fejleszthető a nemek közötti egyenlőség a munkahelyen, és te magad is sokat tanulhatsz azoktól, akiknek segítesz.

Merj segítséget kérni!
Nem tudhatsz mindent azonnal, ezért ha nehézségekbe ütközöl valamilyen feladat megoldása során, bátran kérj tanácsot a tapasztaltabb kollégáktól. Azzal, hogy őszintén feltárod, hogy nem vagy tökéletes, elismerést vívhatsz ki magad iránt. Ne felejtsd el megköszönni a segítséget szóban vagy írásban.

Téged is vár a Jobline Női Karriernap!
Karrierépítő nőknek rendezik meg 2014 óta a Jobline Női Karriernapot, ahol a résztvevők előadásokon, összejöveteleken ismerkedhetnek a munkaerőpiac helyzetével, választ kaphatnak álláskereséssel kapcsolatos kérdéseikre. Az érdeklődők személyes tanácsadáson vehetnek részt, illetve találkozhatnak a legnagyobb presztízsű cégek szakembereivel is, akik új munkatársakat keresnek.

2017. június 10-én várunk a Millenáris Park B csarnokában!

 Légy kreatív, állj elő új ötletekkel!
Az újonnan érkezett fiatal munkaerő, meglehet, még tapasztalatlan, de van egy erőssége: friss szemmel képes áttekinteni az összefüggéseket. Ha észreveszed, hogy az alkalmazott módszerek nem eléggé hatékonyak, elavultak, esetleg gyakornokként dolgoztál már olyan munkahelyen, ahol egyes folyamatok gördülékenyebbek voltak, tégy javaslatot a változtatásra. De mindezt tisztelettel és óvatosan, nehogy a kollégák úgy tekintsenek az ötleteidre, hogy beleütöd az orrodat a munkájukba, és alá akarod ásni a tekintélyüket.

A megjelenéseddel is kelts határozott benyomást
Az ízlésesen és visszafogott eleganciával öltözködő fiatal nő több tiszteletet és elismerést kap, mint aki túlságosan laza vagy egyenesen elhanyagolt külsejű. Az öltözéked és a testbeszéded sugározzon magabiztosságot és tekintélyt, a megbízható munkavégzés mellett ennek köszönhetően is megbecsült tagja leszel a csapatnak.

Barátkozz mindenkivel, ismerd meg a többi osztály munkáját!
Ha azokkal is összeismerkedsz, akik más osztályokon dolgoznak, átfogóbb képet kapsz a cég működéséről, és időben értesülsz az átszervezésekről, előléptetésekről. A biztonsági őrrel és a gondnokkal is legyél kedves, mert jól indul a napod, ha már a kapuban mosolyog rád valaki.

Ne foglalkozz azzal, ha szekálni próbálnak!
A fiatal, pályakezdő nő könnyű préda azoknak, akik szeretnek állandóan kötekedni. Nem te tehetsz arról, hogy félresiklott az életük, és segíteni sem tudsz rajtuk, ezért a legjobb, ha nem veszel róluk tudomást. Ha a szekálásra nem érkezik reakció, a kötekedő más áldozatot keres, mert az a halála, amikor levegőnek nézik.

Már most kezdj el takarékoskodni!
Minél fiatalabb korban kezdesz el félretenni, annál stabilabb lesz az egzisztenciád az évek múlásával, hiszen az idő a megtakarításoknak dolgozik. Már most gondolj a nyugdíjas éveidre, amikorra az időskori juttatás valószínűleg nullához közelítő jelképes összeg lesz csupán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen